bhutansti-politici-jsou-bez-laptopu-kvuli-hrani
Novinka Bhútánští politici jsou bez laptopů kvůli hraní

Bhútánští politici jsou bez laptopů kvůli hraní

sleepless.

sleepless.

3. 7. 2008 09:58 7
Reklama

Jak už mnohokrát ukázaly televizní kamery, tak si dlouhou chvíli při zasedání v parlamentu či poslanecké sněmovně krátí řada českých politiků hraním her a hříček. Proč by to tedy nemohli dělat i jejich souputníci v Bhútánu ne?! A vidíte, nemohli. Mluvčí (nejvyšší představitel) bhútánského Národního shromáždění - Nima Tshering - totiž všem členům této vládní instituce zakázal při jednáních použití notebooků a laptopů právě kvůli hraní her. „Pozoroval jsem spoustu zákonodárců jak hrají hry, zatímco jejich kolegové debatovali o závažných otázkách,“ zahromoval Nima Tshering a dodal: „Nevadí mi, když si zákonodárci nosí na shromáždění laptopy a používají je pro uchovávání informací důležitých při debatách. Opravdu hodně mi však vadí, když na jednáních vypadají znuděně a hrají hry“.

Samotní členové Národního shromáždění se svým představeným nesouhlasí a tvrdí, že laptopy nepoužívají k hraní her, nýbrž pro ukládání informací. Teď sebou musí místo malého počítače nosit stohy listin a papírů. Veřejně se však k tomuto názoru odmítají přiznat a postavit se za něj. „Nechceme se s mluvčím dostat do sporu. Naše demokracie je mladá a nechceme začínat se spory,“ pronesl jeden z mladých členů NS.

Je však pravda, že na jednání Národního shromáždění nesmí zákonodárci v Bhútánu nosit vedle laptopů i jakákoli jiná elektronická zařízení, dokonce ani jídlo a nesmí zde kouřit (prodej tabáku a kouření obecně je v Bhútánu zakázáno už od roku 2004). Mluvčí NS Nima Tshering ospravedlňuje tato nařízení snahou o udržení maximálního pořádku v budově NS. Ovšem právě proto si zákonodárci klepou na čelo a zákaz používání laptopů kritizují. „Ale to je přesně ten důvod, proč by nám mělo být použití laptopů povoleno. Nebudeme sebou muset na jednání tahat tuny papíru a tím pádem i potenciálního nepořádku,“ ozývají se anonymní hlasy, které nechtějí být citovány. A my dodáváme: "Má pravdu, předsedo!"

A jak se vůbec hry dostaly až do hornatého Bhútánu, kde první demokratické volby proběhly až letos v březnu. Jednoduše sem přišly společně s internetem, který je povolen od roku 2000. Hry zažívají v Bhútánu údajně obrovský boom. Podle vyjádření ženy v domácnosti žijící v hlavním městě Thimphu pomáhají hry zabíjet nudu v dlouhém období tuhé zimy (od listopadu až do března) a během období dešťů (od května do září), kdy jsou obyvatelé nuceni zůstávat dlouhé hodiny doma. Díky za tip Lukovi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama