Článek uDraw Game Tablet

uDraw Game Tablet

Tomáš Nadrchal

Tomáš Nadrchal

30. 1. 2011 23:52 3
Reklama

Na začátku března letošního roku se do prodeje dostane zbrusu nový ovládací prvek pro konzoli Wii s názvem uDraw. Tedy, zbrusu nová, ve Spojených státech už si tento speciální tablet hýčkají od listopadu 2010, v Evropě se však vydání tradičně o něco opozdilo. Díky ochotě lidí ze společnosti Comgad jsme si mohli živě vyzkoušet, jak nový ovladač konzole funguje nejen s titulem přibaleným přímo v balení, ale také další dvě hry, jež budou v distribuci souběžně s uDraw.

K jejich spuštění je však nutné vlastnit také tablet uDraw, do něhož se vloží WiiMote ze základní Wii sady a následně funguje zejména jakožto kreslící tabulka. Jak je k vidění na obrázcích u textu, tablet má na provázku přivázané pero, jímž se využívá modře ohraničená plocha tabletu. Problémem pro některé hráče by mohly být rozměry – tablet je totiž poměrně malý a chvilku trvá, než si hráč zvykne. Na druhou stranu – rozměry cca 15x10 cm budou dělat problémy zejména dospělým, pro děti, pro něž je produkt primárně určen, budou zcela nepochybně stačit. Bude také potřeba si na ovládání zvyknout, pokud jste zvyklí pracovat s myší – obdobně jako u klasického tabletu je každá poloha kreslící tužky jasně daná a nelze tak zvednout a vrátit se jinde. To, pokud se produkt uchytí a bude mít mezi dětmi úspěch, by mohlo zvýšit počet „tabletově gramotných“ jedinců, což je jedině dobře.Tužka samotná funguje velmi přesně, rozlišuje sílu přitlačení a lze ji tak dobře využít pro kreslení obrázků, k čemuž slouží přiložená aplikace uDraw studio.

uDraw Studio

Ta potěší nejvíce asi kreativně laděné děti, neboť se jedná o simulátor kreslení. Nepřináší nic významně zásadního, čím by šokovala svět, ale zpracovává malování velmi precizní formou. Devět typů štětců funguje velmi dobře – jednoduché nastavování tloušťky je v kombinaci s podložkou citlivou na přítlak velice silnou zbraní při kreslení sebesložitějších obrázků. Potěší i fakt, že obrázky lze překopírovat na paměťovou kartu a výtvory dále jakkoli využívat, zajímavě také působí replay, ve které hra v rychlosti shrne postup kresby. Nepředpokládám sice, že by se mezi dětmi, pro které je uDraw studio primárně určeno, našli natolik talentovaní jedinci, aby dokázali plně využít potenciál tabletu, ale pro kreativní zábavu postačí více než dobře. Snad jen škoda, že rozměry tabletu jsou tak malé – nedokážu si představit detailnější kreslení, ale to už záleží na cviku a šikovnosti hráče.

Pictionary

Další titul, který si pro uDraw budete moct pořídit, je společenská hra Pictionary. Na rozdíl od Studia se bude prodávat samostatně a zpracovává v zahraničí oblíbenou deskovou hru stejného názvu. V tuzemsku jsem o ní však neslyšel, přirovnal bych ji ke kreslícím částem hry Activity, kdy se skupina přátel rozdělí do týmů a následně proti sobě soupeří v hádání obrázků. Přesněji, jeden z týmu si přečte, co má nakreslit, přičemž následně má devadesát vteřin na vizuální realizaci daného pojmu a ostatní musí uhodnout, oč se snažil. Ač to z textu možná nevypadá, Pictionary je ve skupině lidí obrovská zábava a jedna z nejlepších z kategorie tzv. party her, co jsem měl možnost vyzkoušet. Kreslení zkratkovitých obrázků na čas způsobí, že na obrovské televizi vypadají ještě vtipněji než normálně. V kombinaci s dalšími režimy, jako třeba Pictionary Mania, kdy se například točí kreslící plátno kolem dokola, je Pictionary skvělou volbou pro večery s přáteli.

Hodnocení: 8/10

Dood’s Big Adventure

Třetí a poslední hrou, jež je aktuálně pro uDraw připravena, je z boku viděná plošinovka Dood’s Big Adventure. Obsahuje, krom možnosti editovat textury všeho možného od hlavní postavy až po dekoraci úrovní, čtyři herní režimy. V Pen Panic se nejvíce využívá kreslící tužky, ať už pro běžný pohyb panáka po plošinkách, zabíjení nepřátel nebo třeba kreslení trampolín, od nichž se postava odrazí. A zvyknete-li si na zvláštní ovládání, představuje Pen Panic celkem solidní zábavu, ne však takovou jako Roly-Poly. V něm se hrdina schová do bubliny a vy mu nakláněním tabletu na tu či onu stranu určujete směr, kterým se má pohybovat. Někdo by mohl namítnout, že k tomuto není potřeba uDraw a stačil by Wiimote, ale větší rozměry tabletu přidávají také více citu a umožňují přesnější pohyb. V bublině se odehrávají i další dva režimy, Fan Frenzy a Bubble Trouble, kdy se opět k ovládání používá pera a tabletu, přičemž zatímco Bubble Trouble je typickou plošinovkou, ve Fan Frenzy se bublina vznáší v prostoru a hráč ovládá větráček, kterým odfoukává hrdinu od všelijakých bodců a jiných nástrah. Dood’s Big Adventure není špatnou hrou, Fan Frenzy nebo Roly-Poly jsou velmi chytlavé a dokážou zabavit na poměrně dlouhou dobu, ale na druhou stranu – že by se jednalo o špičku, to se říct nedá.

Hodnocení: 6/10

Celkový dojem z tabletu uDraw je tak veskrze pozitivní, s vědomím, že Nintendo chystá vydávat ještě další tituly, se máme na co těšit. Nepotěší ale jedna zásadní informace, kterou je cena. V základním balíku za cca 1800,- dostanete pouze tablet s kreslícím studiem, které je, při vší úctě, za tu cenu zkrátka málo. Za další tituly, ať už parádní Pictionary, Dood’s Big Adventure či cokoliv jiného, co vyjde během roku, musíte opět sáhnout do peněženky. Pokud uvažujete o koupi, doporučil bych počkat na nějaký zvýhodněný balíček, takto bych se setsakra dlouho rozmýšlel, zda se jedná o dobře utracené peníze…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama