update-microsoft-vycisti-xbla-od-spatnych-her
Novinka Update: Microsoft vyčistí XBLA od špatných her

Update: Microsoft vyčistí XBLA od špatných her

sleepless.

sleepless.

26. 5. 2008 11:30 4
Reklama

Update 26. 5.

Rozhovor s Marce Whittenem na Next-Gen.biz přinesl spoustu dříve neslyšených a tím pádem nových informací, jak se můžete dočíst v původní novince. Zasel však zároveň sémě nejistoty ohledně anoncovaného stahování nekvalitních her z nabídky XBLA. Hlavně se hráči ptali na to, jak Microsoft pořeší, či odškodní majitele her, které budou staženy a oni už se k nim nebudou v případě potřeby (smrt konzole, či HDD) moci dostat. Z původní informace totiž vyplývalo, že z XBLA stažená hra navždy zmizí v propadlišti dějin a nikdo už se k ní nikdy nedostane.

Naštěstí chlapci z Microsoftu briskně na všechny palčivé otázky odpověděli na Gamerscore blogu, kam by se měli všichni majitelé Xbox 360 a uživatelé XBLA mrknout. Jak to je tedy s těmi staženými hrami? Z XBLA nabídky staženou hru si nebude moci nikdo nový zakoupit, ale její aktuální majitelé si ji v případě potřeby budou moci stáhnout přes Download history na své konzoli. U stažených her bude rovněž nadále podporován online multiplayer včetně leaderboardů.

Tím pádem už jsou tedy nejfrekventovanější dotazy zodpovězeny a je zřejmé, že ono vyřazování z XBLA nabídky je pouze o vymazání ze seznamu nakoupitelných her a ne o kompletním výmazu z existence. Zkrátka a dobře, Microsoft reaguje na stále sílící kritiku, že je XBLA přeplněna několika málo druhy stále stejných a navíc průměrných titulů a snaží se XBLA nabídku her pročistit, aby se lidé k opravdu kvalitním hrám dostali co nejrychleji a bez zbytečných obstrukcí a aby se tím utvořilo místo pro hry nové.

 Původní zpráva 23. 5.

Navýšení datového limitu ze 150 na 350 MB (na základě proklamace vývojářů, že pak budou moci vytvářet opravdu skvělé hry, což budou tvrdit vždycky) není jedinou změnou, kterou hodlá Microsoft uplatnit v rámci své služby Xbox Live Arcade.  K těm další patří plán na pročišťování katalogu XBLA her o neúspěšné, či nekvalitní tituly. Měřítka pro vyřazení/smazání hry z katalogu jsou následující. Hra musí být na XBLA nejméně 6 měsíců, její souhrnné hodnocení na Metacritic nesmí přesahovat hranici 65% a konverzní koeficient (vyjadřuje poměr, kolik lidí si stáhlo trial verzi a následně si hru koupilo) musí být méně než 6%. Vydavatelé/vývojáři odpovědní za hru, budou o jejím vyřazení z nabídky informování 3 měsíce dopředu. Docela by nás však zajímalo, jak se Microsoft vypořádá se zákazníky, kteří si hru určenou k vyřazení zakoupili a budou si ji chtít třeba v budoucnu stáhnout znovu. Dostanou od Microsoftu alespoň částečnou refundaci, nebo se jen upraví licenční podmínky, aby takoví hráči prostě utřeli nos? Uvidíme.

Jak dále prozradil manager Xbox Live Marc Whitten v rozhovoru pro Next-Gen.biz, tak Microsoft otevřel pro vývojáře/vydavatele nový cenový stupeň v hodnotě 1600 MS bodů, určený zejména pro ony slíbené nové, větší a lepší hry. Jarní vlaštovkou, která nové ceny aktivně využila je první epizoda Penny Arcade Adventures. Tím však nekončíme, protože podle Whittena vznikl v rámci Microsoftu interní tým zaměřený pouze na produkci kvalitního obsahu pro XBLA, což má být další důkaz toho, jak jde MS v prvé řadě o kvalitu a až v té druhé kvantitu. Ostatně právě proto se prý majitelé Xboxu 360 letos nedočkají žádného velkého jarního updatu, ačkoli už se kolem nás nedávno prohnala fáma informující dokonce o obsahu tohoto updatu. Namísto velkého updatu prý bude od června na Xbox.com k dispozici nástroj pro správu digitálních licencí, který by měl významně zjednodušit stahování a přistupování k už zakoupenému a staženému obsahu poté, co vás potkala závada Xboxu a museli jste jej odeslat k opravě.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama