zkroceni-zleho-distributora
Článek Zkrocení zlého distributora

Zkrocení zlého distributora

Maggot

Maggot

12. 3. 2012 23:33 6
Reklama

Všechny naše kroky vedou k penězům, nebo alespoň k diskuzím o nich. K diskuzím, na jejichž konci zjišťujete, že buďto chcete na všem ušetřit, nebo naopak všechny kolem sebe natáhnout. Ušetřit se dá na všem, v dnešní době můžete ušetřit spoustu peněz i při nakupování her a nemusíme se nutně bavit jen o digitální distribuci, která se stala mašinou na masivní slevy a výhodné balíčky. I fyzická média lze pořídit levně, například ze zahraničních obchodů, jen je potřeba si dát pozor na určité zákonitosti a překážky, díky nimž by vás mohl nákup vyjít dráž, než v tuzemských kamenných obchodech. Máme pro vás několik užitečných rad.

Jak nakupovat?

Nejběžnější, nejrychlejší a zároveň nejvyžadovanější platební metodou je posílání peněz pomocí platebních karet, nejlépe pak formou online peněženek typu PayPal. Pokud chcete nakupovat po internetu, v první řadě se musíte ujistit, že máte embosovanou platební kartu s povolenými platbami směřujícími mimo Českou republiku. Některé úřednice v místních bankách mají tendenci vám jako neznalému zákazníkovi vnucovat své vlastní priority, buďte důrazní a požadujte služby, které potřebujete vy sami. Spolu s účtem získáváte i přístup do online bankovnictví, kde je mnohdy potřeba dodatečně povolit internetové transakce.

Karetní platební styk je nejenom základem při nakupování v zahraničí, platba kartou je i v České republice velice užitečná věc zejména díky faktu, že peníze končí na koncovém účtu prakticky okamžitě. A co si budeme povídat, do terminálu nacvakáte pár čísel a peníze letí tam, kam mají. Pohodlné a rychlé, v případě posílání peněz za hranice ČR si samozřejmě dva až tři dny počkáte, než papírky dorazí na místo určení. Tuzemské obchody tento způsob přenosu peněz zatím bohužel ve velkém ignorují, zejména z důvodu vysokých nákladů na zřízení.

Zkrocení zlého distributora
i Zdroj: Hrej.cz

Vyjma karty ovšem můžete platit právě prostřednictvím online peněženek, nejčastěji PayPalem, který je skutečně univerzální a v celosvětovém měřítku nejrychlejší. K založení PayPal účtu budete potřebovat vlastní bankovní konto a právě i platební kartu. Platba tímto způsobem je nejenom mnohem bezpečnější – vzhledem k tomu, že PayPal v transakci stojí jako prostředník, jen on vidí vaše osobní bankovní údaje – ale zároveň takřka instantní, co se rychlosti plateb týká.

V konzervativní atmosféře naší malé zemičky se spousta lidí plateb po internetu bezdůvodně bojí. Pakliže ovšem nezadáváte své údaje na pochybných webech, nemáte se čeho bát. Pokud tedy některý ze zahraničních obchodů nabízí obě možnosti platby, snažte se přednostně využívat PayPal, který je skutečně nejrychlejší, a pokud dojde na ztrátu nebo vracení peněz, hledání chyby a konečného řešení je mnohem pohodlnější než v případě přímé platby kartou.

Výhody světa západního

Když už se odhodláte nakupovat v zahraničí, pravděpodobně tak děláte s vidinou výhodnějších cen, nebo zboží, které na našem trhu nenajdete. V pořádku! Od toho tyto možnosti máme. Pokud umíte hledat a nakupujete na správných místech (viz odstavce níže), můžete ušetřit až v řádech stokorun, a to nejenom na novinkách. V případě nákupu her jsou pro našince nejvýhodnější britské obchody, kde se na dovoz zboží nevztahuje CLO, pakliže je ale ono zboží posíláno ze skladů umístěných v rámci Evropské unie.

Ve většině případů vás tedy i nový titul, který zde stojí v případě konzolí třeba i drsných šestnáct stovek, vyjde i s poštovným o čtvrtinu levněji. Hra vám při předobjednání zpravidla dojde do tří dnů a to na den vydání, toto tvrzení bohužel podtrhuje nestabilita marketingových linek – doba dodání se totiž diametrálně liší a balíčky se zpravidla zaseknou na půdě ČR. Na naše území přímo z Velké Británie putují zhruba dva dny, posléze přechází do rukou typických českých úředníků.

Každý obchod tak přichází s jinou cenovou politikou, výběrem i způsobem komunikace se zákazníkem. V první řadě se řiďte tím, zda je pro vás nákup skutečně výhodný. Peníze jsou peníze, berte to v potaz! Nakupování mimo náš trh je ovšem ještě výhodnější z hlediska nabízeného zboží. Limitované edice, regionálně nedostupné tituly, série, výhodné balíky, hardware, zkrátka cokoliv, nač si jen vzpomenete a co se nedostalo k nám, najdete v obchodech, a pokud ani tam ne, tak na eBay rozhodně! Na náš trh se kdysi například nedostala sběratelská edice Fallout: New Vegas, pouze v několika kusech v podobě propagačního materiálu.

Zkrocení zlého distributora
i Zdroj: Hrej.cz

Pokud se dnes podíváte na eBay, jsou jich tu desítky. Seženete zde vše, pakliže zabrousíte i do amerických a čínských obchodů, čekají vás žně a záplavy vzácných a jinak omezených titulů. V takovém případě si ovšem musíte dávat pozor na cenu, jelikož jejich hodnota stoupá strmě vzhůru s přibývajícím časem. A v neposlední řadě berte v potaz i poštovné, které se může spolu s vyměřením celního poplatku extrémně prodražit.

Nejvýhodnější nákupy vás ovšem čekají v sekci vydaných a starších her. Problém, a tedy i naše výhoda, je, že i tituly staré jeden měsíc jsou v zahraničních obchodech považovány za téměř výběhové a jejich ceny padají strmě dolů. Zatímco nový titul stojí zhruba dvanáct stovek, za měsíc jej můžete pořídit až o třetinu levněji. Nemluvě o dalších slevových akcích, které se konají prakticky denně. Nebojte se tedy počkat pár dní, pokud se totiž jedná o tituly s menší prodejností, jejich ceny extrémně rychle klesají třeba i pod hranice tří set korun.

Zboží od EA koupíte za pár týdnů mnohem levněji díky interní politice firmy, ceny padají až ke hranicím 250 Kč za kus, a to i v případě konzolí. Produkty od Activisionu, zejména pak akční série Call of Duty, si cenu drží nejenom u nás, ale i v zahraničních vodách. Objednávat se dá samozřejmě odevšad, pakliže prodejce posílá na naše území a vy máte k dispozici všechny platební nástroje, jste za vodou. A pokud neposílá k nám (typicky některé asijské a americké obchody), stále lze jednat prostřednictvím některých logistických partnerů, pak je ovšem potřeba počítat s tím, že se může cena natáhnout do astronomických řádů.

Další velkou výhodou nakupování v zahraničí je i komfort a rychlost, kterou vše řídíte. Systém nákupu je prakticky totožný jako v případě objednávek v tuzemských obchodech, vzhledem k fixním údajům na vašem PayPal účtu či kreditní kartě ovšem nákup jen potvrdíte a vše je vyřízeno. Celý proces tak bývá mnohem rychlejší a blbuvzdornější. Jak jste asi pochopili, jediným problémem může být založení účtu.

Úskalí a potíže

Největší pozor si rozhodně dejte na oblast, z níž zboží objednáváte. Jak totiž bylo řečeno, na první pohled výhodná cena se vám může pekelně prodražit kvůli celním poplatkům a dopočtu DPH. Problém není v zahraničních obchodech, ale v politice České republiky, která chce mermomocí zabránit dovozu zboží z ciziny. Když už se balík zasekne na celnici a příslušný orgán se rozhodne CLO vyměřit, často tak koná podle zastaralých tabulek, kde jsou orientační ceny za zboží, třeba i za optická média, až příliš vysoká.

Není tedy problém, abyste si objednali titul v hodně sedmi stovek, ale následně jste museli doplatit další čtyři za vyměřené CLO. Stalo se tak již několikrát. Dále počítejte s tím, že pokud vám celnice balíček opravdu zastaví – a že na velikosti skutečně nezáleží – může zde ležet třeba i měsíc, než vám dá někdo vědět, abyste vyplnili příslušné formuláře. Pokud na to dojde, celnice má právo zastavit jakýkoliv balíček bez udání důvodu, třeba z podezření nelegálního dovozu zboží. Vy s tím jako zákazník nic neuděláte.

Jak a odkud tedy máte objednávat, abyste neplatili CLO? Jsou tu dvě základní kritéria, která musíte splnit, aby balíček prošel bez kontroly – musí pocházet ze zemí spadajících pod regule Evropské unie, nebo může přijít z jakékoliv části planety, ale jeho hodnota nesmí přesáhnout 500 Kč. I když ale objednáváte z britského obchodu, může se stát, že vám stejně vyměří celní poplatek, protože obchod například posílá zboží ze skladů mimo dosah EU. Skutečně tak záleží výhradně na geografických cestách, spíše než na politické a státní příslušnosti.

Pokud jde o udávanou hodnotu zboží, v některých případech je skutečně možné ovlivnit jeho udávanou hodnotu komunikací s odesilatelem. Zatímco obchodníci na toto z logických důvodů nepřistoupí – z důvodu možných reklamací a zákonů – prodejci na eBay bývají vůči těmto regulím často ohleduplní. Velká většina zahraničních řetězců má navíc vlastní podobu věrnostního programu, jehož prostřednictvím můžete vyhrát hodnotné ceny, případně další slevy a podobně. Podotýkáme, že toto se týká výhradně zákazníků z příslušné země.

Zkrocení zlého distributora
i Zdroj: Hrej.cz

Rovněž počítejte s tím, že stejně jako vám může velký balíček z New Yorku přijít do tří dnů, vám může i miniaturní krabička o několika dekagramech putovat třeba měsíc. Tak to skutečně funguje a nikdo vám nezaručí, že udávaná doba dodání bude i v případě ČR platná. Ostatně prodejci upozorňují na to, že máte před reklamací vyčkat alespoň dvacet dní. Pravdou je, že menší zboží, typicky o velikosti běžné krabičky hry, chodí velice rychle, ojediněle se zpožděním, jak ale bylo řečeno, nejdéle trvá paradoxně proces registrace a distribuce po ČR. Důležité! Nezapomínejte veškeré údaje zadávat bez háčků a čárek, pokud byste tak udělali, systém obchodu by je mohl vyhodnotit špatně, podobně jako jednotlivé celnice, a balík by se mohl ztratit.

Spousta oficiálních obchodů (typicky britský GAME) vám také nepošle zboží přesahující určitou hmotnost, což zpravidla bývá jeden kilogram. Opakujeme, toto je případ zejména velkých obchodních řetězců, domácí prodejci by vám poslali klidně i slona. Když už se ale stane, že se vám zboží zasekne na celnici, musíte vyplnit celou řadu formulářů a papírů, aby vám mohlo být zboží vydáno. Konkrétně je to celní deklarace, která je volně ke stažení, posléze musíte jednoduchým dopisem potvrdit, že je zboží určeno k osobnímu využití a v neposlední řadě je potřeba zaslat i potvrzení o nákupu – stačí například otisk obrazovky z PayPal účtu, kde je vidět adresa odesilatele a zaplacená částka. Pokud chcete, a vřele to doporučujeme, celnice umožňuje i zasílání elektronických notifikací. Opět, musíte vyplnit příslušný formulář.

Nakupovat můžete v nespočtu větších i menších obchodech, které posílají zboží i sem k nám, následující výběr ovšem představuje ty stěžejní a nějakým způsobem výhodné obchody, které byste si měli pokud možno zapsat za uši.

eBay

Sklady: Celosvětové | Platby: Platební karta / PayPal | Poštovné: cca. 70 Kč

Obchodní portál eBay je matkou všech nákupů. Pokud byste si měli vybrat boha nakupování, bude to právě eBay, který v sobě kombinuje jak klasickou formu aukcí, tak běžné nákupní procedury. Nenechte se zmást, prodejci jsou zde výhradně samotní uživatelé, přičemž se v místních vodách uhnízdilo i velké množství obchodů, maskujících se za malé prodejce. eBay existuje v několika různých mutacích dle země, vaše první kroky by ovšem měly vést na britskou a případně americkou doménu (ebay.com a ebay.co.uk). Z těchto důvodů se podmínky odesílání a plateb liší, obrovskou výhodou eBay je ovšem sortiment, najdete zde vše, od her, až po staré arkádové automaty. Pokud si někdy začnete myslet, že vámi hledaný produkt neexistuje, zabruste sem!

GAME a Gamestation.co.uk

Sklady: Velká Británie | Platby: Platební karta | Poštovné: cca. 80 Kč

Aneb zlatá střední cesta. Britské řetězce GAME a Gamestation jsou si podobné po všech směrech, od cen, přes slevové akce, i filozofii a odesílání balíčků, aby také ne, oba nyní spadají pod jednoho majitele. Cenově se také jedná o po všech směrech výhodný obchod, novinky se pohybují ve sférách maximálně 1200 korun za kus, ty nejlevnější tituly pak stojí i 150,- Kč bez poštovného. Doba dodání navíc také patří k těm lepším v oboru, normální krabičky dojdou i do tří dnů od objednání, jak jsme již ale předesílali výše, díky nevyzpytatelným směrnicím vám tuto pravdu nezaručí nikdo na světě.

Zavvi a The Hut

Sklady: Celosvětové | Platby: Platební karta / PayPal | Poštovné: cca. 30 Kč

Obchody Zavvi a The Hut jsou obchodní partneři, patří pod jednu střechu, ale oba nabízejí trošku odlišný sortiment. The Hut obecně nabízí zboží všeho druhu, zatímco Zavvi se zaměřuje na tu zábavnější část, tedy i hry, s čímž se pojí opravdu extrémní slevové akce. Pokud chcete levně sehnat starší tituly, přesně tyto dva obchody nabízejí pravděpodobně největší výběr enormně levných kusů, včetně novinek, jejichž ceny, zejména pak na Zavvi, padají rychlostí světla. Výhodou je pak i poštovné, které je pravděpodobně nejlevnější z námi zmíněných obchodů. Jak ale asi tušíte, s tím se pojí i problémy, související zejména s delší dobou dodání, možnou ztrátou balíčku, ale také faktem, že Zavvi má sklady i mimo Evropskou unii, tudíž se může stát, že vám hru pošle z území, které podléhá celnímu řízení. Tím pádem se cena nečekaně natáhne a vy to nikterak neovlivníte. Proto Zavvi a The Hut doporučujeme výhradně jako obchody pro levné zboží, které zkrátka nepodlehne celnímu řízení, ať jde odkudkoliv.

Play-Asia

Sklady: Asie | Platby: Platební karta / PayPal | Poštovné: cca. 200 Kč

Pro chorobné japanofily tu máme také jistou možnost seberealizace – obchod Play-Asia nabízí import zboží, které vychází výhradně na území Asie, zejména pak v Japonsku nebo Číně. Koncentrace těchto titulů je natolik silná, že zde najdete prakticky vše, co v uplynulých měsících vyšlo, i to, co teprve vyjde. Z hlediska geografie samozřejmě musíte počítat s dražším poštovným, které je ovšem tou nejmenší překážkou, pokud hledáte nedostupné zboží. Další možností jak objednat asijské zboží, je samozřejmě eBay, Play-Asia má ovšem mnohem delší tradici a z hlediska své specializace na tento konkrétní druh produktů nabízí o něco širší služby a samozřejmě výběr. Doba dodání přímo z Japonska se pohybuje v rozmezí týdne až dvou, opět v závislosti na době (svátky) a aktuální vytíženosti přepravních linek.

Amazon

Sklady: Velká Británie, USA | Platby: Platební karta | Poštovné: cca. 270 Kč

Amazon je něco jako eBay, ovšem v podobě čistokrevného obchodu! Viděli jste někdy záběry ze skladů patřících právě Amazonu? Slovo "enormní" jen z poloviny vystihuje rozměry a jejich obsah. Představte si takové menší městečko plné krabic a obřích konstrukcí. Totéž se dá říci o nabídce her a obecně sortimentu týkajícího se… prakticky všeho! Na Amazonu totiž koupíte i extrémně vzácné zboží, které je jinde nedostupné. Amazon je navíc jedním z těch řetězců, který od distributorů získává bonusové nabídky k nabízeným titulům. Prakticky každá větší hra je dodávána s nějakým bonusem, exkluzivním právě tomuto obchodu. Podobně je na tom i konkurenční Gamestop. Obrovský výběr zboží je vykoupen velice drahým poštovným.

HMV

Sklady: Velká Británie | Platby: Platební karta | Poštovné: cca. 30 Kč

HMV je další britský obchod, který se může pyšnit exkluzivními limitovanými a jinak neobvyklými edicemi her. Velkou devizou obchodu je zejména levné poštovné a opravdu solidní nabídka. HMV má ale v posledních měsících velké finanční problémy, a tak jeho existence v tuto chvíli visí na vlásku. I přesto se vyplatí stránku sledovat zejména díky velice výhodným akcím a bohatému sortimentu, nejenom z oblasti her, ale také hudby a filmů.

Máte svého černého koně? Své oblíbené místo kde nakupujete? Kolik her jste si koupili v zahraničí? Co jste zvyklí nakupovat? Máte další tipy, se kterými byste se chtěli podělit? Neváhejte, prostoru máte dostatek, jak vidíte, pokud víte co a jak, v zahraničí můžete nakoupit nejenom velice výhodně, ale také opravdu pohodlně.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama