vlivne-blogy-videoherni-sceny-1-cast
Článek Vlivné blogy videoherní scény – 1. část

Vlivné blogy videoherní scény – 1. část

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

22. 7. 2008 22:00 8
Reklama

Můžete na ně mít jakýkoliv názor, ale jedno je jisté: bez herních blogů by byla novinková scéna na všech velkých webech daleko chudší. Ne všechny zprávy se hodí do zpravodajských agentur, ne všichni novináři mají přístup tam, kam někteří lidé z videoherní blogosféry. Právě odtud někdy slýcháme neoficiální, šokující výkřiky typu: “Chystá se Bioshock 2!” Nebo: “Prince of Persia se dočká nové trilogie!” Až po čase se pozná, zdali jsou tyto zvěsti založené na reálném základu, či jsou pouze výplodem přebujelé fantazie nějakého fanouška. V prvním případě se blog rychle dostane do širšího povědomí a zařadí se mezi vyhledáváné destinace všech, co se o herní scénu hlouběji zajímají, v druhém se na něj většinou brzy zapomene.

Mezi významnými herními blogy lze rozlišit dva typy: zpravodajské, jež se na rozdíl od “normálních” webů zabývají jednotlivými tématy více do hloubky, věnují se i méně propíraným událostem a nabízejí zprávy také o okrajových oblastech herní scény (například o nezávislých titulech), a insiderské, které mají na svědomí většinou vývojáři (ať už současní či bývalí), případně další lidé pohybující se v zákulisí herních firem. První skupině se budeme věnovat v dnešní části tématu, té druhé pak v pokračování, jež vyjde ode dneška za týden.

Kotaku

http://www.kotaku.com
Převážně novinkový blog, proslulý jednak častými aktualizacemi, jednak pečlivým moderováním uživatelských debat. Jako odměnu pro slušné diskutéry ale každý týden rekapituluje nejlepší komentáře ve zvláštním článku, kde lze leckdy narazit na vskutku zajímavé hlášky (CliffyB: „Nepracuji. Celý den jen rozdávám rozhovory a nechávám se fotit ;)“. Občas se na Kotaku objeví i recenze, převažuje ale řada speciálních rubrik, z těch opravdu netradičních například Papercraft, kde se objevují různé herní ikony zpracované jako origami. Sami autoři označují blog jako „hráčova průvodce, který jde za hranice tiskových prohlášení, kritizuje, spekuluje a předvídá“. S tím nelze než souhlasit.

Joystiq

http://www.joystiq.com
Odvěký konkurent Kotaku, jednak kvůli rivalitě větších společností, jež za oběma blogy stojí, jednak kvůli podobným zájmům: soustředí se rovněž na novinky z nezávislého a nezaujatého pohledu, analýzy, historky ze zákulisí a reportáže z nejvýznamnějších herních akcí. Mezi sesterské weby Joystiqu navíc patří několik dalších zajímavých stránek, věnujících se velice podrobně pětici nejrozšířenějších konzolí (Xbox 360, PS3, Wii, DS, PSP), masivně multiplayerovým hrám a jedna speciální je zaměřena na… World of Warcraft. S takto velkou základnou je Joystiq na poli blogů i po letech silným hráčem, také díky podcastu, jehož novou epizodu vydává každý týden.

Rock, Paper, Shotgun

http://www.rockpapershotgun.com/
Pokud se zajímáte především o hraní na PC, není pro vás moc lepších destinací než Rock, Paper, Shotgun. Jednostranné zaměření mu umožňuje věnovat se této platformě skutečně do hloubky, a tak tam můžeme nalézt i zprávy z nejokrajovějších oblastí hraní na osobních počítačích. Velkou výhodu RPS představuje i složení autorského týmu – patří do něj totiž čtyři přední britští herní žurnalisté, mimo jiné také proslulý Kieron Gillen. Tito pánové umějí psát vtipně, dokážou sehnat zajímavé rozhovory či exluzivní dojmy z her, o nichž se toho zatím příliš neví.

Game | Life

http://blog.wired.com/games/
Herní blog známého webu Wired, nabízející především klasické novinky, zajímavé obrázky a videa. I k těmto standardním materiálům ale autoři často přidávají svá vlastní stanoviska, někdy dokonce vypustí i samostatný komentář. Mezi známé tváře patří například Chris Kohler, americký novinář, autor dvou knih s herní tematikou.

MTV Multiplayer

http://multiplayerblog.mtv.com/
Když se taková firma jako MTV pustí do herního zpravodajství, je třeba vždy zbystřit zrak. Blog nazvaný Multiplayer si rychle vybudoval mezi komunitou vcelku slušný respekt, i díky Stephenu Totilovi, reportérovi, jenž umí získat exluzivní informace a čtivou formou je pak předat čtenářům. Co se týče náplně, tak ta je víceméně podobná jako u ostatních blogů, ze zajímavějších rubrik stojí za pozornost snad jen „120 seconds“, nabízející každý den záběry z prvních dvou minut hraní nějakého aktuálního titulu. Výjimku tvoří pouze „retro čtvrtky“, věnující se starším kouskům.

GamePolitics

http://www.gamepolitics.com/
„Where politics and video games collide,“ tak zní popisek blogu GamePolitics, který je na herní scéně do jisté míry unikátem. Tamní autory ani tolik nezajímá, zdali bylo právě oznámeno Diablo 3, zdali vyšlo demo na Crysis či jestli se Wii prodává lépe než PS3. Kdepak, GamePolitics se spíše zaměřují na to, jak hry vnímá vnější svět a jeho významné osobnosti. Proto na tomto webu nalezneme například různé aféry ohledně zákazu prodejů některých titulů, aktuální názory Jacka Thompsona nebo postoje světových politiků vůči hrám.

Level Up

http://blog.newsweek.com/blogs/levelup/

Herní blog tak známého webu jako je Newsweek zkrátka nelze nezmínit. Nenabízí sice tak časté aktualizace, ovšem také proto, že se nevěnuje klasickým novinkám a přináší pouze vlastní články, týkající se především informací z byznysu, a tipy na různé zajímavé stránky s herní tematikou. Nedávno na sebe Level Up upozornil například exluzivní informací o odchodu Neila Younga z Electronic Arts.

IndieGames.com – The Weblog

http://www.indiegames.com/blog/
První adresa, na níž by měl zavítat každý fanoušek nezávislých her. Parta okolo Tima W. poskytuje tipy na zajímavé tituly (vždy s krátkou recenzí), informuje o novinkách ohledně rozpracovaných projektů, soutěžích a významných událostech v indie komunitě a vydává rozhovory se známými osobnostmi nezávislé scény. V množství novinek je ve srovnání s konkurenčním blogem TIGSource určitě lepší, trochu ale ztrácí absencí vlastních vývojářských soutěží.

Tak, to by bylo pro dnešek vše. Příště se zaměříme mimo jiné na naši starou známou Surfer Girl, blog šéfa EA Sports nebo tvůrce Monkey Islandů. Nashledanou za týden!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama