windows-vista-co-od-nej-mohou-hraci-ocekavat
Článek Windows Vista: co od něj mohou hráči očekávat?

Windows Vista: co od něj mohou hráči očekávat?

Ondřej Grym

Ondřej Grym

27. 6. 2006 22:54 18
Reklama

Před časem uvolnil Microsoft Windows Vista Beta 2 verzi, která je obecně považována za poměrně stabilní kus softwaru. Finální systém firma slibuje dodat až v lednu příštího roku. Je proto nutné mít na paměti, že testy, které pod novými Windows provedl server Extremetech, jsou zatím prozatímními nástřely, jenž ukazují, jak mohou o několik měsíců později běhat hry na domácím počítači s nainstalovanou Vistou.

Počet fps v nových Windows

Příchod nových Windows jistě odstartuje nákup nového železa. Extremetech totiž v testech došel k poměrně nepřekvapivému závěru: i když hra jede výborně pro Windows XP, ve Vistě se z plynulého pohybu stává slideshow. Největší problémy přitom činily zlepšováky obrazu typu anisotropního filtrování nebo antialiasingu. „Situace byla jiná od hry ke hře,“ napsal server s tím, že to nic nemění na tom, že „budete potřebovat pořádný stroj pro tituly jako je například F.E.A.R. http://pc.hrej.cz/hry/akce/1st-person/fear/“

Extremetech poměrně optimisticky připomíná, že to, co je dnes v oblasti počítačového hardwaru high-endem, bude za půl roku v době vydání Visty lepším středem a tedy také finančně dostupnějším zbožím. Výrobci grafických karet také zapracují na ovladačích, díky čemuž by se počet herních fps mohl razantně zvýšit. Ovšem nechvalme dne před večerem – situace ve Windows Vista Beta 2 NENÍ optimální, jak uvidíme dále, a kdo bude chtít v novém systému hrát s vysokým počtem fps, pravděpodobně investici do nového počítače neunikne.

Tomu nasvědčuje i další poznatek Etremetechu. Pokud vám ve Windows XP stačí k pohodovému paření 512 MB operační paměti, pak ve Vistě zapláčete. Vista ramku doslova žere a jestliže si v XP vystačíte s 1 GB RAM, pak si ve Vistě připadáte, jako byste měli pouhých 512 MB. Za ideální velikost RAM považuje Extremetech 2 GB. Avšak i „s dvěma GB paměti si v nových Windows připadáte jako s jedním gigabytem v XP,“ končí nevesele Extremetech.

Bojíme se spojení Vista + F.E.A.R.

Problémy s Vistou dokumentujme na již zmíněném titulu F.E.A.R. Tato velmi dobře známá hra, která si doslova říká o solidní množství RAM a supermoderní grafiku, v nových Windows neběží dobře.

Extremetech spustil F.E.A.R ve Vistě běžící v systému s procesorem AMD Athlon FX 62 (2,8 GHZ) a 2 GB RAM. O renderování scény se staral akcelerátor ATI Radeon X1900 XTX. Při maximálních detailech obrazu s rozlišením 1280x960 byl výkon počítače s nainstalovanou Vistou o plných 30 % nižší, než když táhl F.E.A.R. počítač s Windows XP.

"Zapnutím čtyřnásobného antialiasingu a osminásobného anisotropního filtrování byla situace ještě horší," uvedl Extremetech. Průměrný počet snímků za sekundu totiž spadl ze 70 fps dosažených v XP na mizerných 32 fps.

Vývojáře ovladačů nejen pro grafické karty tak čeká ve Vistě ještě pořádná práce, určitým optimalizacím se bezesporu nevyhne ani Microsoft, a to přesto, že Extremetech dodal, že v jiných hrách nebyl propad výkonu tak razantní. O 30procentní ztrátu výkonu v porovnání s Windows XP se však jednalo téměř vždy.

(Ne)veselé vyhlídky

Blízká softwarová budoucnost – bráno z pohledu nových Windows – příliš zářná nebude. Ta hardwarová je o něco veselejší - příznivce Advanced Micro Devices by totiž mohla zaujmout zpráva o obrovských investicích firmy do inovace vlastních výrobních prostor. Procesorů s logem AMD tak bude více, snad se dočkáme i nějakých slev...

Fabriky AMD v německých Drážďanech se v následujících třech letech dočkají investic v řádu 2,5 miliardy dolarů (přes 55 miliard Kč). Souběžně s tím, jak se zvyšuje tržní podíl AMD (a klesá Intelu), totiž roste i poptávka po procesorech této značky. A společnost s americkými kořeny si už nemůže dovolit nedávný trapas, kdy nestačila zásobovat zákazníky vlastními čipy.

AMD se navíc zadařilo u největšího výrobce osobních počítačů na světě – amerického Dellu, který až donedávna používal pouze jádra Intelu. Zástupci Dellu totiž před pár týdny uvedli, že své servery vybaví mikročipy od AMD. Podle analytiků je na spadnutí rovněž oznámení, v němž Dell uvede, že instaluje 64bitové Athlony i do osobních PC.

"S tím, jak pokračuje v růstu poptávka po výrobcích AMD, zvětšujeme naše výrobní kapacity tak, abychom splnili rostoucí požadavky našich zákazníků," řekl k rozhodnutí šéf AMD Hector Ruiz.

Fab 30 bude zapomenuta

Stávající fabrika známá pod názvem Fab 30, tak bude rozšířena a firma ji následně přejmenuje na Fab 38. AMD má plány i s druhou výrobní halou známou jako Fab 36, jenž začala vyrábět první testovací procesory teprve v dubnu. Výrobce mikročipů tak plynule přechází k produkci jader z křemíkových destiček o průměru 300 milimetrů z dřívějších 200 mm waferů.

Pokud někdy budete mít cestu do Drážďan, určitě se do Silicon Saxony (parafráze kalifornského Silicon Valey), jak se průmyslové zóně ve východním Německu přezdívá, alespoň krátce podívejte. Do fabrik AMD se sice těžko dostanete – firma si je chrání jako oko v hlavě a ani novináři nemají šanci pořádně nahlédnout do výrobních prostor - jejich hranaté siluety si však můžete pěkně vychutnat zdálky.

Se silným triedrem můžete zahlédnout i důkaz klasického německého smyslu pro pořádek – přední prosklenou stěnu Fab 30 totiž neustále někdo mydlí a pucuje. I bez dalekohledu si však povšimnete dvou blízkých elektráren, které oběma Fabkám dodávají energii v době výpadku veřejné elektrické sítě.

Autor je redaktorem Novinky.cz, on-line magazinu deníku PRÁVO a portálu Seznam.cz
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama