kinect-poslouzi-v-byznysu-i-zdravotnictvi
Novinka Kinect poslouží v byznysu i zdravotnictví

Kinect poslouží v byznysu i zdravotnictví

Ondřej Švára

Ondřej Švára

31. 10. 2011 13:15
Reklama

Dvě stě firem z pětadvaceti zemí světa už podepsalo dohodu o spolupráci s Microsoftem, který od začátku příštího roku nabídne vývojářské nástroje pro práci s Kinectem, aby mohly vzniknout nové profesionální utility i mimo svět her. Mezi signatáři obchodu jsou například Toyota, nakladatelství Houghton Mifflin Harcourt nebo designérské studio Razorfish. Většina firem si z konkurenčních důvodů nepřeje zveřejnit své jméno.

Jaký má vlastně spolupráce Microsoftu s neherními a většinou i nepočítačovými firmami význam ? Jak známo, Kinect je periférie, která sice primárně slouží k zábavě, ale princip zaznamenávání lidského pohybu a hlasu se dá využít zcela univerzálně, a tak řada firem a institucí již dnes používá Kinect například pro zdravotnické a sociální účely. V americkém Washingtonu se periférie využívá pro interakci s autistickými dětmi, v Británii se díky němu rehabilitují lidé po úrazech a ve Francii používají aplikaci, která chirurgům dovoluje nahlížet do záznamů pacienta přímo při operaci, když si hlasovými povely čtou pacientovy záznamy, aniž by museli sahat na nesterilní šanony.

A Microsoft chce takto dostávávat Kinect do světa víc a víc. Nové aplikace budou firmy moci používat nejen pro sebe, ale třeba je i dále prodávat. Buď samostatně, anebo zabudované ve svých výrobcích.  V automobilismu například připadá v úvahu hlasové ovládání audia nebo sledování řidiče,  zda za volantem neusíná.. Zatím nejsou známý podrobnější informace o tom, zda chce Microsoft svoji technologii prodávat za jednorázovou cenu, anebo hodlá získávat podíly až z konečných aplikací.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama