co-se-povida-o-ps3-famy-pomluvy-povery-fakta
Novinka Co se povídá o PS3 - fámy, pomluvy, pověry..fakta?

Co se povídá o PS3 - fámy, pomluvy, pověry..fakta?

sleepless.

sleepless.

30. 12. 2005 13:45 4
Reklama

Informace o jarním launchi PS3 proudí ze všech směrů, ale přinejmenším ty poslední nevyznívají příliš positivně. Nejde přitom pouze o tradiční pomluvy v rámci jistě jinak férového boje o zákazníka mezi Microsoftem a Sony. Společnost Sony si možná trošku naběhla, když nedávno potvrdila svůj záměr uvést PS3 na trh během jara 2006. Nejmenovaný a ("určitě" jako obvykle) dobře informovaný zdroj s krycím jménem Fishie na základě osobní zkušenosti s PS3 prohlásil, že jarní launch je absolutně mimo realitu.  Konzole prý trpí řadou problémů hardwarového rázu, ale hlavně zatím chybí hry! Je to pravda poněkud vágní tvrzení a navíc absolutně nepodložené, ale brát je na lehkou váhu by možná byla velká chyba.

Výše zmíněný jedinec vystupující pod nickem Fishie má totiž nejenom velmi dobré konexe, ale i cit pro odhad situace. Prokázal to svými reporty ohledně konzole Xbox 360 a titulů pro ni ještě před tím, než byla vlastně poprvé presentována (víceméně veřejně) na E3 2005. Tehdy se kromě jiného vyjádřil o Xbox 360 titulech v tom smyslu, že ačkoli jistý next-gen potenciál mají, tak rozhodně nikoho neposadí na zadek. A jak řekl, tak se posléze i stalo. Ve prospěch PS3 nehovoří ani stále se množící poznámky řady vývojářů, kteří pracují na PS3 titulech. Vývoj pro PS3 je podle názoru několika z nich velmi nepohodlnou záležitostí, přinejmenším v porovnání s vývojem pro Xbox 360. Nic na tom nemění ani fakt, že hardware PS3 poskytuje daleko větší hrubý výkon. Opakuje se tedy situace s nelehkým vývojem pro PSX i PS2? Uvidíme.

V podobném duchu se ostatně vyjádřil i Richard Huddy z EU divize společnosti ATI v rozhovoru pro magazín Edge. Huddy v rozhovoru připustil, že konzole PS3 sice disponuje mnohem větším hrubým výkonem než Xbox 360, ale schází ji elegance a "vybroušenost" Xboxu 360. Netýká se to přitom pouze grafických jednotek v obou konzolích, ale konzolí jako celků. Huddy považuje Xbox 360 za skutečnou konzoli s hardwarem k tomu uzpůsobeným. PS3 je prý naopak poněkud nestandardní PC doslova přilepené na výkonný Cell procesor, což prý nejenom bizardně zní, ale bude to tak i fungovat.

Do značné míry je to zásluha grafické jednotky, která je prý pouze mírně upravenou verzí grafické karty Nvidia 7800GTX, jež nebyla nijak speciálně modifikována k tomu, aby byla částí výkonného celku v podobě PS3. Do budoucna (vzdáleného budoucna samozřejmě) je tak podle Huddyho dosti pravděpodobné, že Xbox 360 překoná PS3, zejména co se týče možností pro vývojáře. K tomu co Richard Huddy pro Edge napovídal není třeba nic dodávat. Až následující měsíce ukáží jestli zkrátka jenom slepě střílel do řad soupeře, nebo měl pravdu. Je však třeba brát v potaz, že Huddy pracuje pro společnost ATI, která stojí nejenom za grafickým jádrem Xboxu 360, ale i konzole Nintendo Revolution. Grafiku PS3 má naopak na svědomí společnost Nvidia. Je tudíž docela pravděpodobné, že chtěl Huddy prostě jen trošičku poškádlit konkurenci.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama