Vánoční herní tipy pro děti
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Vánoční herní tipy pro děti

Vánoční herní tipy pro děti

Aleš Tihlařík

Aleš Tihlařík

20. 12. 2017 15:00 12
Reklama

Vánoce jsou za rohem, to je neoddiskutovatelným faktem. Ať už u vás jde spíše o svátky míru a klidu, nebo naopak fontánou stresu plnou rozbrojů, scén a zoufalosti, určitě se ani vám nevyhnuly vánoční nákupy. Stránky časopisů i internetů se plní nejrůznějšími „doporučovacími“ články, a tak jsme se svojí troškou do mlýna chtěli přispěchat i my. Pokud tedy dárky tradičně sháníte dvě hodiny před sváteční večeří na benzínové pumpě, zpozorněte – tentokrát byste se mohli last minute výletům pro voňavky do auta a dárkové balení energy drinků vyhnout. V tomto článku se zaměříme na dárky pro nejmenší hráče, protože i oni si zaslouží hrát něco jiného než osmnáctý nepovedený mobilní klon Minecraftu. Sekce si rozdělíme podle platforem a nastíníme vhodný hardware i hry pro každého mladého hráče.

POČÍTAČE

Vánoční herní tipy pro děti
i Zdroj: Hrej.cz
Výhody a nevýhody herního počítače pravděpodobně nejsou ničím neznámým. Počítač pod stromečkem nemusí být jenom herním zařízením, ale zvládne i školní práci, plnohodnotné prohlížení internetu a další. Za všestrannost si však připlatíte – obecně platí, že naprostý herní základ začíná okolo hranice 12 tisíc korun. Slušný počítač je dnes otázkou 20 tisíc, hraní bez větších kompromisů vás bude stát okolo 30 tisíc a na opravdové herní dělo bude Ježíšek muset našetřit přes 40 tisíc korun. A to se bavíme čistě o samotné bedně, ke které je ještě třeba pořídit periferie v podobě klávesnice, myši, monitoru a reproduktorů. Situace na počítačovém trhu je bohužel nepříliš nakloněna levnějším sestavám, a to majoritně kvůli nadsazeným cenám grafických karet, operačních pamětí a rychlých SSD disků. Zatímco minulý rok touto dobou bych se nebál doporučit i sestavu okolo deseti tisíc korun, z čistě herního hlediska je v dnešní době v nižších cenových kategoriích výhodnější koupí konzole. Hry na PC však budou nezanedbatelně levnější. Jako kompromis se poté jeví herní notebook, který bych však nedoporučil kvůli vysokým cenám a teplotám, související s nízkou životností.

Obecně platí, že naprostý herní základ začíná okolo hranice 12 tisíc korun. Slušný počítač je dnes otázkou 20 tisíc, hraní bez větších kompromisů vás bude stát okolo 30 tisíc a na opravdové herní dělo bude Ježíšek muset našetřit přes 40 tisíc korun.

Při prohlížení nových počítačových titulů pro mladší hráče zjišťujeme, že jich příliš nevychází. I přesto se najdou i výborné kousky jako kouzelné 3D plošinovky Yooka-Laylee (vydaná také na konzolích PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch) a Skylar & Plux (PS4, X1) které dovedou vykouzlit úsměv na tváři jak u dětí, tak i dospělých. Dobrou volbou jsou také Lego hry. Nenásilná variace na GTA s názvem Lego City Undercover (PS4, X1, Switch, Wii U) je ideální vstupenkou do otevřených světů. Nespornou výhodou je, že se svými ratolestmi můžete trávit čas i vy prostřednictvím rozdělené obrazovky. Malé i odrostlejší milovníky fotbalu poté potěší FIFA 18 (plnohodnotná i na PS4, X1, ořezaná na PS3, X360, Switch) která je konkrétně na počítačích mnohem lepší volbou než zanedbávaná série PES.

Ze starších her je vhodné sáhnout po de facto jakékoliv Lego hře. Ty nabízí výbornou zábavu hlavně v lokální kooperaci a vycházejí na všechny důležité platformy. Zajímavou volbou je Epistory, která mimo hezké grafické stránky nabídne také bojový systém založený na základě rychlého psaní slov – je tedy ideální pro procvičování psaní všemi deseti. A nelze také zapomenout na oceňované Rayman Legends a Origins – těžko si představit ideálnější plošinovky pro děti okolo deseti let. Navíc také vycházející na všech platformách.

KONZOLE

Vánoční herní tipy pro děti
i Zdroj: Hrej.cz

Jelikož vybíráme konzoli pro děti, můžeme se pro jednou odpoutat od válek o nejvyšší rozlišení a výkon a soustředit se spíše na hry jako takové. Obecně platí, že ani s jednou z velkých konzolí neuděláte chybu. Pozor si dejte na to, abyste kupovali vždy nejnovější iterace, tedy PlayStation 4 Slim a Xbox One S. Starší verze bez přídomků totiž budou za stejnou cenu horšími přístroji. Ideální konzolí pro děti je pravděpodobně Nintendo Switch, který poslouží jako přenosná i stacionární konzole, nabídne pak nejvíce titulů vhodných pro mladší hráče – to však neznamená, že by u ní nenašli zábavu i dospělí.

Zajímavou volbou se stává také koupě Xboxu 360, PlayStationu 3 nebo Nintenda Wii a Wii U, kde se stále nachází s přehledem nejvíce her vhodných pro děti. V bazarech se dají sehnat za hezké částky, a existuje na ně velké množství levných kvalitních her. Vyhněte se však zbytečnému pohybovému ovládání, a hlavně verzím bez harddisku, případně starým verzím s nízkými kapacitami a konstrukčními problémy. PlayStation 3 může také posloužit jako levný Blu-Ray přehrávač.

PLAYSTATION 4

Vánoční herní tipy pro děti
i Zdroj: Hrej.cz

Mladší hráči se zatím na PS4 nedočkali velkého počtu originálních titulů, většinou z nich jsou pouze více či méně vylepšené tituly z PS3. I tak se ale dá najit pár kousků k velmi silnému doporučení. Kupříkladu legendární modrý ježek Sonic se tento rok vrátil s titulem Sonic Mania (také na PC, X1, Switch). Nedávno vyšla i kouzelná předělávka plošinovky Locoroco 2 (PSP, PS Vita), futuristické závody Wipeout: Omega Collection a také velmi povedená Crash Bandicoot N. Sane Trilogy. Legendární zrzavý vačnatec by však navzdory nevinnému vzhledu mohl být nad dětské síly. Originálním titulem pro děti jsou také dva díly slušné 3D arkády Knack.

Ze starších titulů je nutné doporučit roztomilou plošinovku Ratchet & Clank, krásný surrealistický zážitek v podobě Journey (PS3) a Flower (PS3, PS Vita), nebo třeba návykový fotbálek s auty v podobě Rocket League (PC, X1, Switch). A zapomenout se nedá ani na zábavné LittleBigPlanet 3 (PS3) a Tearaway Unfolded.

XBOX ONE

Vánoční herní tipy pro děti
i Zdroj: Hrej.cz

Situace u Xboxu One je ještě o něco horší než u PS4, hlavně tedy co se týče originálních titulů, které se nedají hrát jinde. Obdarovanému dítěti však bude pravděpodobně jedno, že hra vyšla i na dalších platformách, a proto bude dobrou volbou třeba obligátní závodní hra Forza Motorsport 7 (PC) nebo Forza Horizon 3 (PC), ke které tento rok vyšel výborný přídavek Hot Wheels. Zatímco první jmenovaný se soustředí na okruhové závodění, druhý je hrou s otevřeným světem, který je opravdu pro každého – a pro mnohé je také po právu nejlepší závodní hrou za poslední roky.

Z minulých let bude dobrou volbou zábavné arkádové závodění Trackmania Turbo (PC, PS4), netradiční ale návyková farmářská strategie Stardew Valley (PC, PS4, Switch) nebo atmosférické plošinovky Child of Light a Valiant Hearts: The Great War, které také vyšly na všechny myslitelné platformy. Ostatně stejně jako poslední Worms W.M.D., což je výborně zpracovaný prastarý koncept, u kterého se královsky pobavíte jak s dítkem, tak s přáteli. Opět bychom ale mohli vypíchnout i jiné multiplatformní tituly zmíněné výše - například jakoukoliv Lego hru.

NINTENDO SWITCH

Vánoční herní tipy pro děti
i Zdroj: Hrej.cz

Situace s exkluzivními tituly je na Nintendu Switch naprosto odlišná. Tyto velmi podařené hry smazávají rozdíl mezi mladým a dospělým hráčem – takřka dokonalou The Legend of Zelda: Breath of the Wild nebo neméně skvělý Super Mario Odyssey si tedy může zahrát skoro každý. Nesmí tady také chybět klasické závody Mario Kart 8 Deluxe. V případě strategičtěji pojatého Mario + Rabbids: Kingdom Battle pak Nintendu vyšla sázka na méně osvědčenou kombinaci. Dalším zajímavým titulem je Pokken Tournament – ideální vstup do světa bojovek – na rozdíl od těch tradičnějších tady totiž neteče krev proudem.

XBOX 360

Vánoční herní tipy pro děti
i Zdroj: Hrej.cz

U minulé generace konzolí je výběr takřka neomezený, takže jen v rychlosti – výborné arkádové motokrosové závody Trials Evolution (PC), logická legenda Portal 2 (PC, PS3), atmosférická plošinovka Limbo (všechny platformy) nebo originální zvířátkový manažer Viva Pinata (PC). A pak tady máme závodní hry, na které byla minulá generace obzvláště vůči té současné velmi bohatá. Chybu neuděláte se žádnou novější Forzou (ať už okruhové Motorsport nebo arkádové Horizon) ani se šílenou Burnout Paradise (PC, PS3) a zabláceným Pure (PC, PS3).

PLAYSTATION 3

Vánoční herní tipy pro děti
i Zdroj: Hrej.cz

Mladším majitelům PlayStationu 3 uděláte radost jakýmkoliv dílem povedené logické plošinovky LittleBigPlanet, nesmí chybět ani Ratchet & Clank Future tituly. Také na PlayStationu najdete skvělé závody, ať už u megalomanské série Gran Turismo, tak u blátivých her Motorstorm. Zajímavým přírůstkem do sbírky mladého hráče bude i první díl Skate (X360). A nebál bych se ani série Uncharted, hlavně druhého a třetího dílu. Hra sice obsahuje střílení, ale je to pojetí spíše Indiana Jonesovské, než explicitní přestřelky z GTA. Takovou koupi ale necháme na vašem uvážení.

NINTENDO WII U

Vánoční herní tipy pro děti
i Zdroj: Hrej.cz

Wii U nebyl zrovna prodejním hitem, pokud však vámi obdarovávané dítě tuto konzoli vlastní, i na ní lze najít opravdové perly, ne zcela nepodobné hrám pro současný Switch. Kromě her, které vychází na obou platformách současně, lze bez obav doporučit také Super Mario 3D World, neskutečně zábavný Super Smash Bros. for Wii U (3DS), legendární The Legend of Zelda: The Wind Waker HD a The Legend of Zelda: Twilight Princess HD, závody Mario Kart 8, nevšedně pojatý Super Mario Maker (3DS) nebo strategický Pikmin 3.

NINTENDO WII

Vánoční herní tipy pro děti
i Zdroj: Hrej.cz

Konzole od Nintenda jsou něco jako Lego – doporučený věk 4-99 let zde není pouze pro parádu, ono tomu tak opravdu je. A tak i u starších konzolí nalezneme spoustu her, které, ačkoliv jsou vhodné pro děti, dokonale zabaví i dospělé. Jmenujme Super Mario Galaxy 1 a 2, The Legend of Zelda: Twilight Princess, The Legend of Zelda: Skyward Sword, New Super Mario Bros – Wii, Donkey Kong Country Returns se sladkým opičákem v hlavní roli a růžovoučký Kirby’s Epic Yarn. Tak jako u ostatních platforem od Nintenda se dá říci, že de facto každá hra přímo od tohoto výrobce je zaručeným hitem, pomineme-li tedy přežité pohybové hry. I s těmi ale lze zažít spoustu zábavy, jen je potřeba brát zřetel na to, že pohybové hry z vašeho dítěte sportovce neudělají, spíše ho tím od hraní odradíte.

PŘENOSNÉ KONZOLE

Vánoční herní tipy pro děti
i Zdroj: Hrej.cz

Pokud chcete darovat hodnotnou herní platformu, vyhněte se malým a levným přístrojům s desítkami až stovkami předinstalovaných her. Ať už běží na Androidu nebo spíše připomínají staré sovětské parodie na západní konzole, jsou v drtivé většině nepoužitelné právě i pro děti, tedy jejich cílovou kategorii. Situace je jiná u „velkých“ handheldů. Tam stojí za zmínku dva modely, a sice levnější Nintendo 2DS XL a prémiovější sourozenec New 3DS XL. Ten zaujme hlavně odrostlejší děti, a to lepším displejem s vypínatelnou podporou 3D a také větší výdrží na baterii. Nevýhodou takových handheldů vůči klasickým smartphonům je bezesporu cena her – zatímco lepší titul na telefon nebo tablet seženete okolo stokoruny, nové hry na 3DS se cenově pohybují okolo tisíce korun.

I na přenosné Nintendo konzole existuje spousta výborných her, jmenovat lze třeba jakoukoliv Zeldu, Super Mario 3D Land, Pokémony nebo Mario Kart 7.

Kupovat PlayStation Vitu jako novou konzoli bych silně nedoporučoval, obzvláště pro dítě. Najdete na ní sice takové tituly jako LittleBigPlanet PS Vita, malebný papírový Tearaway nebo všudypřítomnou Terrarii, ale dále není moc z čeho vybírat. Kvalitní hry na Vitu pochází spíše z ranku více či méně obskurních japonských RPG, do kterých nejsou děti, ale i většina dospělých hráčů schopní proniknout.

MOBILNÍ ZAŘÍZENÍ

Vánoční herní tipy pro děti
i Zdroj: Hrej.cz

I na mobilní obrazovky se dostávají velké hry. Problém je v tom, že děti přesto často hrají nekvalitní a vyloženě špatné hry se škodlivými mechanikami – jednoduše proto, že jsou zdarma. Pro spoustu rodičů je nemyslitelné, že by za mobilní a tabletové hry platili peníze, i když se jedná jen o pár desetikorun. U těch lepších titulů je to ale nutností.

Vzhledem k počtu mobilních her je takřka nemožné obsáhnout všechny, nebo alespoň velkou část těch dobrých. I tak je ale seznam opravdu kvalitních titulů dlouhý. Bez výhrad doporučit lze například oba díly Monument Valley (Android, iOS), klasický koncept ve formě Arkanoid vs Space Invaders, malebné papírové Lumino City, Lara Croft Go a další podobné logické záležitosti od Square Enix, jedním prstem ovládané Splitter Critters, krásný Pan-Pan (jen iOS), rychlou plošinovku se psem v hlavní roli Miles & Kilo (iOS), na všech platformách oceňovaný logický World of Goo nebo Super Mario Run. Pro starší hráče s o něco lepší znalostí angličtiny lze bez výhrad doporučit hratelností jednoduchou, ale pod povrchem komplexní Reigns, virtuální gamebook 80 Days, pojednávající o cestě kolem světa, nebo vlastně jakoukoliv z her od NimbleBit, Kairosoftu, EightyEight Games, Telltale Games a v neposlední řadě od Amanita Design. Jakýkoliv titul od těchto českých vývojářů je výbornou dětskou hrou na jakékoliv platformě.

Vidíte ten dlouhý seznam? A to je pořád jen zanedbatelný zlomek opravdu dobrých her na telefony. Přesto vidím děti ve svém okolí hrát pouze kopie různých nekonečných „běhaček“, špatné „vykrádačky“ Minecraftu a tisíce variací na Tamagotchi.

Závěrem je třeba objasnit jednu důležitou věc, která se mladších hráčů a jejich dárků týká. Dá se říci, že celá redakce a i tisíce a miliony hráčů vyrůstala na hrách, jakými jsou třeba Doom, Quake nebo Duke Nukem. U nás mladších to byly hry ze série GTA, Mafia, Devil May Cry nebo Saint’s Row. Všechny tyto tituly pojí jedno, a sice ne zrovna zanedbatelné množství krve, nadávek a dalších hezkých a milých věcí, které by děti úplně neměly a nemusely konzumovat. Přesto z nás vyrostli normální lidé bez sklonů k násilí a psychických problémů. Tím v žádném případě nechci naznačit, že byste okamžitě měli běžet do krámu a zakoupit vašemu čtyřletému synovci sběratelskou edici Manhuntu. Pointa je v tom, že dítka jsou tvorové vynalézavá a cestu k věcem, které jim rodiče odpírají, si vždycky najdou. A my jsme v jejich věku nebyli jiní.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama