Článek X-Gamer Gaming Set

X-Gamer Gaming Set

David Plecháček

David Plecháček

12. 12. 2018 12:00 9
Reklama

Pokud znáte mou přezdívku ze sociálních sítí nebo herních služeb, zřejmě víte, že zastávám filosofii „čím více X, tím lépe“. Proto nám v redakci přistál set X-Gamer, který čítá mechanickou klávesnici, optickou myš a sluchátka, a na mně bylo, abych posoudil její kvality. X-Gamer nereprezentuje žádnou zavedenou značku, ba právě naopak – jedná se o nové produkty české společnosti AT Computers, která dosud herní výrobky pouze distribuovala do České republiky a okolních států, ale nově začíná pod brandem „X“ vyrábět i vlastní zboží. A označení X-Gamer nově právě zaštiťuje herní periferie.

NOVINKA NA TRHU

Možná právě proto, že si zatím nemáte možnost X-Gamer s čímkoliv asociovat, je potřeba nové produkty obecně zařadit. V prvé řadě je potřeba zdůraznit, že novinka, kterou jsme testovali, je zástupcem spíše nižší či nižší střední třídy. Celou trojici si můžete pořídit už za tři tisíce korun, tedy za cenu, za kterou mnohdy neseženete ani jeden komponent, z nichž se skládá. V každém případě hovoříme o zboží, které je herní, a je tedy určitým vstupním bodem pro někoho, kdo nechce utrácet horentní sumy, ale přesto chce mít v ruce trochu něco kvalitnějšího a možná i lépe vypadajícího než kancelářskou výbavu za pár korun.

To X-Gamer bezezbytku splňuje. Z druhé strany je potřeba rovněž zmínit, že to s sebou přináší i jisté ústupky. Pokud byste zmíněnou klávesnici, myš anebo sluchátka postavili vedle dražších komponentů, na první pohled poznáte, který z nich je ten lepší. Možná v určitém slova smyslu promyšlenější a dotaženější do konce. Mnohdy je v případě levnějšího hardwaru také důležitá otázka volby, neboť nemůžete dostat hodně muziky za malou cenu a často je potřeba volit, zda preferujete kvalitu, anebo design. Společnost AT se pokouší obě věci skloubit dohromady, přesto se ale ukazuje, že zatímco funkčně nemá prakticky ani jeden kus závažnější problémy, design bude pro mnohé kamenem úrazu.

OD TOHO NEJLEPŠÍHO

Nejkvalitnější je bezesporu klávesnice Profi Keyboard KM10. Na první pohled se jedná o robustní, těžkou periferii, která leccos přežije. O vybraných vlastnostech už byla řeč i v přiloženém videu, takže jenom v rychlosti zde může zaznít, že jde o mechanickou podsvícenou klávesnici s bytelnou konstrukcí odolnou například i proti polití. Pokud se bavíme o designu, tak zadnímu čelu dominuje tyrkysová plastová část, která udává celému setu ráz. Tyrkysová se porůznu objevuje i na myši i na sluchátkách, ale právě čelo klávesnice je nejvýraznější a na první pohled nejzvláštnější a možná až nejlevnější. Působí až příliš výrazně a až příliš zvláštně, než abyste jej ocenili. Na druhou stranu, pokud sedíte u klávesnice, vidíte jen jení vršek, který rázem tak výrazně nepůsobí, takže výsledný dojem až tak nekazí. Nejedná se o bezdrátové příslušenství, ale pro úsporu USB portů stačí zapojit klávesnici a zbytek připojit do jejího hubu, který je na zadní straně.

Pocitová odezva kláves je díky mechanickým spínačům výborná, nicméně daní je poněkud vyšší hlučnost, jakmile ji používáte i na jiné věci, než na hry. Pokud na ní rozepíšete, co já vím, třeba recenzi na produkty X-Gamer, zanedlouho si uvědomíte, že si připadáte, jako byste text psali na psacím stroji. To má své světlé stránky – pocit – ale i své stinné stránky – hluk. Je proto potřeba pečlivě vážit, s jakým účelem si ji pořizujete. Pokud na hraní, obtěžovat vás nebude, situaci totiž buď vyřeší zapnuté zvuky z reproduktorů, nebo v setu přítomná sluchátka, pokud jste ale zvyklí čas od času k počítači zasednout a psát, připravte se na to, že v tichosti a absolutním soustředění svůj text psát nebudete.

Ke klávesnici jednoznačně patří herní myš, kterou v setu reprezentuje X-Gamer Mouse ML7000 RGB. Sama o sobě černá, nicméně po připojení s tyrkysovými a jinak barevnými detaily, představuje vhodný doplněk pro hráče, kteří chtějí víc než absolutní základ.

Ostatně z nějakého soustředění vás může probrat i podsvícení. To je v některých režimech až příliš divoké, takže budete spíše volit střídmější varianty, které jsou též dostupné. Pokud necháte klávesnici rozsvícenou celou stálými barvami, všimnete si, že i v tomto ohledu museli lidé z AT Comp slevit oproti top modelům, které mají barvy mnohem přirozenější a navíc je dokáží plynule měnit po celé ploše hardwaru. Rozsvícené klávesy u klávesnice X-Gamer se sice mohou přelévat ze strany na stranu, můžete navolit i sami, co má být zrovna rozsvícené, ale barvy pod jednotlivými tlačítky zůstávají konstantní. Škoda. Opět ale záleží na tom, co očekáváte. I barevné kreace vypovídají o tom, že design zvládají jiné modely lépe, ale pro podsvícení několika tlačítek a nikterak divokou show je KM10 plně dostačující. Ostatně, to jsou, nebo by měly být, až druhotné problémy. Mnohem důležitější je samotný pocit, a v tomto ohledu si není příliš na co stěžovat.

KRYSA, KTEROU NETŘEBA VYHUBIT

Ke klávesnici jednoznačně patří herní myš, kterou v setu reprezentuje X-Gamer Mouse ML7000 RGB. Sama o sobě černá, nicméně po připojení s tyrkysovými a jinak barevnými detaily, představuje vhodný doplněk pro hráče, kteří chtějí víc než absolutní základ. Pokud jsme klávesnici nemohli vytknout její funkčnost, ale jen její podobu, myši není potřeba vytknout ani tu. Po designové stránce zřejmě nejzdařilejší kousek celého setu, který navíc pracuje přesně tak, jak má. V tomto případě nedělá X-Gamer kompromisy, byť je pravda, že i myši vyšší cenové kategorie toho umí výrazně více. Jedná se ale jen o věci, které jsou příjemné, nikoliv nutné, ať už se jedná o větší počet tlačítek, vyšší DPI, nebo měnitelné to a tamto.

X-Gamer Gaming Set
i Zdroj: Hrej.cz

ML7000 je poctivý pracant, který splní přesně to, co má. Optická myš padne skvěle do ruky, což je absolutní základ. Měnitelná bočnice se nachází trochu překvapivě na pravé straně, ale více méně jde o to, zda preferujete širší nebo užší úchop. Nečekejte však, že její výměna znamená třeba jinak rozložená tlačítka vlevo u palce, neboť jejich počet je pevně dán a tuto část myši ani měnit nelze. |Celkově má sedm programovatelných tlačítek – takže ani zde nijak nepřevyšuje konkurenci, na druhou stranu ani za ní nezaostává. Při rozhodování je ale potřeba brát i takové věci v úvahu. Myš má i svou váhu, která výrazně pomůže vaší přesnosti a citlivosti. Rychlost DPI je pro většinu hráčů taktéž dostačující, 1000 až 7000 DPI sice není rozmezí, které by nešlo překonat, ale vyšší hodnoty už využijí jen fajnšmekři.

KLAPKY NA UŠI

Sluchátka jsou z celé trojice suverénně nejkontroverznější. U nich více než u čehokoliv jiného platí, že hrají na zvuk, nikoliv na design, a i tak se jeho kvalita neobešla bez drobných kompromisů. Na první pohled vypadají X-Gamer Sound SD20 Virtual 7.1 nejlevněji. Nejvíce za to mohou měkčené části, tudíž polštářky kolem uší a klenba nad hlavou. Ne snad, že by vás sluchátka tlačila, ale spíše jsou molitany překvapivě tvrdé a jejich potah působí podivně plastově. Přiznám se, že jsem čekal, že materiály kolem uší budou mít vliv i na to, jak sluchátka zní, ale trochu s podivem musím přiznat, že jsem byl ve výsledku možná až pozitivně překvapený. Ke zvuku se nicméně dostaneme později, teď ještě zpět k designu. Kostra je sice kovová, samotné tělo je ale až na výjimky plastové. Kromě jiného i sluchátka jsou tónována do černo-tyrkysové kombinace, ale ani zde nehraje tyrkysová prim. A stejně jako klávesnice a v omezené míře i myš, i sluchátka svítí. Ani zde nečekejte nic divokého, v tomto případě se spíše jedná o doplněk, který zkrátka říká, že celá trojice patří k sobě. Součástí je i zabudovaný vysouvací mikrofon, který ale nelze schovat úplně.

Samozřejmě se kvalitou zvuku nemohou rovnat headsetům, které se prodávají za cenu celého setu. Oproti tomu stejně drahá sluchátka nemusí mít prostorový 7.1 zvuk.

I sluchátka se připojují k PC skrze USB, na dlouhém kabelu je přidělané i ovládání hlasitosti, podsvícení, mikrofonu, a především ekvalizér. Další přiznání, už dlouho jsem neměl v rukou sluchátka, u nichž jsem měl potřebu zkoušet různé profily. Většinou mi zní dobře už na první zapojení, a až případně tehdy se vrtám v tom, co kde změnit. X-Gamer SD20 je ale výjimka, neboť defaultní nastavení je takříkajíc bezpohlavní, nijaké. Naštěstí je (jednoduchým) řešením zabudovaný ekvalizér, respektive tlačítko, jehož prostřednictvím si volíte dílčí režimy. Není jich příliš, liší se od sebe barvou podsvícení tlačítka, ale problém tak vyřešíte.

Samozřejmě ani tak se kvalitou zvuku nemohou rovnat headsetům, které se prodávají za cenu celého setu, na druhou stranu, to samé se dá říct o všech třech kusech, které hodnotíme. Oproti tomu stejně drahá sluchátka nemusí mít prostorový 7.1 zvuk. Nejsou špičkou, nebál bych se je ale označit vstupním bodem pro někoho, kdo si vyšší investici nedokáže ospravedlnit, ale nechce hrát se špunty v uších nebo pro něj není z různých důvodů řešením soundbar nebo jiné reproduktory, třeba proto, že zatímco dotyčný sedí u počítače, přítelkyně okupuje televizi. Sortiment značky X-Gamer sejistě rozroste, rozšíří svou nabídku o kvalitnější modely, a i ona bude postupně čerpat poučení ze svých případných chyb nebo drobných přešlapů, které jí dnes vytýkáme. I tak se ale jedná o zajímavou volbu. 

Tento set si můžete pořídit na Xzone.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama