nastupce-nintenda-wii-se-jmenuje-wii-u
Novinka Nástupce Nintenda Wii se jmenuje Wii U

Nástupce Nintenda Wii se jmenuje Wii U

Marek Švrkala

Marek Švrkala

7. 6. 2011 17:08 3
Reklama

Na tiskové konferenci Nintenda byl podle očekávání odhalen nástupce Nintenda Wii. Nová konzole japonské společnosti se jmenuje Wii U, na trh se dostane někdy v příštím roce. Nejzajímavější na celém HD zařízení je jeho ovladač, který trochu připomíná vyspělý tablet propojený s konzolí (tu zatím Nintendo neukázalo). Obdélníkový ovladač má 6.2 palce velký dotykový displej, několik analogových tlačítek (dva směrové ovladače, D-pad, ZI a ZL), gyroskop, akcelometr (pro zjištění pohybu v prostoru), mikrofon, reproduktor a kameru. Lze na něj kreslit.

Pokud se trochu zamyslíte, jistě sami vymyslíte spoustu možností, jak podobný ovladač využít v kombinaci s chystanou konzolí a televizí, a to nejen co se týče herního světa. Pomocí ovladače Wii U tak můžete komunikovat s přáteli pomocí videochatu, posílat si fotografie, videa či surfovat po internetu.

Použití zařízení při hraní her je omezeno snad jen představivostí Shigeru Miyamota, hlavního kreativního mozku společnosti Nintendo. V prezentaci bylo představeno několik zajímavých příkladů, začněme například golfem. Pokud ovladač položíte na zem a vezmete do ruky klasický Wiimote (ano, konzole spolupracuje se staršími ovladači, a to i v multiplayeru), na displeji se objeví míček v odpališti a vy jej švihem pošlete vstříc jamce zobrazené v televizi. Dvě obrazovky se budou hodit rovněž v Zeldě, v technologickém videu jsme viděli klasické záběry na televizi ovládané pomoci Wiimotu, hráč si ale vybíral předměty z inventáře v ovladači Wii U položeném na zemi. Pomocí ovladače lze také zaměřovat a střílet tak po nepřátelích v televizi.

Zařízení přispěje také k vyšší interakci ve fittness hrách jako je Wii Fit, spolupracuje totiž s balance boardem. Na ovladači lze hrát samostatně. Pokud vás tak večer vyhodí maminka, která chce sledovat seriál v televizi, můžete u některých pokračovat nezávisle na tom, co zrovna vidíte na obrazovce televize. Takto například Nintendo ukázalo logické Reversi. Ovšem ovladač nebude fungovat jako handheld, nelze jej používat bez konzole třeba v autobuse.

Nintendo pro zařízení chystané na příští rok posiluje svou spolupráci s velkými vydavatelskými domy, na konzoli Wii U se tak objeví kupříkladu série Ghost Recon, Batman, Assasin's Creed nebo tituly od Electronic Arts. Podrobnosti o hrách přineseme v dalších novinkách a článcích. Už jen z ohlášených jmen je jasné, že se Nintendo znovu pokouší zaujmout náročnější hráče, přitom mu ale zajisté zůstane věrné i casual publikum, kterému se bude líbit vyspělá interakce mezi jednotlivými součástmi Wii U.

Ovladač pro Wii U se nám rozhodně líbí, jeho představení ale přineslo také spoustu otázek. Kupříkladu vůbec neznáme hardwarové specifikace samotné konzole (Nintendo celou dobu mluvilo jen o revolučním ovladači). Odpovědi na některé otázky se jistě brzy dozvíme, sledujte zpravodajství Hrej! pro další informace.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama