pohlavek-ea-za-zavadejici-reklamu-tiger-woods-09
Novinka Pohlavek EA za zavádějící reklamu Tiger Woods 09

Pohlavek EA za zavádějící reklamu Tiger Woods 09

sleepless.

sleepless.

17. 12. 2008 14:57 5
Reklama

Pro EA to není poprvé, co se kvůli reklamně na svůj produkt střetla s britskou organizací Advertising Standards Authority (ASA), která se stará o to, aby reklamy splňovaly všechny zákonem dané normy. Tentokrát se předmětem sporu stala reklama na hru Tiger Woods PGA Tour 09. Pozornosti všímavého diváka neušlo, že v reklamně vystupující Tiger Woods máchá wiimotem a záběry ze hry v prostřihu na pozadí nepochází z Wii, ale z X360 verze hry. A přestože na konci reklamy je textově uvedeno, že hra vychází na všech platformách, tak ukázáno je pouze logo konzole Wii. Hlavním bodem stížnosti na reklamu je, že vzbuzuje falešný dojem o grafické kvalitě Wii verze.

Aby mohla ASA vydat rozhodnutí a reklamu buď zakázat, nebo stížnost zahodit, musí vyslechnout vyjádření všech stran, tedy i pohled EA. Vydavatelská společnost potvrdila, že záběry v reklamě opravdu pochází z X360 verze hry, ale že nedorozumění ohledně původu in-game záběrů v reklamě brání text na konci, který praví: „Dostupné na všech platformách.“

ASA s tímto vysvětlením nakonec nesouhlasila a reklama musela být ve své původní podobě stažena.  Spojení Tigera Woodse předvádějícího s Wiimotem pohyby, které jsou reflektovány na in-game záběrech z X360 verze, opravdu může budit dojem, že se jedná o záběry z Wii verze. A upozornění v záběru, že hra je dostupná pro všechny platformy, na tom prý nic nezmění. Co víc, logo Wii v závěru falešný dojem diváka pouze podporuje.

V zásadě tedy jednoduchý případ zavádějící reklamy. Jaký však měla EA důvod dávat do reklamy záběry z X360 verze hry, když zjevně propaguje především Wii verzi? To se podržte, samozřejmě nešlo o to diváka skutečně zmást. Kdepak, problémem je v kvalitě in-game záběrů z Wii, které prý nedosahují standardu potřebného pro vysílání v TV. Proto se agentura stojící za tvorbou reklamy rozhodla použít záběry z X360 verze, které jsou svým rozlišením blíže vysílací kvalitě, namísto násilného upscalu záběry z Wii verze, jejichž rozlišení je příliš nízké. Tomu se říká výmluva.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama