Alone in the Dark 3 Článek Uwe Boll – režisérský prznitel nebo nedoceněný filmař?

Uwe Boll – režisérský prznitel nebo nedoceněný filmař?

lukvod@seznam.cz

lukvod@seznam.cz

14. 6. 2006 22:41 29
Reklama

1994: Pohroma povstává

Blázen, šílenec, psychopat, looser, prznitel, kazič, somrák, magor, génius? Nikdo zřejmě neví, čím doopravdy Uwe je, snad ani jeho blízcí netuší. Jisté je, že se tento německý rodák objevil na světě před 41 lety ve Wermelskirchenu. Filmové kouzlo ho omámilo již v raném dětství, tedy v letech, kdy většina ostatních dětí běhala po loukách a hrála si na kovboje, případně na doktory, malý Uwe běhal s kamerou a natáčel jeden krátký snímek za druhým. Zkrátka a jasně, bavil se. Je celkem zajímavé, že režisér těchto „schopností“ vystudoval filmovou školu, obor režie, a poté si dal ještě jako bonus odbornou školu literatury, kterou dokončil doktorátem.

S těmito zkušenostmi se mohl trochu více odvázat, tudíž se nebál založit vlastní produkční a distribuční filmovou firmu, u které je dodnes generálním ředitelem. Aby toho nebylo málo, odbíhal natáčet filmy pro televizní filmovou společnost. Jeho začátky byly z hlediska kvality jeho snímků krušné. Jak je vidno, dodnes se nevypracoval na nějakou úroveň. Po několika snímcích se rozhodl napsat knihu, která pojednává a podává informace o tom, jak natočit v Německu film. Osobně se mi kniha do rukou nedostala, za což jsem poměrně rád. I když, na druhou stranu, zábavnou literaturu mám poměrně rád. Své první snímky financoval z vlastní kapsy a poté ještě osobně objížděl jedno kino za druhým, kde oslovoval diváky. Jenže milý Uwe toho stále neměl dost, a tak založil další produkční firmu, pod kterou natočil snímek podle vlastního scénáře. Navíc to bylo jeho první anglicky mluvený snímek. Následuje série nezajímavých snímků, které přeskočíme. Během tohoto „skoku“ jen suše oznámím, že Boll začíná používat „vlastní“ trademarky, mezi které patří vykrádání všech známých režisérů a nejprovařenějších prvků, barevných filtrů, kamerových nájezdů a podobně. Jenže, to, co normální režisér použije ve svém snímku jedenkrát, maximálně dvakrát, tím Boll vyplní přes půlku filmu. Logicky se pak stává ze sledování naprosto nudná a stereotypní nuda, během které budete přemýšlet na včerejší oběd, na to, jak se vám dneska poštěstí v milostném životě, případně nebude-li lepší zaběhnout s kamarády na pivo. Každá jiná možnost je samozřejmě přijatelnější.

Rok 2003: Pohroma přichází

Rok 2003 je pro někoho dobrým rokem, pro někoho ne. Pro filmové a herní milovníky je bohužel rok 2003 černým Petrem. Uwe Boll totiž pomalu, ale jistě začíná rozjíždět natáčení filmů podle herních adaptací. Svět ho ještě nezná a tak mu jsou za určitou částku prodána práva ke zfilmování konzolové režby House of the Dead. Naprosto zhovadilý snímek, kterému chybí scénář, dobré herecké výkony, zkrátka nic. Bullet-time je na scéně skoro pořád, tupé dialogy a „vtipné“ hlášky doplňují tento výplod a scény ze hry už jen dokončují dílo. Ten film je zkrátka bedilní (nechci psát sprostá slova, proto používám jejich mutace). Lidé začínají na adresu pana režiséra volat nejedno veselé slovo, ovšem nikdo nečekal, s čím přijde Boll tentokrát. Po tragických finančních výsledcích dostává ještě větší rozpočet, do hlavní role Christiana Slatera a natáčí Alone in the Dark. Herní svět AitD uctívá, o pátém díle si můžete přečíst preview od Dalibora Franty. Proto bylo očekávání na finální výsledek o trochu více napjaté než v případě House of the Dead. Film neměl s herní předlouhou takřka nic společného, byl naprosto podprůměrné natočen. Boll vykrádal, opět vypustil scénář a soustředil se na atmosféru a akci. Akce sice byla, leč nudná a atmosféra chyběla úplně.

Rok 2004-200?: Pohroma nabírá sil

Jeho posledním snímkem je zatím Bloodrayne, kterou si také natočil dle svého, příběh zasadil do středověku a pozor! V hlavních rolích se objevili herci dosti zvučných jmen. Kristanna Loken v roli Rayne, Michelle Rodriguez, Michael Madsen nebo Ben Kingsley. O vtipné žalobě vás informoval Petr Poláček v denní novince. Trochu mě zaráží, že jsou Bollovi prodávána práva i na áčkové tituly. Právě nyní natáčí historický fantasy snímek In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale, na který dostal úctyhodných 60 milionů. To je částka poměrně dosti slušná a každý béčkový režisér by za podobnou sumu byl velice rád. Film se dostane do kin koncem roku a to rovnou dvakrát. Měl by mít totiž něco okolo čtyř hodin a proto byl rozdělen na dvě části. Slušelo by se říci, že hlavní role tentokrát patří Jasonu Stathamovi. Dle slov samotného režiséra se má jednat o velké epické dílo. Už tato věta vzbuzuje úsměv na tváři. Stačí se poohlédnout po Paulu W.S. Andersenovi (Mortal Kombat, Resident Evil, Aliens vs. Predator), dalšího milovníka her a filmaře, jehož snímky vycházející z her sice nepatří mezi nejkvalitnější, ovšem oproti Bollovi se vždy dokáží zaplatit a převýšit svůj rozpočet. A víte, co je nejsmutnější? Že Andersenovi dávají producenti k dispozici práva na Castlevanii, kdežto Boll má v kapse již Far Cry a Postal. Docela zarážející, že? Jsem zvědav na vaše názory na tohoto režiséra pod článkem. Protože Uwe Boll není nic jiného než kus kteréna (dovolte mi další mutaci). Někdo by měl Bollovi řádně přiškrtit obojek, v lepším případě jej vystřelit raketou do vesmíru. Osobně bych si přál druhou možnost, jelikož by od něho byl pokoj… Na závěr takovou řečnickou otázku, kdo je vlastně Uwe Boll? Bedilní kterén, nebo režisér, jehož zatím nikdo nepochopil, podobně jako kdysi Ed Wooda?

P.S.: Musíme doufat, že film ze světa Wacraftu připadne někomu zkušenému, že se rozpočet bude pohybovat v nějaké příjemně vysoké částce a že se dočkáme pořádného fantasy blockbusteru. Viděl bych to tak na 120 – 130 milionů a Ridleyho Scotta (Vetřelec, Černý Jestřáb Sestřelen, Království nebeské). Je to sice trochu sen, ale ty mají být přece krásné.

P.P.S.: Díky oficiální tiskové zprávě, která se objevila na stránkách Skewed & Reviewed a o které informoval Petr Poláček v novinkách, se můžete dočíst, že přání rozmlátit panu režiséru ciferník a to prosím pod zákonem, není až tak nemožné. Boll si totiž usmyslel, že během posledních natáčecích dní filmové adaptace Postal, vyzve pětici „nejzlejších“ kritiků a rozdá si to s nimi na férovku v boxerském ringu, přičemž některé záběry budou obsaženy i ve finální verzi filmu. Všechny souboje pak budou volně kolovat po internetu, takže jestliže se mezi novináři objeví nějaký dvoumetrový namakaný cápek, který by hned v prvním kole složil Bolla k zemi, nechť se laskavě ozve :). Více v již zmíněné novince.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama