syn-utratil-na-xbox-live-pres-tricet-tisic
Novinka Syn utratil na Xbox Live přes třicet tisíc

Syn utratil na Xbox Live přes třicet tisíc

Ondřej Švára

Ondřej Švára

16. 7. 2012 11:39 6
Reklama

Pořádný mazec vypukl v jedné britské rodině poté, co otec zjistil, že jeho dvanáctiletý syn utratil během půl roku za doplňky ke hrám na síti Xbox Live 1150 liber. To je přes třicet tisíc korun. Problémy má však hlavně Microsoft. Rozzlobený Sam Ghera za svou vyprášenou peněženku viní právě jeho.

Chlapec utrácel za střílení svých protivníků v Call of Duty a střílení gólů ve Fifě. Peníze tekly samozřejmě z tátovy kreditkarty, jejíž číslo zůstalo v systému poté, co rodina Xbox i s předplatným Live koupila. "Když jsem si zašel do banky a viděl výpisy transakcí, většina z nich putovala na konto Xboxu. Byl jsem překvapený, protože jsem o nich nevěděl. Je to šílené, služby jako iTunes nebo eBay po vás vždycky chtějí heslo. Máte jistotu, že nikdo nekoupí nic, pokud jej nezná. Ale Xbox se na nic neptá, stačí ťuknout do tlačítka a peníze už tečou," řekl překvapený Ghera, který na synovy nákupy přišel, až když mu karta ohlásila nedostatek peněz k běžné platbě.

Syn utratil na Xbox Live přes třicet tisíc
i Zdroj: Hrej.cz

Nevědomost je zřejmě kamenem úrazu celého sporu. Kdyby Ghera senior pozorněji četl návod, zjistil by, že Live nabízí pro peněžní transakce rodičovský zámek. Jinak skutečně není problém odčerpávat peníze z účtu, aniž by si toho majitel konta všiml. Žádné heslo není pro virtuální nákupy potřeba. Pokud majitel karty navíc nečte emaily s výpisy od Microsoftu, je riziko ještě větší.

Na obranu dítěte lze konstatovat, že Microsoft používá na Live vlastní virtuální měnu, což může být velmi matoucí. Chlapec neutrácel otcovy libry, nýbrž "jen" microsoftí body a důsledky si neuvědomoval. A to je podle Ghery základní problém. Chce varovat ostatní rodiče před skrytými platbami, pokud svým dětem dovolují hrát online hry s mikrotransakacemi. Sám se prý na internetu spojil s mnoha lidmi, kteří  kvůli svým ratolestem a Xboxu řešili nebo řeší podobný problém.

Syn utratil na Xbox Live přes třicet tisíc
i Zdroj: Hrej.cz

Neoprávněné dětské nákupy se stávají stále častějším problémem. Například americké rodiny z podobných důvodů spílaly Applu a jeho síti AppStore. Ačkoliv nákup herních předmětů v iOS nelze provádět bez vypsání hesla uživatele, v minulosti se po této autentizaci uváděly přístroje Applu do jakési pohotovostní čtvrthodinky, kdy umožňovaly nakupovat už bez dalších kontrol. V modelové situaci tedy otec dítěti pořídil jeden herní předmět, a to pak během patnácti minut nesvéprávně nakoupilo spoustu dalších. Apple urychleně změnil obchodní podmínky a technologii tak, aby k opakovanému nakupování nedocházelo.

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama