boj-za-pristupnejsi-hry-pro-postizene
Novinka Boj za přístupnější hry pro postižené

Boj za přístupnější hry pro postižené

Marek Švrkala

Marek Švrkala

8. 2. 2011 19:14 4
Reklama

Studio Visceral Games hráčům druhého dílu hororové akce Dead Space umožní kompletně přenastavit ovládání. Vývojáři tak vyjdou vstříc Garethu Garrattovi, postiženému hráči, který se nedávno na fóru Overclockers.co.uk svěřil se svým problémem. Garratt trpí mozkovou obrnou, hry ovládá pomocí myši (hýbe jí svou bradou), jak můžete vidět například na tomto videu. V Dead Space 2 ale ovládání není možné změnit tak, jak by tomuto pařanovi vyhovovalo.

Postižený hráč rychle získal sympatie veřejnosti. Lidé se o kauzu začali zajímat, Garrat je navíc chytře upozornil na starší online petici bojující za snadnější hraní pro tělesně postižené. Její text získal popularitu, dosud jej podepsalo přes 27 tisíc lidí, přičemž číslo stále roste. Signatáři petice žádají vývojáře, aby do svých her implementovali možnost mapování tlačítek. Společnost Electronic Arts společně se studiem Visceral Games dnes na výzvu zareagovala a tiskovou zprávou oznámila, že po instalaci dalšího patche pro PC verzi Dead Space 2 bude možné si ovládání kompletně upravit. Patch zatím vydán nebyl, tvůrci na něm ale pečlivě pracují.

Příběh má tak dobrý konec, Gareth Garratt a s ním další podobně postižení lidé si vysněný horor brzy budou moci užít. Snad tato kauza inspiruje i další tvůrčí týmy, aby byly pokročilé možnosti úpravy ovládání samozřejmostí i v jiných hrách. Postiženým hráčům tak vývojáři mohou velmi pomoci. Pokud vás hraní handicapovaných zajímá, přečtěte si o něm více v našem tematickém článku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama