indianum-se-nelibi-jejich-role-v-3d-akci-gun
Novinka Indiánům se nelíbí jejich role v 3D akci Gun!

Indiánům se nelíbí jejich role v 3D akci Gun!

sleepless.

sleepless.

2. 2. 2006 07:01 1
Reklama

Minulý rok touto dobou byla westernová 3D akce Gun od týmu Neversoft Entertainment a společnosti Activision přísně utajovaným projektem, který měl podle zasněných představ vedení výše jmenovaného publishera převrátit herní svět naruby a vydělat spoustu peněz. Po nepovedené a dosti otravné promo kampani během E3 2005 pak hra na podzim minulého roku vyšla na PC, PS2 a Xboxu, ale i přes svoji vynikající kvalitu jaksi hráče příliš nezaujala, takže vedení spol. Activision dokonce zamítlo, nebo přinejmenším odložilo plány na její pokračování, což je z pohledu hráčů velká škoda a z pohledu Activision dobrý tah. Kdoví jaké problémy by totiž natropil druhý díl, když vlny pořádně čeří už ten první.

Jedním z nepopiratelných aspektů titulu Gun je docela naturalistické zobrazení života na divokém západě okolo roku 1800, kdy si smrt vybírala své oběti bez jakékoli šablony a brutální boje mezi bělochy a indiány byly na denním pořádku. Fakt, že tvůrci tyto střety využili i ve svém titulu je tedy naprosto pochopitelná. Ne však pro organizaci The Association for American Indian Development, jejíž vedení zahájilo petici a spustilo speciální stránkuvyzývající celý svět k bojkotu titulu Gun. Důvod? Hra je pokořující, škodlivá a nepřesná co se zobrazení indiánů týče. Výše zmíněná organizace dále žádá společnost Activision aby buď hru stáhla z obchodů úplně, nebo vytvořila zbrusu novou verzi hry, která přinese změnu těch částí, s nimiž členové The Association for American Indian Development nesouhlasí.

Indiánům se nelíbí například moment, kdy je úkolem hráče skalpovat několik útočících indiánů k tomu určeným nožem, který je ve hře běžně k dispozici. Přiznávají sice, že k podobným a ještě horším událostem v historii často docházelo a že je to vlastně i jeden z důvodů proč ona organizace existuje, ale vadí jim jak je onen čin před hráče postaven jako něco správného. Považují to za ospravedlňování genocidy vůči původním obyvatelům a připomínají, že něco podobného by si jen málokdo dovolil vůči jiným etnikům, například africkým Američanům, Irům, Mexičanům, židovskému obyvatelstvu atd.. Už vůbec by si prý žádná z vydavatelských společností nevzala na triko vývoj hry zobrazující například lynčování afrických Američanů v době občanské války.  Otevřený dopis organizace The Association for American Indian Development je docela dlouhý, ale pár výše uvedených řádků by mělo postačit, aby si o jeho zbylém obsahu udělal každý obrázek. Nicméně pokud to někoho opravdu zajímá, tak jej společně s výše zmíněnou peticí najde na této stránce. Společnost Activision by se na tohle téma zřejmě vůbec nevyjadřovala, ale jen těžko by si dovolila hrát mrtvého brouka vůči dotazům zvídavých novinářů, které se samozřejmě ihned vyrojily.

Stanovisko společnosti Activision je v tomto případě docela jasné. Activision nehodlá nijak ospravedlňovat šílené události, k nimž na divokém západě v 18. a 19. století běžně docházelo. Obsah akčního titulu Gun je pouze odrazen oné doby, která byla sama o sobě brutální a nabízela obyvatelům divokého západu jen těžký životní úděl. Jakékoli násilné akty ve hře nebyly zaměřeny vůči jediné rase a hráč je v průběhu hry použije proti celé řadě oponentů různého pohlaví, rasy i vyznání. Záměrem společnosti Activision rozhodně nebylo popudit jakoukoli etnickou skupinu. Proto se společnosst Activision omluvila pokud k tomu došlo, ale zároveň připomněla, že šlo skutečně jenom o stylizované zobrazení historicky doložené skutečnosti, čemuž se nevyhýbají ani jiná média včetně, novin, televize, knih a dalších. Postavení indiánů v americké společnosti je ještě stále hodně diskutabilní, což je pro Activision velké štěstí. Pokud by totiž došlo na soud, tak by to celé proběhlo bez výraznějších emocí. Rozhodně by si však vedení společnosti, autor scénáře hry Randall Johnson a tvůrci z týmu Neversoft měli dávat pozor na to, aby jednoho dne na cestě do práce čistě náhodou nepřišli o svůj skalp.

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama