Za původem videoherních názvů
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Za původem videoherních názvů

Za původem videoherních názvů

Marek Černý

Marek Černý

25. 7. 2017 15:00 17
Reklama

Dokážete převyprávět Mafii? Třetího Zaklínače? Jasně, že ano. Jakmile vidíte pojmenování, tak se vám vybaví celý příběh. Žádná slova, ani věty, nevyvolají tolik nostalgie jako název. Přesto ale máte několik favoritů, o kterých víte ledacos, ale nevíte, proč se tak jmenují. Pokud nevěříte, dokážu vám to. Vývojáři často používají osvědčené mustry: Zajímavého protagonistu (Crash Bandicoot), oblast (Silent Hill), profesi (Thief), slovní hříčku (Max Payne) a někdy skutečný význam potopí do příběhu a jakmile se ponoříte do hraní, tak vyplave na povrch (Metal Gear Solid). Většinou je to zkrátka jasné. Název by měl být snadno zapamatovatelný a měl by evokovat adekvátní představy. Jenže existují i zcela unikátní případy, které vybočují standardům a nelze je dále kopírovat. Pojďme se na některé podívat.

Za původem videoherních názvů
i Zdroj: Hrej.cz

PING, NEBO PONG?

Nolan Bushnell zakládá Atari, aby mohl vytvořit arkádový ping-pong podle vlastní vize. Začne s montáží otočného knoflíku pro pohyb pálky, jenž programuje spolu s míčkem Allan Alcorn. Za několik dnů vytvoří svislé přímky a pohyblivou kostičku. Nolan je začne testovat. Zapne automat, odehraje pár setů a Allanovi sdělí: „Takhle je to perfektní, už nebudeme nic dalšího přidávat. Máme hotovo.” Slovo dodrželi a už nepokračovali. Aby zůstali fér vůči své inspiraci, ponechali jen polovinu ze sousloví ping-pong. Pong měl takový úspěch, že i po 45 letech je neodmyslitelnou součástí heren a herních žebříčků. Žádná z dalších her od Atari se mu nevyrovnala. Možná i proto, že Nolan s Allanem už žádnou další nevytvořili. A přesto je na něm co vylepšovat! Viz PlayStation verze s animacemi a power-upy.

SPORT? PRÁCE AKORÁT TAK PRO MOZEK

Každý útvar v Tetrisu je složen ze čtyř bloků. Díky tomuto fortelně navrženému primu je tak pohlcující. Alexej Pažitnov onu číslovku implicitně vepsal do názvu. "Tetra-" je totiž předpona s významem "čtyři". Odkud tedy pochází koncovka "-is"? Alexej řekl: „Jediný sport, který mne skutečně baví, je tenis. Vzal jsem z něj poslední dvě písmena a přidal jsem je ke slovu tetra." A vznikl tetris.

Logické hry vyvíjí Pažitnov dodnes, ale i kdyby se všechny spojily, tak úspěchu jeho prvotiny nedosáhnou.

Pokud se domníváte, že tím Pažitnov zbohatl, tak se mýlíte. Od vydání v roce 1984 po dalších 11 let z něj neviděl téměř ani rubl. Logické hry vyvíjí dodnes, ale i kdyby se všechny spojily, tak úspěchu jeho prvotiny nedosáhnou. V dokumentu Tetris - From Russia with Love si můžete poslechnout podobné a podrobné informace.

NA ŽIVOT A NA SMRT

Street Fighter 2 je na vrcholu, ale Midway Games ho chce knock-outovat. Sestavuje čtyřčlenný tým, který vytvoří bojovku z diegeze Univerzálního vojáka. Uběhnou měsíce práce a projekt se musí zastavit kvůli pracovnímu vytížení Van Damma. Šéf Ed Boon se rozhodne dokončit torzo v jiném univerzu a postavu JCVD přejmenovat na Johnny Cage. Po půl roce mají stále bezejmenný projekt, který má letos (1992) vyjít. Konkrétně za dva měsíce. Nápadů je několik, ale žádný není dostatečně trefný.

Za původem videoherních názvů
i Zdroj: Hrej.cz

Prvním je Fatality po proslulých závěrečných útocích. Jenže to vystihuje pouze prvek a ne celek.Dále se zvažuje Death Blow, protože smrtí končí většina zápasů.Případně Kumite, což je v karate výraz pro zápas. Nebo Dragon Attack podle spirituálního zvířete Liu Kanga. Zvítězí slovo napsané na jejich tabuli – Combat. S písmenem K vyrytým skrz C. Steve Ritchie navrhne: „Dejte před Combat Mortal." Ed souhlasí a pro lépe znělé "k" nechá záměrnou chybu – Kombat. Uznejme, že ne každý má odvahu se odlišit cílenou chybou. Přístupem a brutalitou se jim můžou rovnat jen naše Holki.

POSLEDNÍ SOUBOJ

Square v 1987 počítalo s krachem. Mělo za sebou dvacítku her a rozhodlo se, že udělá svou poslední. Na starost ji dostal Hironobu Sakaguči. Už delší dobu chtěl vytvořit RPG, ale studio nevěřilo, že by na sebe mohlo vydělat. Proč mu to nedopřát teď? Sakaguči se chopil příležitosti, své dílo pojmenoval Fighting Fantasy a šel se poprat s vývojem. Zanedlouho zjistil, že existuje série gamebooků se stejným názvem.

Sakaguči se chopil příležitosti, své dílo pojmenoval Fighting Fantasy a šel se poprat s vývojem

Už byl natolik zvyklý na akronym FF, že ho chtěl nadále dodržet. A protože Square bude končit a on sám plánoval od her odejít, rozhodl se pro „odpovídající“ název Final Fantasy (Poslední fantazie). A jak víme, byl to start fantastické série. První díl byl takovým hitem, že se mohlo v práci pokračovat. Dnes existuje 60 unikátních Final Fantasy her, kterých se prodalo přes 130 milionů. Square je gigantem a Sakaguči má přes deset let své studio Mistwalker.

JAKO V ŘÍMĚ

TES: Arena měla prostý koncept. Hráč s partou bojovníků cestoval mezi gladiátorskými turnaji. Nic víc. Při testování si v Bethesdě uvědomili, že na cestě mezi zápasy není žádná herní výplň. Začali přidávat side-questy. Doplnili RPG elementy. A postupem času každého ve firmě bavily víc tyto vedlejší činnosti než hlavní děj. The Elder Scrolls začalo nabobtnávat mimo původní záměr. Turnaje se zrušily, místa se rozrostla v města. A úplnou náhodou se zrodila nejslavnější velkolepá RPG série. Přesto prvnímu dílu zůstal klaustrofilní podtitul Arena.

PŮL ŽIVOTA?

Half-Life je chemické označení v jaderné fyzice. Česky nazývané poločas přeměny. Udává dobu, za kterou se rozpadne polovina nestabilních atomárních jader ve vzorku. (Pro přesnost – není to tak, že by se při každé radioaktivní přeměně rozpadly.) Ale hlavě je potřeba upřesnit, proč Valve zvolilo tento název? Jejich kritéria byla: musí asociovat s námětem, mít odpovídající logo a nesmí znít jako cliché.

Za původem videoherních názvů
i Zdroj: Hrej.cz

Z brainstormingu vzešla stovka nápadů a Half-Life se uchytil poměrně brzy. Chvíli se dokonce prý zvažoval nápad Half-Dead. Možná to v té době neznělo tak ohraně, ale dnes by tomu bylo jinak. A perlička k poslednímu kritériu – symbol λ se používá mimo jiné pro vlastní číslo operátoru A například v maticových rozkladech.

KDYŽ NEVÍTE COBY

Zakladatelé Naughty Dog Jason Rubin a Andy Gavin opustili své studio po třetím díle Jak and Daxter. Asi i proto je každá nová hra od současného týmu o něco serioznější. V roce 2006 připravovali trailer na nadcházející nepojmenovanou hru. Měli několik nápadů a dokonce už nějakou dobu zvažovali Uncharted, ale nakonec si to rozmysleli. Jenže nastala chvíle, kdy se E3 blížila a bylo potřeba to rozhodnout. Opět se vrátili k původnímu Uncharted a přidali ho do traileru. Chvíli potom je kontaktoval tehdejší ředitel Sony – Phil Harrison. „Nemůžeme to pojmenovat Uncharted. To je v Anglii termín pro něco, co si nevedlo moc dobře a nedostalo se do žebříčku Top 10.“

Málem se uchytil název „Dude Raider", protože se nepopíratelně inspirují sérií Tomb Raider.

Současný prezident Naughty Dog, Evan Wells, mu odpověděl, že už to tam mají napsané. Harrison nechtěl působit problémy, tak se vytasil se zajímavým návrhem: „Nedávejte tam žádný název. Na konci videa nechte jen Naughty Dog.“ Studio souhlasilo. Hra byla skutečně odprezentována bez názvu. Po výstavě vymýšleli nové nápady a málem se uchytil „Dude Raider", protože se nepopíratelně inspirují sérií Tomb Raider. Spekulace se dostala i na internet a fanouškům se nelíbila. O tři měsíce později se opět ozval Harrison a možná právě díky komentářům svolil: „Dobře, může se to jmenovat Uncharted.“

OD ČERTA K ĎÁBLU

Doom (Zkáza) zní dobře, drsně a popisuje atmosféru hry. Takže nikoho nepřekvapí, že s názvem přišel Tom Cruise. Dobře, tohle asi vyžaduje podrobnější vysvětlení. Děj filmu The Color of Money (Barva peněz) se točí kolem kulečníku. V jedné hospodské scéně přijde někdo k Tomovi a zeptá se ho: „Co to máš?“ Tom vytáhne kufřík na tágo, otevře ho, a odpoví: „Doom.“ A id Software měl pro své přelomové FPSko jméno. Stačilo jedno slovo, v té době obyčejné, z filmu, který jinak s hrou nemá vůbec nic společného. Inspirace může zkrátka přijít odkudkoliv.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama