detaily-o-spojeni-activision-a-bungie
Novinka Detaily o spojení Activision a Bungie

Detaily o spojení Activision a Bungie

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

29. 4. 2010 21:30 1
Reklama

Jako rána z čistého nebe se dnes odpoledne objevila zpráva o tom, že Activision uzavřel desetiletou smlouvu s Bungie o vydávání všech budoucích her. Už jen s ohledem na to, co se o Activision v poslední době proslýchá, je pak naprosto zřejmé, že se k tomuto spojení začaly objevovat vyjádření z různých stran, pojďme si proto všechno hezky shrnout.

Jak již bylo několikrát zmíněno, kontrakt je časově vymezen na dobu deseti let, málokdo však věděl, že se o ní mezi jmenovanými firmami debatovalo dlouhých devět měsíců. Potvrdil to prezident Bungie, Harold Ryan, když prohlásil, že je po tak dlouhém jednání zaručeno to nejlepší pro všechny oddané fanoušky předešlých, ale i budoucích titulů. Naproti tomu z COO Activisionu, Thomase Tippla, po všech oficiálních poklonách a uznání vypadlo samozřejmě to, co čekal asi každý: „Toto partnerství je pro Activision skvělé, neboť posiluje naše vyhlídky do budoucna. Je to navíc finančně atraktivní, neboť se dočkáme navýšení našeho možného rozpočtu.“ O jaké částky jde, zatím nemůžeme posoudit, alespoň z části jasno by však mohlo být začátkem dubna příštího roku, kdy končí fiskální období a kdy mají lidé z obchodních oddělení chuť mluvit otevřeněji.

Nicméně, skokem od záležitostí byznysu, zajímají nás hry. Na to konto se v této chvíli diskutuje o jediném - budou hry od Bungie také na PS3? Po letech X360 a PC exkluzivity, kterou si nárokoval Microsoft, se to zdá skoro až neskutečné, vývojáři se ovšem tomu kroku nebrání. Lépe řečeno, vše je spíše naopak a hry pro PS3 by vyráběli rádi: „Jasně, měli jsme Xboxovou exkluzivitu po hodně dlouhý čas. Ale musíte také myslet na to, že na palubě máme jedny z nejlepších [softwarových] inženýrů, kteří už nyní přemýšlejí nad tím, jak šířit naše budoucí produkty na nejrůznější platformy,“ uvedl komunitní manažer Brian Jarrad a potvrdil, že se Bungie žádné PS3 nezalekne. A Sony se to velmi líbí, neboť ihned přišla rozjásaná odpověď, že jde o perfektní novinu pro celý herní svět a že jedině tak se mohou hráči na PS3 konečně dostat k tomu nejlepšímu obsahu: „Je to jako kdybyste všem majitelům PS3 dali Halo na steroidech,“ ulevil si posléze Patrick Seybold, který zastává funkci ředitele pro komunikaci a sociální media. Šlo mu to ostatně mnohem lépe než lidem od Microsoftu, kteří musí neutrálně komentovat situaci a vše soustředit na Halo: Reach, které bude zároveň i poslední hrou, jež vyjde pod hlavičkou MS.

A konečně, pokud se ptáte, zda má tohle všechno co dočinění se situací odehrávající se mezi Activision a Infinity Ward, vývojáři z Bungie mají jen jedinou odpověď. Nezajímají se o ni. Bez ohledu na to, že IW použili v jedné své litanii směrem k Activisionu studio Bungie jako ukázkový příklad nezávislosti, na kterou by také chtěli jednoho dne dosáhnout... Nechme ale všechny skeptické úvahy raději být, člověk totiž nikdy neví, co je tenhle mocný vydavatelský dům ještě schopen provést.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama