ultrazvuk-revoluce-v-herni-technologii
Novinka Ultrazvuk - revoluce v herní technologii?

Ultrazvuk - revoluce v herní technologii?

Jan Horčík

Jan Horčík

3. 9. 2008 15:48 18
Reklama

Týmu japonských výzkumníků se podařilo vytvořit systém, který dokáže díky přesně zaměřeným ultrazvukovým vlnám vytvářet ve vzduchu dojem pevných objektů, které může lidská ruka cítit a případně jimi i pohybovat. "Virtuální haptika" čili kontakt hmatem by se mohla stát revolucí nejen v oblasti her, ale interakce s počítači obecně. Nintendo přišlo s revolucí v podobě Wiimote, ale tahle technologie slibuje odbourat ovladače docela. Že by další tajná zbraň Nintenda?

Nikoliv, za celým projektem stojí prof. Takayuki Iwamoto se svým týmem. Vytvořil prototyp, kde kamera snímá pohyb ruky uživatele a podle toho zaměřuje výkon ultrazvukových zesilovačů tak, aby měl uživatel pocit, že se dotýká okraje virtuálního objektu. Obrovské možnosti se využití této technologie otevírají nejen v oblasti videoher, ale také 3D modelování a vpodstatě jakékoliv interakce s počítači. Minority Report?

Celý výzkum je samozřejmě zatím ve velmi raném stádiu. Ale po Wiimote to vypadá na další opravdu zajímavou věc, která by mohla změnit naše vnímání her. Systém má samozřejmě omezení, a to zejména v tom jakou "sílu" může produkovat, tj. jak "tvrdé" objekty může ve vzduchu vytvářet. Za určitým limitem už by totiž mohlo hrozit poškození sluchu. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama