pokus-ea-o-cenzuru-sve-historie-na-wikipedii
Novinka Pokus EA o cenzuru své historie na Wikipedii

Pokus EA o cenzuru své historie na Wikipedii

sleepless.

sleepless.

17. 8. 2007 12:35
Reklama

Update 17. 8 . 2007 - Společnost Electronic Arts trošku překvapivě zareagovala na informace o tom, že někdo z její centrály v Redwood City měnil záznam o EA na wikipedii způsobem poněkud nečestným a snad i nesportovním. Mluvčí EA okomentoval celé nedopatření na žádost GamesIndustry.biz následovně: “EA občas upravuje weby s informacemi o společnosti, jejich hrách a zaměstnancích. EA například poslala Yahoo Finance správnou informaci o jménu svého vysoce postaveného zaměstnance, když bylo v jednom článku uvedeno špatně“.

Komentovat tohle docela ubohé vysvětlení nemá cenu. Je však třeba upozornit, že snaha o upravování informací tak, jak se to hodí dané společnosti, byť se tím maskuje pravda, není jenom výsadou EA. Své náznaky na Wikipedii se prokazatelně snažily upravovat i jiné společnosti, nejenom herní. O vládách ani nemluvě.

Původní zpráva 16. 8. 2007 - Každý z nás určitě zatoužil po možnosti vymazat ze svého života jisté období nebo činy, kterými se nerad chlubí. U někoho to je třeba krádež lízátka v obchodě, u někoho jiného trojka z chování, další by rád smázl několikaletý pobyt ve vězení a společnost Electronic Arts, no ta by nejraději zazdila celou řadu stránek své firemní minulosti. A taky to udělala nebo se o to alespoň pokusila na Wikipedii.

Jak se podařilo odhalit Shacknews, pokoušel se někdo z centrály EA v Redwood City měnit záznam o EA na Wikipedii. Konkrétně zkoušel vymazat jakoukoli zmínku o zakladateli EA Tripu Hawkinsovi a umazával zmínky o kontroverzním chování vedení vůči zaměstnanců EA, což později vyústilo v žalobu vůči EA. Naštěstí, Wikipedia komunita většinu změn zas pěkně vrátila nazpět do původního korektního stavu. Na svých stránkách a ve svých dokumentech ať si EA uvádí co chce, ale cenzurovat veřejný zdroj informací, to už vážně není pěkné. Podrobnosti o celé kauze včetně pravdu odhalujících odkazů najdete v původní zprávě na Shacknews.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama