Článek Přešité amigy a commodory chtějí hrát na city

Přešité amigy a commodory chtějí hrát na city

Ondřej Švára

Ondřej Švára

4. 11. 2011 23:31
Reklama

Clive Sinclair, tvůrce legendárního ZX Spectra, kapesní kalkulačky nebo skládacího kola, loni omládl o šestatřicet let. Právě tolik totiž schází do Sinclairova věku jeho nové manželce, britské striptérce Angie Bowness.

O něco méně drastickým způsobem dokáží mládnout také stroje. Právě třeba ty, ke kterým měl Sinclair kdysi velmi blízko a kterému mu pomohly k bohatství, které na ženy tak pozitivně působí. Mládne třeba Sinclairovo ZX Spectrum a několik podobných počítačů staré doby. A to díky vlně retra, která hardware zasáhla v posledních letech.

V době celkem spolehlivých softwarových emulátorů se zdá skoro zbytečné a vzhledem k výsledné ceně kolikrát i bláznivé, že existují firmy, které dnes vyrábějí stejné počítače, jako se stavěly před patnácti, dvaceti či třiceti lety. A také to, že je lidé vůbec kupují. Ale doba je taková, retro byznys není špatná volba, pokud víte, co můžete a smíte nostalgicky naladěným spotřebitelům nabízet. Že jsou originální čipy na výrobu příliš drahé? Nevadí, postaví se počítač, který pouze vypadá jako originál. Že nejdou získat autorská práva na design? Nevadí, postaví se něco jiného, co ale vevnitř přehrává důvěrně známou klasiku. A že umíte využít lidskou blbost? Vyrábějte v Číně falešné klony moderních konzolí.

Jak vypadá hardwarové retro dneška si připomeneme na některých pozoruhodných strojích, pro které včera znamená zítra.

Commodore 64X (C64)

Na dvacet tisíc kusů Commodoru 64 X již bylo údajně vyexpedováno z firmy Commodore USA, která se snaží rozjet byznys s omlazeným sortimentem kdysi slavného Commodoru a ačkoliv si občas počíná kontroverzně, například nevyjasněnými autorsko-právními záležitostmi a také faktem, že její výrobky mají ke starým originálům vlastně dost daleko, tváří se její byznys alespoň navenek velmi utěšeně. Co že to novodobé Commodore vlastně vyrábí? Je to C64x, aneb starý dobrý Commodore s novými vnitřnostmi. Když se na C64x podíváte, skutečně na vás dýchne nostalgie. Ale dívejte se pořádně. Takřka autentické šasi s originální klávesnicí se na několika místech s minulostí doslova pere. Odhaluje optickou mechaniku či USB porty, prostě C64x je ve skutečnosti připraveno velmi dobře i na současnost, asi více , než by si pamětníci přáli. Považte, že do C64X se dají nainstalovat i moderní windows. To asi proto, abyste se vyhnuli defaultnímu ubuntu a mohli ve winech například zápasit s nepraktickými commodorovskými klávesami. Je tu také moderní grafická karta Ion od nVidie a úsporný procesor Atom od Intelu. Takže čím vším vlastně je C64X je? S moderním OS je to veskrze neergonomický hybrid za deset až osmnáct tisíc korun. Snad alespoň firma dodrží slib a brzy dodá jakési Commodore OS 1.0 s emulací původního prostředí.

Commodore 64 byl nejprodávanější domácí počítač s osmibitovou architekturou. Odhaduje se, že mezi lety 1982 až 1993 jich bylo vyrobeno až pětadvacet milionů kusů. C64 byla až do začátku devadesátých let velmi oblíbená herní platforma s řadou technických předností. Tou největší byl dozajista hudební čip SID.

Replica 1 (Apple I)

Někdy je cenová nedostupnost originálního hardwaru tak velká a poptávka po něm přitom tak hysterická, že se vyplatí nechat vyrábět menší série dokonalých replik. Je to případ třeba Replicy 1, autentické náhražky prvního historického Applu I z roku 1976. Replica 1 je téměř k nerozeznání od originálu a produkuje ji Američan Vince Briel. Ten získal přímo od Steva Wozniaka povolenku k použití originální ROM, nezbytné pro spuštění původního softwaru, a právě proto je dnešní Replica 1 téměř identická s předlohou. Briel ji za 200 dolarů i stylově distribuuje přesně tak, jak bylo u Applu I zvykem. Moderní kopie je dodávána bez klávesnice, bez monitoru i bez napájecího stroje. To vše si musí zákazník sehnat a doma sestavit. Aspoň ho tahle staronová hračka nestojí milion korun, za který se dnes na aukcích občas prodávají původní Apply.

P.S.: Briel je machr přes výrobu věrných kopií starých počítačů. V nabídce má dokonce i Altair 8800, pro nějž před šestatřiceti lety napsal BASIC Bill Gates.

Apple I je považován za první počítač skutečně použitelný i doma. Jako první zbořil tezi o tom, že počítač je odosobněný sálový macarát, který nepatří do ruky normálním lidem. V jeho době tomu samozřejmě ještě nikdo nevěřil. Vzniklo pouhých dvě stě kusů.

ZX Evo (ZX Spectrum)

ZX Evo v podstatě naposobuje schopnosti Replicy. Taktéž jde o věrnou kopii originálu, tentokrát ZX Spectra, a taktéž je to jen holý hardwarový kit, chcete-li kus zeleného plošného spoje, který nepřivedete k životu jen pouhým zmáčknutím tlačítka power. Žádné nemá. Přesto tu jsou rozdíly. Přestože vypadá ZX Evo v laikově pohledu jako hodně stará základní deska, umí se tento hardware skrz své moderní boční výstupy poměrně snadno skamarádit se současnými perifériemi. Druhá věc, která ho od Replicy odlišuje, je relativní exotika. Vyrábí se totiž v Kyjevě a vzhledem k tomu, že lidé v zemích bývalého sovětského bloku neumějí dobře anglicky, je dokumentace i počítačový software psán v azbuce. A další, již opravdu nelichotivý rozdíl: podle dojmů uživatelů se Evo potýká se špatnou kvalitou zpracování. Deska má tendenci se ohýbat a konektory rychle odcházejí. Nic naplat, plug and pray.

ZX Spectrum byl velmi populární osobní počítač, současník Commodoru 64, a jeho hardware se v podobě klonů velmi uplatnil v československém IT. Slovenský podnik Didaktik Skalica od roku 1986 vyráběl na základu ZX Spectra počítač Didaktik. Do socialistického Československa se ale ZX Spectrum jako jeden z mála zahraničních počítačů, i samo dováželo. František Fuka pro něj napsal několik her a pro počítač dokonce v tuzemsku vycházel dedikovaný ZX magazín

AmigaONE X1000 (Amiga 1000)

Commodore USA ze začátku článku se snaží obrodit také slavné amigy. Avšak protože k tomu ještě nedošlo a výrobu reinkarnátů slavných počítačů doprovázejí spory všeho druhu, nejčastěji o design, považujme za moderní verzi Amigy stále ještě AmiguOne, Pegasos a nově také AmiguONE X1000, což je PowerPC běžící na operačním systému Amiga OS4 a finální představení tohoto počítače je plánováno do konce letošního roku. Zvláštností nového amigáckého high-endu oproti dnešním počítačům je přítomnost koprocesoru jménem Xena, který má urychlovat hardwarové funkce, emulaci konzol či robotiku.

Amiga v roce 1985 byla pověstným bleskem z čistého nebe. Stroj založený na mikroprocesoru Motorola 68k a pokročilém zákaznickém chipsetu nabízel nevídané grafické a zvukové schopnosti. Amiga se svými dalšími řadami 500, 600 a 1200 dávala uživatelům výborný multimediální výkon ve 2D aplikacích za výhodnou cenu. Nástup pokročilých trojrozměrných her a krach Commodoru však vystavil této řadě počítačů definitivní stopku.

Atari Flashback (A2600/ A7800)

Pochopitelně nejen osobní počítače jsou dodnes tak populární, aby pro ně mohly vycházet novodobé klony. Naopak, u nich se bavíme spíše o kusové výrobě. Opačně jsou na tom herní konzole. Odbyt některých jejich novodobých klonů zaručuje poměrně slušný a velký byznys.

Například konzole nazvaná Atari Flashback nutí už několik let spoustu hráčů myslet na minulost. Poprvé se Flashback objevil na vánočním trhu v roce 2004 a vycházel ze starého Atari 7800 z roku 1984. Navrhl jej bývalý zaměstnanec Atari Curt Vendel. Konzole obsahovala dvacet zabudovaných her pro dva zmenšené joypady ze 7800 a pracovala na principu "NES-on chip", což je zjednodušeně řešeno moderní klonovací platforma osmibitových her z Nintendo Entertainment System. A to byl u Flashbacku problém, ve výsledku vlastně neobsahoval to, co zevnějškem připomínal auživatel v něm našel jenom cizí herní porty a navíc v kolísavé kvalitě. Přestože se prvního Flashbacku prodalo půl milionu kusů (což je ve srovnání s 3,7 miliony originálními A7800 pěkný výsledek), nakonec si nese cejch lháře a podvodníka. Nostalgici kupovali zajíce v pytli a Curt Vendel měl co vylepšovat.

A naštěstí to udělal. V roce 2005 vydal mnohem serioznější retro artikl v podobě Flashbacku 2, vycházejícího z modelu A2600. A byť to byl klon asi o třetinu menší a o polovinu lehčí, připomínal už starý originál obsahem. V nabídce měl čtyřicet her  původních ataráských her, protože jel na podvozku 2600-on-chip, kdy konstruktéři zkoncentrovali veškerý hardware staré konzole do jednoho čipu a přesně to zákazníci chtěli. Žádný emulátor, žádná cizí technika.

O dvou Flashbacích píšeme v minulém čase, protože od 14. října byly nahrazeny novým modelem Flashback 3.Trojka obsahuje šedesát vestavěných her a jede na emulaci ARM procesorové architektury. Není už tedy hacknutelná, ale co se dá dělat. V předobjednávkách stojí necelou přepočtovou tisícikorunu.

Atari 2600 z roku 1977 byla revolučním zástupcem druhé generace konzolí. Přestože na trh vstoupila až po Fairchildu F, jenž byl první konzolí se zabudovaným procesorem, dokázala svého konkurenta předčít ve všech směrech, hlavně širokým sortimentem her. Atari 7800 z roku 1984 si už na trhu nedokázalo vydobýt tak dominantní postavení. Tehdy už vedly Nintendo a Sega.

Retro Duo (NES)

Nejklonovanější konzolí historie je Nintendo Entertainment System z roku 1983. Dočíst se o tom můžete v našem starším článku. NES bylo využito pro obrovskou plejádu nelegálních kopií, které težily a těží z toho, že ochrana technologických patentů staré konzole již pominula a přetrval pouze copyright ke značce a designu. Nyní si proto můžeme připomenout systém Retro Duo, jeden z těch hodně známých "ne-tak-úplně-oficiálních" klonů.

Retro Duo navazuje na tradici jak starého NES, tak modernějšího Super NES z počátku devadesátých let. Tělo konzole má totiž dva porty pro oba typy kartridží, takže Retro Duo jede jak v osmibitovém, tak i šestnáctibitovém režimu. Z technického popisu je jasné, že Retro Duo nemá hry zabudované, ale přijímá je z klasických kartridží. Patří tak mezi nejvěrnější typy klonů, byť tedy ale uvnitř nepracuje s originálními čipy, ale pouze je emuluje. Ovšem obrovská výhoda systému oproti ostatním kopiím je v tom, že se hráč může víceméně spolehnout na zajištěnou kompatibilitu většiny her jak z Evropy, tak i z USA a Japonska..

Podobný obojživelník jako Retro Duo existuje ještě pod jménem FC Twin. O velké popularitě tohoto komba svědčí 1,3 milionu prodaných kusů. Retro Duo i FC Twin se dají ve Velké Británii sehnat za ceny kolem jednoho tisíce korun. Ověřte si síťovou normu.

Nintendo Entertainment System z roku 1983 prakticky zvedlo na nohy celý herní trh po ekonomické krachu. V Japonsku byla konzole stažena z trhu až v roce 2003 po celosvětovém prodeji 62 milionů kusů. Nejprodávanější softwarem se stal Super Mario Bros.

Sport Vii (Nintendo Wii)

Typickou součástí česko/slovenského trhu s hrami byl v první polovině devadesátých let stánkařský prodej nelegálních napodobenin západního zboží. Trh s klony byl ostatně dobře znám v celé východní Evropě. A v zemích třetího světa utěšeně funguje dodnes. Ještě jednou tedy odkazuji na starých článek, ve kterém mi ale jeden unikátní systém chybí.Je to Sport Vii za přepočtových dvanáct stovek od čínské firmy s příhodným názvem Jungle Soft. Protože jenom v čínské právní džungli může bez problémů vzniknout něco jako "chintendo", pasoucí se na slávě Nintenda Wii a obsahovat přitom jen šestnáctibitový hardware a ještě se cpát za hranice země a to dokonce i na japonský trh, kde je samozřejmě doma poškozené Nintendo. Sport Vii má v sobě několik zabudovaných her a další přijímá na kartridžích. Další popis je asi zbytečný, podívejte se raději na video, jak Vii vlastně vypadá. Není pezva?


Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama