hry-z-obchodu-mizely-rekordne-dobre
Novinka Hry z obchodů mizely rekordně dobře

Hry z obchodů mizely rekordně dobře

Ondřej Švára

Ondřej Švára

12. 12. 2011 09:22 2
Reklama

Přestože se v listopadu prodalo meziročně o patnáct procent více her, celkově retailový herní byznys v USA nezaznamenal oproti loňského roku výraznější zlepšení. Jinak řečeno stagnuje, neboť tržby vzrostly o pouhá čtyři desetiny procenta na rovné tři miliardy dolarů.

Největší podíl na stagnaci trhu má klesající cena zboží. Letos byl herní hardware i software kupodivu opět o něco levnější, což způsobilo vyrovnání celkových zisků. Další příčinu toho, proč si herní trh nakonec finančně nepolepšil, je třeba hledat v celkových tržbách za hardware. Dařilo se sice Microsoftu i Sony, obě firmy hlásily vysoký nárůst prodeje svých konzolí díky Černému pátku a i Nintendo si pochvalovalo dosud rekordní odbyt svého handheldu DS, celkově však herní hardware zaznamenal devítiprocentní pokles, Nedařilo se zejména příslušenství, kterého se prodalo o 34 procent méně, než minulý listopad. Lví podíl na tom má mešní zájem o Kinect. Logicky nenavázal na obrovskou poptávku při svém loňském debutu.

Nebýt tedy samotných her, propadl by se americký trh do meziroční ztráty. Hernímu softwaru se však dařilo nebývale. Trh zaznamenal patnáctiprocentní meziroční růst a překonal rekord z roku 2008. Prakticky každý nový díl mainstreamové značky letos mizel z krámů rychleji než kterýkoliv starší. Například Modern Warfare 3 se prodalo o sedm procent více než Black Ops, Battlefield 3 je už nyní nejlépe prodávaným dílem ze své multiplayerové rodiny a například TES: Skyrim se v prvním měsíci prodával pětkrát lépe než kdysi Oblivion. Dařilo se i handheldovkám, Nintendo se pochlubilo, že Super Mario 3D Land s 625 tisíci kusy je nejrychleji prodávaný mobilní Super Mario.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama