Článek Videohry na vašem stole

Videohry na vašem stole

David Rozsíval

David Rozsíval

21. 11. 2016 10:23 8
Reklama

Když přijde řeč na deskové hry, často se lidé ptají, jak se jim daří bojovat s videohrami, a jestli vůbec má hraní u stolu ještě nějakou budoucnost. Těžko pak vysvětlovat, že hry stolní a počítačové proti sobě vůbec nestojí jako konkurence. Oba světy se naopak navzájem inspirují a doplňují a ani jeden by bez druhého nemohl být tak bohatý, jako dnes je.

GAMESCOM DESKOVEK

Důkazem toho byl letošní veletrh v Essenu, který si můžete představit jako takový Gamescom světa deskových her. Záměrně zmiňuji Gamescom a ne E3, a nikoli z toho důvodu, že Essen leží stejně jako Kolín nad Rýnem v Německu. Ne, Essen ke Gamescomu připodobňují především davy (letos 174 tisíc) nadšených, zpocených a mačkajících se hráčů, kterým je výstava primárně určena. Stejně jako na Gamescomu, i tady může být návštěvník rád, pokud se vůbec dostane k tomu zahrát si něco z toho, kvůli čemu na veletrh přijel. I nás nezřídka řeka lidských těl odnesla do úplně jiné haly, než jaká byla naším cílem, takže jsme po chvíli byli rádi za klid, který panoval v press centru a sále, určeném k představení novinek s exkluzivním přístupem pro novináře.

Protože jsme v Německu, nad tím vším se kromě potu vznáší též nezapomenutelný odér kebabu a currywurstů.

A co si pod takovým deskoherním veletrhem vůbec představit kromě davů fanoušků? Předně spousty stolů, kde si můžete vyzkoušet nové tituly, a často si je zahrát i přímo s jejich tvůrci. Obří stánky velkých firem, s desítkami najatých promotérů, i zapadlé stánky firmiček z Indie, Slovinska nebo Brazílie, s nadšenými autory bezpochyby revolučních titulů. Často můžete narazit na takzvané jumbo verze jednotlivých her – obří inkarnace známých titulů, s nimiž je také obří zábava. A protože jsme v Německu, nad tím vším se kromě potu vznáší též nezapomenutelný odér kebabu a currywurstů.

ČESKÁ STOPA

Na rozdíl od videoherních veletrhů tu navíc, i přes příval návštěvníků, panuje velmi přátelská atmosféra. Není problém si hru vyzkoušet s úplně cizími lidmi ze vzdálených krajin, seznámit se a dobře se pobavit. Pokud budete jen tak postávat u některého ze stolů, nezřídka vás někdo z hráčů osloví, jestli se nechcete přidat. Na veletrhu lze navíc doplnit spoustu her do sbírky, a tak už od rána se davem prodírají lidé, obtěžkáni obřími taškami, plnými krabic. Ti prozíravější si s sebou berou i vozíček. Asi není třeba zdůrazňovat, že davem se pak prodírá o to obtížněji.

Dvorní designér CGE Vláďa Chvátil má na svědomí mimo jiné i počítačové hry Fish Fillets a Original War.

Našince, který se ve světě deskových her úplně neorientuje, možná překvapí silná česká přítomnost na výstavišti. Jeden z největších stánků v hale A postavila česká společnost CGE, jejíž dvorní designér Vláďa Chvátil má na svědomí mimo jiné i počítačové hry Fish Fillets a Original War. V poslední době se ale věnuje výhradně deskovým hrám a slaví s nimi opravdu velké úspěchy. Letos dokonce jako první autor na východ od Berlína získal pro svoji hru Codenames nejprestižnější ocenění ve světě deskovek – Spiel des Jahres. Kromě CGE jsme na výstavišti objevili i další české firmy a firmičky, jejichž hry rozhodně nezapadly. Neztratili se ani čeští hráči, kteří ovládli turnaj Europe Masters. Ten se v Essenu koná každoročně. Hráči tady předvádí své umění hned ve čtyřech hrách vybraných pro daný ročník.

DVANÁCT STOVEK NOVÝCH TITULŮ

Organizátoři veletrhu se holedbají, že na jeho půdě se letos představilo více než dvanáct set nových her, a po návštěvě našlapaných hal není důvod jim to nevěřit, i když jsme je osobně nepočítali. Už na první pohled ale bylo vidět, že rozmach videoher deskovky nezabíjí, spíš naopak - pomáhá jim k netušenému rozkvětu. A to nejenom v rovině inspirace herními mechanismy, ale i v rámci licencování konkrétních titulů. Co se mechanismů týče, můžeme si povšimnout pokusů přenést do deskovek zážitek z hraní MOBA her – příkladem budiž český titul Heroes of Nethervein. V současnosti je velmi populární také takzvaný Legacy koncept, tedy vyprávěcí způsob hraní, který připomíná videoherní kampaně, skládající se ze sledu na sebe navazujících misí. Jako houby po dešti se objevují deskovky na motivy únikových her – a ty se, jak známo, hojně inspirovaly žánrem adventur. A jde to i opačným směrem – vždyť čím jiným jsou strategické tahové hry, než úspěšnou aplikací pravidel známých z deskových a figurkových her?

V Essenu bylo k vidění i několik zajímavých novinek – pochmurná This War of Mine, budovatelská Master of Orion a velmi slibně se jevící Dark Souls: The Board Game.

Nás však v Essenu zajímala souvislost užší – zaměřili jsme se na slavné videoherní značky a jejich aktuální deskoherní předělávky. Možná Vás překvapí, kolik oblíbených titulů se už dočkalo, nezřídka velmi podařené, inkarnace do světa deskových her. Jmenujme například deskovky Warcraft a World of Warcraft, Starcraft, XCOM, DOOM, Gears of War, Age of Empires, Age of Mythology, Railroad Tycoon, Zaklínač, Street Fighter nebo World of Tanks. Hned v několika variacích se už objevila Civilizace Sida Meiera, což ovšem, vzhledem k inspiraci původní Civilizace v v soudobých stolních hrách, není nic překvapivého. Proud videoherních licencí ovšem neustává, a tak bylo v Essenu k vidění i několik zajímavých novinek – pochmurná This War of Mine, budovatelská Master of Orion a velmi slibně se jevící Dark Souls: The Board Game. Nalezli jsme ale i obskurnější kousky – oficiální licencí od Ubisoftu se chlubí například párty hra Just Dance! Fanoušky League of Legends by pak určitě zaujala obrovská krabice po okraj naplněná figurkami s názvem Mechs vs Minions, kterou produkují Riot Games osobně.

HRY, KDE SMRT DÁVÁ DOBROU NOC

My měli možnost si zahrát demo připravované Dark Souls deskovky a odcházeli jsme nadšeni (a samozřejmě mrtví). Tvůrcům z britského týmu Steamforged se podařilo zdánlivě nemožné – přenést dynamický soubojový systém originálu do tahové deskové hry. Hráči neustále balancují na hraně – zaútočit silně a vyplýtvat více energie? Krýt se, nebo raději uskakovat? Je už čas použít Estus flask, nebo raději ještě počkat? Sled útoků protivníka se opakuje, takže se jej lze - stejně jako v originálu - namemorovat. Pokud jste dost dobří. Jenomže pak přijde další fáze, a jste zase... v Dark Souls. I deskovka je náročná, ale přitom relativně férová. A to ani nemluvíme o detailně zpracovaných figurkách, na které je zkrátka radost pohledět. Pokud jste fanoušci světa stvořeného FromSoftware, doporučujeme tento projekt pozorně sledovat – tvůrci slibují vydání už na duben příštího roku.

O kooperativních hrách se říká, že vítězství v nich nesmí nikdy přijít snadno, jinak hráči ztratí motivaci hře čelit.

Kromě Dark Souls se ve formě karetní hry připravuje i Bloodborne, ten jsme však na výstavišti bohužel neobjevili. Pochmurnost Lordranu jsme tak vyměnili za temnotu všedních dní válečné zóny, a vyzkoušeli si první krušný den ve válkou zmítaném městě z This War of Mine. Podobně jako v případě Dark Souls jde o hru kooperativní – všichni hráči hrají proti hře samotné. V deskovce děláte takřka to samé, co v počítačové verzi, tedy organizujete několika lidem denní aktivity. A tak uklízíte sutiny, stavíte postele, hledáte nezkažené jídlo (nebo hladovíte), pijete (nebo žízníte), a jste v depresi, protože nemáte cigarety, alkohol nebo televizi. Večer pak vyrážíte na výpravy do okolí, kradete nevinným lidem zásoby (nebo sami strádáte), potkáváte se s podivnými existencemi, čelíte nájezdům a hlavně stále se zvětšujícím problémům. O kooperativních hrách se říká, že vítězství v nich nesmí nikdy přijít snadno, jinak hráči ztratí motivaci hře čelit. A jak Dark Souls, tak This War of Mine nám ochotně ukázaly, že minimálně podle téhle logiky půjde o hry velmi kvalitní.

CO BUDEME ADAPTOVAT DNES?

I v deskové předělávce XCOMu hrajete spolu proti hře, která je v tomto případě reprezentovaná aplikací s několika nastavitelnými scénáři a obtížnostmi. XCOM už je na trhu nějakou chvíli (a to i v češtině), přesto ale neuškodí si jej stručně představit. Hlavním trumfem je různorodost rolí, jež ve hře musíte zastávat. Každý z hráčů má na starost zcela odlišné činnosti – někdo velí vojákům, někdo spravuje rozpočet, jiný hráč pro změnu řídí výzkum nebo stíhačky bránící orbit naší planety. Zároveň však jsou na sobě hráči velmi závislí, a pokud v plnění svojí role selže jeden, doplatí na to zpravidla všichni – nejčastěji porážkou. Aplikace na vás chrlí nová nebezpečí kulometnou rychlostí, a pomáhá tak přiblížit se všudypřítomné atmosféře zmaru a stresu, kterou se vyznačuje videoherní originál. V Essenu byla k vidění i chystaná expanze s názvem Evolution, jež do základní hry přináší prvky, známé z XCOM: Enemy Within – nové typy vojáků i nepřátel nebo nutnost sbírat cennou Meltu.

Pokud nejste skutečně zapálenými fanoušky Master of Orion, nabízí svět deskových her daleko zajímavější 4X zážitky.

Master of Orion vychází z letošního dílu, vydaného společností Wargaming, a ve své podstatě jde více o hru karetní než deskovou. Hráči z jednotlivých karet budov, lodí, vylepšení a planet vytváří systémy tak, aby co nejlépe nakládali s hodnotami ukazatelů jídla, flotily a produkce a dosáhli se svým národem největšího rozvoje. V Master of Orion se můžete ujmout ras, které vám budou povědomé právě z letošní inkarnace zasloužilé 4X série – například Darloků nebo Psilonů, přičemž schopnosti a výchozí postavení každé z ras se samozřejmě odlišují. Musíme ovšem říci, že pokud nejste skutečně zapálenými fanoušky Master of Orion, nabízí svět deskových her daleko zajímavější 4X zážitky. Třeba pár let starou adaptaci Civilizace Sida Meiera.

ZPÁTKY DO PEKLA

DOOM už se své deskoherní předělávky dočkal v roce 2004, společně s vydáním trojky. Na konec letošního roku se však chystá premiéra nové verze, založená na estetice překvapivě úspěšného rebootu, který vyšel letos na jaře. Jak si předělávku FPS do deskovky vůbec představit? V případě DOOMa jako kooperativní strategickou záležitost se spoustou figurek, kde se až čtyři hráči zhostí role jednotlivých mariňáků a jeden hráč se chopí vedení sil pekelných. V průběhu několika scénářů se pak mariňáci snaží splnit zadané úkoly, zatímco protivník se je pokouší zadupat do země. Hráče původní deskové hry je třeba upozornit, že změny nejsou pouze estetické, ale výrazně se proměnila i pravidla. Stále sice udílení poškození ovlivňují, podobně jako třeba v Dračím doupěti, kostky, nově se ale dočkáme zapracování glory kills nebo většího vlivu a variability karet ovlivňujících hru. Dílenské zpracování figurek je na tom snad ještě o chlup lépe než v původní hře, a na nového deskového DOOMa se tak snad ani nejde netěšit.

Když už nic jiného, letošní návštěva Essenu nám ukázala, že jak deskovky, tak videohry zažívají zlatý věk a že jedny bez druhých by byly o mnoho chudší.

Zmíněné hry jsou jen drobnou ochutnávkou toho, čím může svět deskových her oslovit hráče, kteří jsou zvyklí držet v ruce spíš myš nebo ovladač. Když už nic jiného, letošní návštěva Essenu nám ukázala, že jak deskovky, tak videohry zažívají zlatý věk a že jedny bez druhých by byly o mnoho chudší. Na tuto reportáž ze samotného veletrhu proto navážou v dalších dnech ještě dva zajímavé rozhovory. V prvním jsme vyzpovídali jednoho z designérů deskovky Dark Souls a ve druhém spoluautora stolní verze This War of Mine. A jakou deskovku podle videohry byste si nejraději zahráli vy? Dejte nám vědět v diskuzi.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama