steve-jobs-se-vzdal-trunu
Novinka Steve Jobs se vzdal trůnu

Steve Jobs se vzdal trůnu

Ondřej Švára

Ondřej Švára

26. 8. 2011 06:51 3
Reklama

Na funkci generálního ředitele Applu včera rezignovat Steve Jobs. Spoluzakladatel výpočetního giganta zaměřeného na domácí počítače a později na kompaktní mobilní techniku opouští kormidlo po patnácti letech, kdy se do Applu vrátil jako zachránce a inovátor.

Buddhista a pedantský šéf v tmavém roláku a leviskách nesdělil konkrétní důvod rezignace, podle všeho za ni však může jeho dlouhodobý boj s rakovinou. Do čela společnosti se postaví Tim Cook, Jobs byl jmenován předsedou správní rady.

Steve Jobs se vzdal trůnu
i Zdroj: Hrej.cz

Reakce investorů na odchod hlavního muže Applu byly očekávatelné. Ihned po rezignaci spadly akcie firmy o pět procent. Přesto Jobs věří, že po Macintoshi, Newtonu, iMacu, iPadu a iTunes má Apple stále mnoho velkých nápadů před sebou.

A především, že se mu rýsuje skvělá budoucnost na videoherním poli. Společnost totiž do současnosti prodala už na 220 milionů iPhonů, iPadů and iPodů touch dohromady, což je v současnosti nejsilnější hardwarová základna pro hry s obrovským potenciálem.

Jobsova rezignace možná na několik týdnů srazí burzovní ambice Applu, v zásadě jej však nemůže svést z cesty na vrchol herního byznysu. V době, kdy svět natolik baží po dolarových aplikacích, že se dosud neotřesitelná pozice handheldového hraní kýve v základech, je to nemyslitelné. Zatímco miliony lidí vybírají ze čtyř set tisíc položek v App Storu, Nintendo nedokáže prodat 3DS jinak než s velkými slevami.

Applu se navíc začíná dařit i v dlouho opomíjené sféře "velkého sftwaru" - iOS přestává být jediným populárním shromaždištěm jablíčkovských her, když například letos na jaře zavedl Steam svoji speciální "Mac" sekci a Portal 2 byl od Valve první hrou simultánně vydanou jak pro Windows tak Mac OS.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama