Článek Udílení cen VGX

Udílení cen VGX

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

6. 12. 2013 23:33 26
Reklama

Jak už jsme slíbili v pátek, na dnešní noc jsme pro vás naplánovali živý přenos z udílení cen VGX, který budete moci sledovat přímo v tomto článku, případně v sekci HrejTV. Stejně jako loni se i letos podíváme na to, které hry zvítězily v jednotlivých kategoriích, kdo co hezkého poví a hlavně, co bude během večera oznámeno. Vzhledem k tomu, že se letošní rok nese ve znamení nových konzolí, byla celá akce přejmenována z VGA na VGX a známý moderátor televize SpikeTV, Geoff Keighley, už měsíc dopředu mohutně upozorňuje na exkluzivní videa a informace. V předvečer celé akce jsme se do předpovědí pustili i my a nabízíme vám postřehy několika členů redakce, kteří se na VGX těší stejně jako vy. Nezapomeňte, že přenos začíná už ve 23:45 úvodním studiem, ve kterém vás přivítá Jirka Bigas a Jarda Möwald a společně vás provedou údajně až tříhodinovým programem. Vzhledem k tomu se neváhejte sejít s herně naladěnými přáteli a udělejte si při sledování herních "oskarů" příjemnou atmosféru, bude to stát za to!

ZDENĚK PRINC: NEXT-GEN KOLEM NÁS

S přihlédnutím k tomu, že jsem za poslední dva měsíce proseděl noci u BlizzConu a světovém launchi obou next-gen konzolí, a mé očekávání určitě naplněno nebylo, čekám toho od VGX opravdu hodně. Hype, který udílením cen předchází, je k nevydržení, a byť ve výsledku stejně uvidíme jen několik nových trailerů a dojde k oznámení her, na které stejně čekáme, začínám VGA/VGX chápat jako hodně důležitou součást herního roku i po stránce nových informací. Kdybych měl být konkrétní, neskrývám oblibu ve hře Mirror's Edge, po oznámení pokračování se ale o hře přestalo mluvit a nové zprávy by byly víc než žádoucí. Osobně jsem také velmi zvědavý, jak to nakonec dopadne s Fallout 4, o kterém se už sice ví, že na VGX nebude, ale dohra bude opravdu zajímavá. To nejlepší na tom všem ale je, že jsem pracovně mimo Prahu, a proto budu po dlouhé době jen divák, přeju klukům hodně zdaru!

VOJTA DŘEVÍKOVSKÝ: NEZÁVISLE, ZÁBAVNĚ

Udílení cen je samozřejmě hlavní náplní nadcházejícího VGX, ale tenhle rok se mnohem více těším na nové trailery a informace o hrách, které mají teprve vyjít. Možná je to částečně přesycením všemožnými superlativy, které se postupně snášely na tři největší tituly tohoto roku - GTA V, The Last of Us a BioShock: Infinite - které se společně s Tomb Raiderem a Super Mario 3D World ucházjí o cenu Hry roku. Možná za to může téměř kompletní sdílení nominací mezi Nejlepší nezávislou hrou (Gone Home, Kentucky Route Zero, Papers, Please, The Stanley Parable) a Nejlepší PC hrou (BF4, Gone Home, Papers, Please, The Stanley Parable), které jakoby z PC dělalo platformu výhradně indie her. Samozřejmě, že nezávislým vývojářům všech tří her výhru přeji, ale přijde mi to jako přehlížení velkých PC titulů, kterým byly jejich samostatné kategorie zrušeny – DOTA 2, Total War, Europa Universalis IV, Company of Heroes 2. Ať už ceny dostane cokoliv, já se na předávání budu dívat díky Quantum Break, The Division, Dying Light a oznámení pro Wii U. No a také se těším na Joela McHale (Community), který bude předávání uvádět a snad z celého večera udělá pořádně zábavnou show.

JIŘÍ BIGAS: ZA PRESTIŽ!

Mám pocit, že by v mém případě bylo zbytečné snažit se vyjmenovat všechny hry, které bych si přál, aby vývojáři při příležitosti VGX oznámili, představili nebo ukázali. Bylo by jich opravdu hodně. S jakoukoli slibnou Star Trek hrou v čele mého pomyslného žebříčku. Mým přáním by tedy bylo, aby akce splnila má očekávání alespoň ve dvou bodech. Za prvé bych si opravdu přál, abychom se dozvěděli alespoň něco málo o novém Mass Effectu. A v ideálním případě z něj něco i viděli. A potom by mě naplnilo velkým optimismem, kdyby samotná show svým pojetím a udělenými cenami trochu zvedla vlastní prestiž, aby se v ideálním případě skutečně mohla jednou stát svátkem všech hráčů, podobně jako je to v případě filmových Oscarů, televizních Emmy nebo hudebních Grammy. Tedy jejich plnohodnotným ekvivalentem ve světě videoher.

TOMÁŠ KRAJČA: NINTENDO VÍRA

VGX se postupem let kvalifikovaly na událost srovnatelného významu s velkými výstavami. Letos se mi ale zdá, že to v konkurenci launche nových konzolí tak žhavé nebude. Paradoxně mě jako Nintendo-pozitivního hráče spíše zajímá, s čím se vytasí Reggie Fils-Aime – ano, může mě zklamat s novým trailerem z něčeho jako Mario Party 8, ale pokud je aspoň 1% šance, že ukáže novou Zeldu, nedýchám nedočkavostí. Pokud jde o nominované na jednotlivá ocenění, jsem zvědavý, jaká hra vyhraje kategorii indie – všechny čtyři nominované považuji za skutečná umělecká díla a i když bych to pod dojmem čerstvosti zážitku přál Stanleymu Parable, Gone Home, Kentucky Route Zero i Papers, Please by si cenu zasloužily stejně, ne-li více. A která z pětice nominovaných se stane hrou roku? GTA V je velký favorit z pohledu komerční úspěšnosti, ale osobně bych si vsadil na The Last of Us, jako jedinou novou IP.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama