3d-efekt-nevidi-kolem-10-populace
Novinka 3D efekt nevidí kolem 10 % populace

3D efekt nevidí kolem 10 % populace

Marek Švrkala

Marek Švrkala

12. 7. 2010 13:48 5
Reklama

Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o dnes moderní 3D technologie, jistě ví, že ne všichni lidé 3D efekt vidí. Britská organizace The Eyecare Trust udělala výzkum, kde zjistila, že problémy při sledování 3D trpí mezi 10 až 12 % britské populace. Stejné množství lidí bude mít potíže v celé západní populaci, tedy i u nás. Každý desátý člověk si tak neužije 3D hraní na handheldu 3DS, nebo nevyužije stereoskopické 3D, jaké nyní velmi propaguje společnost Sony.

„3D technologie využívá schopnost našich očí pracovat koordinovaně jako tým k určení přesné hloubky obrazu,“ vysvětlil Dharmesh Patel, šéf britské organizace The Eyecare Trust dbající o zrak. „Nejméně každý desátý z nás má vadu, která způsobuje, že mozek není schopný správně složit obrazy z našich dvou očí. To vede k neschopnosti vidět ve třech prostorech (výška, šířka a hloubka), což je nutné k tomu, abychom si 3D filmy užili v celé jejich kráse.“

Výzkum dále potvrdil, že sledování 3D může některým lidem způsobovat bolesti hlavy a očí, ty by ale naštěstí neměly mít dlouhodobý negativní dopad. I postižená desetina populace má ale stále jistou naději na zlepšení. Vadu totiž odhalí návštěva očního lékaře, přičemž léčba může být v některých případech velmi jednoduchá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama