iwata-predstavil-upraveny-ovladac-wii-u
Novinka Iwata představil upravený ovladač Wii U

Iwata představil upravený ovladač Wii U

Marek Švrkala

Marek Švrkala

3. 6. 2012 23:02
Reklama

Nintendo na své streamované prezentaci před zahájením výstavy E3 představilo ovladač konzole Nintendo Wii U. Tablet, který má vedle ovládání her mnoho dalších funkcí, se jmenuje Wii U GamePad. Jeho aktuální verze se od prototypů, jež byly prezentovány na loňském ročníku E3, liší. To jsme ostatně očekávali podle uniklých obrázků. Namísto původních dvou tlačítek tak zařízení nyní má dvě analogové páčky, které lze jako tlačítko stisknout.

„Upravili jsme také zadní stranu ovladače a další boční tlačítka tak, aby byla komfortnější a příjemnější, pokud budete hrát dlouho,“ řekl Satoru Iwata, prezident Nintenda, a poté vysvětlil význam malého čtverečku na levé straně svého klenotu. Jde o čtečku, která využívá technologii NFC (Near Field Communication). Data můžete na odpovídající karty a jiná zařízení rovněž zapisovat. Už dříve byly oznámeny pohybové a gyro senzory, které najdou uplatnění především ve hrách.

Další novinka potěší zejména televizní diváky. Wii U GamePad totiž dokáže nahradit televizní ovladač. Díky speciálnímu tlačítku si otevřete menu, v němž můžete pomocí infračervené technologie přepínat televizní kanály. Konzole dokonce v tuto chvíli ani nemusí být zapnutá.

Nintendo Wii U bude podporovat také starší ovladače známé z Wii – Wiimote, Nunchuk a Balance Board. Ty doplní vedle GamePadu ještě nový ovladač Wii U Pro, který je určený hlavně pro klasické hry. Wii U Pro totiž připomíná třeba klasický gamepad k Xboxu 360 (obrázek najdete v galerii), a tak jej ocení hlavně hardcore hráči, jež chce Nintendo znovu získat.

Druhou část prezentace Iwata věnoval především představení sociálních funkcí konzole, na něž firma nově hodně sází. „Wii U bude hráče spojovat, ne rozdělovat“ potvrdil Iwata. Komunita bude žít především díky službě MiiVerse, což je sociální síť, v níž bude s využitím Mii charakterů možné komunikovat s dalšími hráči. Po Nintendu Wii U a 3DSku se síť má v budoucnu rozšířit i na PC a mobily se systémy Android a iOS. Uživatelé si v novém virtuálním světě budou psát a sdílet zážitky z her. Samozřejmostí jsou pak videohovory, v nichž lze tablet efektivně využít jako kameru. MiiVerse vám navíc ukáže hráče, kteří hrají stejné tituly jako vy, což vývojáři použijí k různým komunitním multiplayerovým funcím.

V půlhodinové prezentaci, kterou můžete zhlédnout níže, nebyly představeny konkrétní tituly, viděli jsme pouze krátké záběry z různých her, a to kupříkladu z plošinovky s Mariem. Je nepochybné, že Shigeru Miyamoto, hlavní kreativec japonské společnosti, vymyslí další skákačku s oblíbeným hrdinou.

Už v úterý na klasické tiskové konferenci Nintenda přímo na E3 (opět vám ji přineseme s komentářem) zjistíme, jaké další značky japonský kolos chystá. Snad se konečně dozvíme také něco o samotné konzoli. Nintendo totiž dosud představovalo hlavně její ovladače, a tak jsme zvědaví, jaký výkon vlastně Wii U nabídne.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama