x360-a-ps3-zerou-6x-vic-proudu-nez-wii
Novinka X360 a PS3 žerou 6x víc proudu než Wii

X360 a PS3 žerou 6x víc proudu než Wii

Tomáš Krajča

Tomáš Krajča

21. 12. 2010 14:12 3
Reklama

Electronic Power Research Institute zveřejnil výsledky měření, které provedl ve svých laboratořích v Knoxville během minulého týdne. Jeho členové měřili spotřebu elektrického proudu u tří aktuálních konzolí – Xboxu 360, PlayStation 3 a Wii. Jednalo se o nezávislé měření, EPRI nemá nic společného se Sony, Microsoftem ani Nintendem a žádná z firem ani tento test nefinancovala. Výsledky nejsou příliš překvapující, ale zato docela optimistické: zdá se, že se všechny firmy snaží spotřebu své elektroniky co nejvíce omezit, zároveň jsou však výkonnější Xbox 360 a PS3 podstatně hladovější než méně výkonné Wii.

Testování probíhalo jednoduchou formou: EPRI měřila příkon všech tří konzolí během jedné hodiny hraní hry Madden NFL 2011, která existuje ve verzích pro všechny systémy. Nintendo Wii si průměrně odebralo ze sítě 13,7 wattů, Sony PlayStation 3 84,8 wattů a Microsoft Xbox 360 87,9 wattů. Wiičko je tedy zhruba šestkrát méně náročné – což ale s ohledem na jeho nižší výpočetní výkon ani příliš nepřekvapí. Podle zjištění společnosti Nielsen nejvášnivější hráči používají své konzole v průměru 5 a tři čtvrtě hodiny denně. To znamená, že by Wiičkaři za rok spotřebovali 29 kilowatthodin, majitelé PS3 178 kilowatthodin a majitelé Xboxů 360 184 kilowatthodin. Spotřeba Wiička se tak dá přirovnat ke kancelářské žárovce, a zbývající dvě konzole jsou sice hladovější, ale pořád méně než plasmová televize.

Posledním tématem, kterým se EPRI zabývala, byla efektivita napájení všech konzolí. Wii a Xbox používají externí napájení, jehož efektivita při měření překročila 80 procent, což je u elektroniky vnímáno jako velmi efektivní. U PS3 nebylo možné integrované napájení z konzole vyjmout a změřit. Potěšujícím faktorem je, že všechny konzole odebírají méně elektrického proudu než jejich předchůdci z předchozích generací.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama