wii-souhrn-mysims-kingdom-littlest-pet-shop-monopoly
MySims: Kingdom Článek Wii souhrn: MySims Kingdom, Littlest Pet Shop, Monopoly

Wii souhrn: MySims Kingdom, Littlest Pet Shop, Monopoly

Jan Vitík

Jan Vitík

5. 2. 2009 23:00 1
Reklama

MySims Kingdom navazuje na první ne úplně vydařený pokus Electronic Arts o "japonskou variaci na The Sims" – a vede si o poznání lépe. Monopoly zapůsobily léty prověřenou kvalitou a Littlest Pet Shop zase může být lákavý díky české lokalizaci. Pro všechny tři hry ale platí: dobře si rozmyslete, jak moc se protínáte s jejich cílovou skupinou...

Pomáhat druhým je fajn

MySims Kingdom | Výrobce: Electronic Arts | Distributor: Conquest

Před více jak rokem vyšel první díl této série na Wii a jasně ukázal, jak chladně vypočítavým titulem je. Na první pohled jste rozeznali tři hry, sloužící jako hlavní inspirační zdroje. The Sims sebral název a lehounké prvky sociální interakce, Animal Crossingu roztomilý vizuální nádech a Harvest Moonu sbírání různorodých surovin. Bohužel všechno fungovalo tak nějak napůl a výsledek byl nemastný neslaný. Pokračování s podtitulem Kingdom změnilo přístup a dopadlo lépe. Nejzásadnější změnou, ovlivňující celé vyznění hry, je zakomponování příběhové linie. Povětšinou vyčítaný lineární postup se u tohoto typu hry jeví jako krok správným směrem a vše díky němu drží hezky pohromadě a v tempu. Od příběhu nelze očekávat zázraky, ale svému účelu naprosto postačí. Vámi obývané království se potýká s krizí, neboť došli Čarovládci. Jedinci disponující magickou hůlkou, jejímž prostřednictvím mohou stavět domy a opravovat různá zařízení, odjakživa pomáhali všem osadníkům. Vaší maličkosti se podaří uspět ve výběrovém testu a jste vysláni na cestu napříč královstvím. Různě tematicky zaměřené ostrovy nabízejí dostatek problémů k řešení. Paleta stavebních bloků, nábytku a součástek se postupně rozšiřuje, až nabobtná do úctyhodných rozměrů. Ač je herní náplně poněkud jednotvárná, příjemné postavičky a vtipné dialogy poskytují dostatečnou motivaci. Snad jen neustálé dokola sbírat suroviny časem začne otravovat. Ovládání je díky kombinaci Wiimotu a Nunchuku pohodlné a intuitivní, jen občas pozlobí kamera a chvíli trvá, než si najdete vhodný úhel pro stavbu. S nutným přihlédnutím k cílové skupině hodnotím MySims Kingdom kladně. Kromě slušné zábavy nabízí i výchovné poučení, že pomáhat je dobrá věc. Takže se nemusí bát nechat své děti s tímto titulem samotné.

Hrej! verdikt: 7/10

Wii souhrn: MySims Kingdom, Littlest Pet Shop, Monopoly
i Zdroj: Hrej.cz
Wii souhrn: MySims Kingdom, Littlest Pet Shop, Monopoly
i Zdroj: Hrej.cz
Wii souhrn: MySims Kingdom, Littlest Pet Shop, Monopoly
i Zdroj: Hrej.cz

Roztomilý, roztomilejší, nejroztomilejší.

Littlest Pet Shop | Výrobce: Electronic Arts | Distributor: Conquest

Jedno je třeba ujasnit si hned v úvodu. Littlest Pet Shop je modelová řada hraček společnosti Hasbro zaměřená na malé holčičky a těžko čekat, že hra bude mít vyšší ambice. Hromady, až podbízivě roztomilých zvířátek se z plyše a plastu převtělily do virtuální podoby a holčičky mají radost. Přeberou totiž kontrolu nad barvami hýřící vesničkou, kterou si postupně naplní čtyřnohými obyvateli. Ti přijíždí vlakem a opravdu se těší, neboť o ně bude královsky postaráno. Koncept péče o zvířata, lidi a roztodivné obludky je populární, takže na něm není důvod cokoliv měnit. Stačí jen držet základní ukazatele potřeb ve vysokých hodnotách různými činnostmi. Naprostou nutností je nakupování stovek oblečků, kloboučků a jiných infantilních doplňků. Ale to baví všechny věkové kategorie, třebaže v jiných podobách. Minihry v Littlest Pet Shop jsou velmi prosté, někde na úrovni flashových hříček volně dostupných na internetu, ovšem s přídavkem v podobě ovládání, které sice využívá možností Wii v těch nejzákladnějších rysech, ale funguje. Ovládání hry samotné je ovšem příšerné, zejména vinou úplné absence podpory Nunchuku. Když jsem po vyzkoušení všech myslitelných tlačítkových kombinací zjistil, že nejde pohybovat s kamerou, nechtělo se mi věřit. Tady jde stranou i cílová skupina, protože je to nehorázná prasárna kazící jakoukoliv hru. Všechna menu a nabídky jsou zpracovány čistě a účelně, takže orientace a jejich použití je intuitivní. To stejné lze říci i o celkovém vizuálním zpracování. Výrazné barvy, čistě kreslené linie a spousta růžové jednoduše zapadá do šablony titulu, který je ve výsledku přesně takový, jaký ho mladé zákaznice chtějí mít. Číselné hodnocení tedy berte s rezervou. Je jasné, že pro náctileté chlapce se jedná o odpad a cíl posměšků, ovšem pokud máte malou dceru, bude Littlest Pet Shop milovat. A umožní jí to i fakt, že byla hra lokalizována do češtiny, což je pro danou cílovou skupinu takřka povinnost – v našich krajích ale rozhodně ne samozřejmá.

Hrej! verdikt: 5/10

Wii souhrn: MySims Kingdom, Littlest Pet Shop, Monopoly
i Zdroj: Hrej.cz
Wii souhrn: MySims Kingdom, Littlest Pet Shop, Monopoly
i Zdroj: Hrej.cz
Wii souhrn: MySims Kingdom, Littlest Pet Shop, Monopoly
i Zdroj: Hrej.cz

Koupit, koupit, koupit, prodat, koupit!

Monopoly | Výrobce: EA Casual | Distributor: Conquest

Zajímalo by mne, zdali se současná finanční krize nějak promítá do prodejů jedné z nejoblíbenějších deskových her všech dob. V dobách prosperity a blahobytu chtěl být každý úspěšným businessmanem a na vizitkách mít „miliardář“. Ale dnes? Pokud jste nějakým nedopatřením nikdy neokusili chuť papírových peněz, vězte, že jde o hru pro čtyři hráče, kteří hází dvěma kostkami, posunují figurky po hrací desce a skupují ulice, nádraží, vodárny a jiné nemovitosti. Pak vybírají poplatky, staví domy a hotely a snaží se co nejvíce vydělat. Důležitým prvkem je navíc vzájemná interakce hráčů při obchodování a uzavíraní všemožných koalic. O což samozřejmě při hře s virtuálními protivníky přijdete. Pokud Monopoly opravdu zbožňujete, ale nemáte soupeře, překousnete to. Máte-li však k dispozici živé hráče, rozhodně zůstaňte u klasické papírové verze. Na Wii sice nemusíte řešit, kdo bude bankéřem, ale i tyhle bojůvky k tomu patří. Co se novinek týče, přináší hra mód Get Rich Quick, jakousi zrychlenou verzi se zakomponovanými minihrami a házením čtyřmi kostkami. Jako by hra na Wii nemohla vyjít bez miniher. Pokus o přidanou hodnotu se příliš nepovedl a rychlejší varianta je nudná i s živými spoluhráči. Naopak potěší různorodé hrací desky včetně „světové“, kde místo ulic skupujete významná města. Milým překvapením je vizuální stránka, která bývá u deskových her povětšinou mdlá a nezajímavá. Výrazné barvy sedí, animovaná postavička kapitalisty v cylindru s dynamickým pohybem kamery zabraňuje statickému vyznění. Škoda, že některá menu jsou zprvu kapánek nepřehledná.Nové Monopoly jsou lehce nadprůměrná předělávka deskové hry pro samotáře.

Hrej! verdikt: 6/10  

Wii souhrn: MySims Kingdom, Littlest Pet Shop, Monopoly
i Zdroj: Hrej.cz
Wii souhrn: MySims Kingdom, Littlest Pet Shop, Monopoly
i Zdroj: Hrej.cz
Wii souhrn: MySims Kingdom, Littlest Pet Shop, Monopoly
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama