podivny-update-pro-portal
Novinka Podivný update pro Portal

Podivný update pro Portal

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

2. 3. 2010 12:36 29
Reklama

Portal je zvláštní hra zahalená tajemstvím. Opomeneme-li perfektní myšlenku v podobě otevírání portálových bran, na které stojí celá hratelnost, nalezneme v pozadí podivný příběh o „dortech“ a zákeřném systému GLaDOS. Moc bychom chtěli druhý díl, poodhalit tajemství, potrápit mozek... Mno, a možná je to tady! Bez jakéhokoliv upozornění se původní díl dočkal malého updatu, který teď nedá spát nikomu, kdo to alespoň trochu umí s počítači a Portal si oblíbil. O co jde? Inu, představte si, že vývojáři vydají krátkou noticku o obsahu zmíněného updatu a pak, světe snaž se. Jediná věta, ve které v překladu stojí: „Změněna frekvence rádiového přenosu tak, aby vyhovovala státním regulacím o správě pásma pro rádiové vlny.“ Když se k tomu navíc přidala zpráva, že se ve hře objevil nový achievement - Transmission Recieved (Přenos zachycen) - začali hráči pátrat.

Přišlo se na to, že k dosažení zmíněného achievementu je nutné přenášet rádio jednotlivými úrovněmi, neboť na určitých místech se z repráčku neozývá oblíbená písnička, ale podivné pípání. Chytří hráči si pak ony zvuky vytáhli ze hry a nechali je projet ještě chytřejšími steganografickými programy. Vzešlo z toho 26 divných souborů, zaznamenaných v číselném kódu. Po dalším rozkódování, tentokráte pomocí překladače md5 hashů, se přišlo na číslo jakési pevné linky v Kirklandu, čistě náhodou poblíž vedení firmy Valve. Není to však ani telefon, ani fax - jedná se o linku datovou, takže na řadu přišel pokus spojit se s ní skrze protokol telnet. Při výzvě zadat jméno a heslo se použily další údaje z md5 hashů a voilá, na světě byly záhadné ASCII artworky.

Rozumíme asi tak polovině věcí, které v oficiální diskusi shrnul jeden z uživatelů, je však rozhodně zajímavé sledovat, co z toho nakonec vzejde. Že by naprosto odzbrojující odhalení druhého dílu?!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama