e3-2009-vetsi-a-rusnejsi-ale-bez-verejnosti
Novinka E3 2009 větší a rušnější, ale bez veřejnosti

E3 2009 větší a rušnější, ale bez veřejnosti

sleepless.

sleepless.

23. 10. 2008 09:40 1
Reklama

Informace z druhé ruky, které před pár dny hovořily o návratu herní výstavy E3 ke starému modelu (rok 2006 a níž), byly přesné, ale jen do určité míry. Jak totiž oficiálně potvrdila pořádající organizace ESA (The Entertainment Software Association), ročník E3 2009 už nebude určen pouze pro vybranou mediální smetánku, ale pro mnohem širší okruh novinářů, obchodníků, analytiků a dalších lidí, kteří mají s herním průmyslem co dočinění. Navzdory původním informacím však E3 2009 nebude přístupná veřejnosti, ani zdarma, ani za peníze, prostě nijak.

Co to však celé znamená? Vrací se E3 ke stejnému modelu hlučné a k jakékoli práci naprosto nevhodné show, kterou po E3 2006 odmítaly vydavatelské společnosti dále platit? Nebo to bude podivný hybrid, který oproti třeba letošnímu ročníku pojme více novinářů, ale pořád to bude veskrze tichá a na práci zaměřená výstava? Možná ani sami pořadatelé to ještě netuší, což odpovídá schizofrenii celého herního průmyslu, která v názoru na podobu E3 panuje.

Hlučná a nákladná výstava se vystavovatelům ani mediím nelíbila, ale stejně tak se jim nelíbila ani tichá a výhradně pracovní podoba (až tedy na nás z Hrej a Levelu). Tady prostě někdo neví, co chce. Možná by celý problém řešil model ala Tokyo Game Show, kdy jsou první dva dny novinářské a další tři dny pak veřejné. A špatně to nemají vyřešeno ani v Lipsku, kde jsou odděleny místnosti pro novináře a pro hráče čili pro práci a zábavu.

Každopádně, E3 2009 se bude konat v novém termínu od 2. do 4. června a - hlavně z pohledu pracovního - můžeme jenom doufat, že se naplní predikce šéfa ESA Michael Gallaghera, který prohlásil: „Videohry jsou nejrychleji rostoucím a nezajímavějším sektorem zábavního průmyslu. A upravená podoba této výstavy by měla všechnu tu inovaci a tvůrčí vzrušení herního průmyslu odrážet.“

Nové E3 okomentoval i šéf severoamerického Ubisoft Laurent Detoc: „Videoherní byznys bude v roce 2009 dvakrát tak větší než byl v roce 2006, kdy se konala poslední skutečná E3. Takže se připravte na pořádnou show.“ Nutno dodat, že tahle slova zřejmě spoustu novinářů včetně nás moc netěší. Hlučná show opravdu není tím nejlepším prostředím k práci.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama