apple-sklizi-zlata-jablka-obchod-jen-kvete
Novinka Apple sklízí zlatá jablka, obchod jen kvete

Apple sklízí zlatá jablka, obchod jen kvete

Ondřej Švára

Ondřej Švára

19. 10. 2011 10:55
Reklama

"Parádní fiskální rok 2011" doslova zaznamenal Apple. Napovídají tomu statistiky prodeje z právě skočeného čtvrtého kvartálu, které předčily veškerá očekávání. Ukazují konstantní (ohromný) nárůst zájmu o iPhone, iPad i klasický Mac.

Tržby Applu za poslední čtvrtrok se zastavily na cifře 28,27 miliardy dolarů, což je o osm miliard více, než ve stejnou dobu v loňském roce. Čistý zisk tak ve stejném meziročním srovnání stoupl ze čtyř na šest miliard dolarů.

Apple dokázalo za toto období prodat sedmnáct milionů iPhonů, což je o dvacet procent více než loni. Rekordní jsou i čtvrtletní prodeje jedenácti milionů iPadů (166 procentní růst) a necelých pět milionů Maců s růstem 26 procent.

Jediný výrobek, který nemá rostoucí tendenci, je iPod s meziročním poklesem o 27. procent. Ale i tak, kdo by nechtěl prodat šest a půl milionu mp3 přehrávačů, že?

Nový ředitel Applu Tim Cook má poprvé od smrti jeho předchůdce Steva Jobse důvod k radosti a ani ji neskrývá. "Výsledky jsme nadšeni, dělá nám to roční příjem 108 miliard a zisk v hodnotě 26 miliard," říká Cook.

Fiskální rok v USA začíná a končí na přelomu září s říjnem. Apple tedy finančně vstupuje již do roku 2012 a hned na začátku se těší z velkého zájmu nový iPhone 4S, který se během první třech dnů prodal ve čtyřech milionech kusech.

V rozporu s obchodními výsledky Applu se jeví výsledky na burze. Akcie firmě poklesly o pět procent, prodávaly se za méně jak 400 dolarů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama