e3-v-los-angeles-mozna-skonci
Novinka E3 v Los Angeles možná skončí

E3 v Los Angeles možná skončí

Ondřej Švára

Ondřej Švára

10. 6. 2011 08:15
Reklama

I přes nesporný komerční a mediální úspěch posledních třech ročníků je možné, že éra herního vystavovatelství v Los Angeles za dva roky skončí, nebo se alespoň přeruší. Vydavatelské organizaci ESA (The Entertainment Software Association) totiž brzy vyprší smluvní kontrakt s městskou radnicí vlastnící Convention Centre a přemýšlí, zda nevyužít pro účely výstavy v budoucnosti jiné destinace. "Poohlížíme se i po dalších místech," říká Rich Taylor, viceprezident ESA.

Hlavním důvodem je plánovaná stavební činnost ve West Hall, kde chce společnost AEG stavět nový fotbalový stadion a hrozilo by, že by se tisíce návštěvníků proplétaly lešením. Jména potenciálních náhradních destinací pro E3 zatím nebyla zmíněna. Čeká se totiž na 31. července, kdy vyprší ultimátum, které AEG losangelským radním dalo na rozhodnutí věci.

Nebylo by to poprvé, co by se E3 odehrávala jinde než v Kalifornii. V roce 1997 se vydavatelé a novináři setkali v Atlantě v letech 2007 a 2008 v Santa Monice. Historie E3 je však dlouhodobě spjata právě s Los Angeles a sahá až do roku 1995, kdy se díky představení Sony Playstation a Segy Saturn stala protějškem k slavné (a později neslavně skončivší) londýnské ECTS a také velmi tradičnímu Consumer Electronics Shov v Las Vegas, která se však věnuje především elektronice jako takové. Po dosažení rekordní sedmdesátitisícové návštěvnosti v roce 2005 se organizátoři rozhodli přeměnit E3 spíše v uzavřené byznysové setkání, což se však nesetkalo s příznivým ohlasem, a tak je od roku 2009 výstava opět pořádána jako velká show, byť stále jen pro registrované novináře.

Návštěvnost letošního setkání čítá 46 800 lidí, což je přibližně srovnatelné s minulými dvěma ročníky. Vyčíslen je už také ekonomicko turistický efekt výstavy, o který by Los Angeles při případném stěhování expa přišlo. Lonii letos utratili vydavatelé a návštěvníci ve městě shodně pětadvacet milionů dolarů za nocleh, stravování a další doplňkové služby.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama