muze-prezident-esa-za-upadek-e3
Novinka Může prezident ESA za úpadek E3?

Může prezident ESA za úpadek E3?

Zdeněk Princ

Zdeněk Princ

5. 5. 2008 11:22
Reklama

Minulý týden jsme vás informovali o tom, že několik společností odmítlo prezentovat své hry na letošním veletrhu E3. Hybatelem této zprávy byli zástupci společnosti Activision/Vivendi, kteří kromě letošní nepřítomnosti kompletně rozvázali pracovní vztah s ESA (Entertainment Software Association), která E3 pořádá. Jelikož velde zmiňovaných vývojářů budou chybět například i lidé z id Software, Her Interactvie a NCSoft (ti jediní budou chybět kvůli nutnsoti pokračovat ve vývoji her, nikoliv jako reakce na vedení ESA), je nutno hledat chyby, které vedou k jasnému úpadku kvality celého veletrhu.

Analytik Michael Patcher vidí problém v samotném prezidentovi ESA, Mikovi Gallagherovi. Podle slov Patchera je Gallagher méně zkušený a celkově vhodný na tuto pozici, nežli jeho předchůdce Doug Lowenstein: „Lowenstein byl veterán herního průmyslu, který se zajímal o to, co se kolem děje a patřičně na to reagoval. Nová osoba... jejíž jméno jde kompletně mimo mě a o které jsem nikdy předtím neslyšel, je méně zkušená a vhodná než Doug a učinila již několik školáckých chyb,“ komentuje Patcher současného prezidenta. „Doug býval hodně na očích, jako mluvčí v kongresu... třeba když se Barack Obama pustil do her, nebo když lidé napadali GTA, Lowenstein by na to ihned reagoval. A nyní se mohu jen domnívat, že Activision nejspíš necítí od ESA takovou úctu, jako během Dougova vedení. Musím tedy kritizovat Gallagherův nedostatečný cit pro pochopení průmyslu,“ ukončil Patcher svoji řeč.

Ačkoli nikdo z ESA, ani sám Gallagher, nekomentoval tento názor, několik zdrojů uvedlo, že se současný prezident vyskytuje pod palbou kritiky už nějakou tu dobu. Například v měsíci březnu došlo na uzavření newyorské kanceláře ESA, což vyústilo ve vyhození některých členů včetně generálního právního zástupce Gaila Markelse, který například v roce 2005 vysoudil pěkných $317 000 do pokladny ESA. Příjemné rozhodně nejsou ani $2,86 milionů utracených za lobbing v minulém roce, což jistě není zanedbatelná částka. Dalším problémem je také přesunutí data veletrhu E3 na červenec, což nemůže (nejen) pro Activision a Vivendi fungovat z finančních důvodů. Fiskální čtvrtrok u většiny společností totiž končí v červnu a po něm následuje dvoutýdenní „tiché“ období, během kterého není možno mluvit s investory. Z tohoto důvodu je červencové datum z finančních důvodů zkrátka nepřípustné.

Jediným světlým bodem se tak zdá být jen potvrzení přítomnosti Codemasters, se kterými celá tato kauza, zdá se, nehnula. Je to ale dostatečná náplast?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama