microsoft-prekvapive-preferuje-xbox-pred-pc
Novinka Microsoft „překvapivě“ preferuje Xbox před PC

Microsoft „překvapivě“ preferuje Xbox před PC

sleepless.

sleepless.

1. 7. 2008 13:14
Reklama

Paul Sams a Rob Pardo z Blizzardu se nedávno během vývojářské konference v Paříži zcela na rovinu vyjadřovali na adresu nedostatečné podpory PC platformy ze strany Microsoftu: „V herní branži se soustředí na Xbox 360 a je to logické, protože produkují hardware (X360) i software (X360 hry). Takže v tom (Xbox 360) mají spoustu peněz a obrovské investice. Z mého pohledu je jejich činnost logická, soustředí se na Xbox 360, protože právě v této konzoli jsou vloženy obrovské náklady na vývoj, které chtějí získat zpět. Podle mě je to (Xbox 360) v současnosti jejich hlavní byznys,“ zamýšlel se Paul Sams jako zástupce firmy, která produkci konzolových her zatím víceméně úspěšně odolává.

A proč to vlastně zmiňujeme, proč připomínáme tisíckrát omílanou a oficiálně nevyslovenou pravdu, která je zřejmá na první pohled? Protože manažer obchodního vývoje evropské pobočky Microsoft Game Studios Peter Zetterberg to samé prohlásil v interview pro GamesIndustry.biz.  Neřekl samozřejmě to stejné, ale z jeho odpovědí vyplývá, že pro MS je zcela logicky důležitější Xbox platforma, což se projevuje na celkové strategii, ale i na tak konkrétní věci jako jsou termíny vydání her. Nechme však hovořit Zetterberga: „Kdybychom třeba v Německu uvedli na trh ve stejný čas PC a Xbox 360 verzi (nějaké hry), tak bychom škodili sami sobě tím, že německému hráči umožníme zvolit PC verzi. Je totiž pravděpodobné, že by své peníze utratili za PC než Xbox 360 verzi stejné hry“.

Peter Zetterberg tedy říká, že nesmí dát zákazníkovi na výběr. Microsoft potřebuje prodávat hardware i pro něj určený software, takže situaci na trhu kontroluje jak to je jenom možné, čili prostřednictvím vydavatelské politiky. „Kdybychom na německý trh uvedli ve stejný den PC a Xbox 360 verze Halo hry, tak by 80% prodejů připadlo na PC verzi,“ vysvětluje situaci Zetterberg.

Za tohle se ani ten největší PC fanatik nemůže na MS zlobit, že tlačí na pilu v oblasti, do níž bylo hodně investováno. Jakmile ovšem dojde na Microsoftí sliby a slova ohledně Games for Windows a dalších rádoby oficiálních PC herních aktivity, tak chlupy na zátylku vstávají i nám.

V tomhle mají naprostou pravdu chlapci z Blizzardu, jmenovitě Paul Sams, podle něhož vězí spousta MS peněz nejenom v Xboxu, ale i v operačním systému Windows. V takovém případě je z pohledu obyčejného hráče opravdu těžké pochopit, proč staví Xbox byznys na první místo před PC byznys, alespoň v herním segmentu. Holt by to bylo úplně jiné, kdyby byl Microsoft zároveň výrobcem grafických karet, procesorů nebo rovnou celých PC. To bychom byli svědky úplně jiného přístupu k PC hraní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama