Dungeons & Dragons Online: Stormreach Článek Turbine, Inc. - profil

Turbine, Inc. - profil

Martin Klekner

Martin Klekner

29. 7. 2007 22:00
Reklama

Společnost Turbine, Inc. možná není tak notoricky známá jako například ID Software či Blizzard Entertainment, nic to ale nemění na faktu, že se výrazně zapsala do herní historie. Těm starším se při vyslovení jejího názvu pravděpodobně vybaví jméno Asheron’s Call; mladší ji pak nejspíše znají v souvislosti s MMORPG The Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar.

Jak to všechno začalo

Začátky Turbine, sahající až do roku 1994, jsou nerozlučně spjaty se jménem Jonathana Monsarrata, zakladatele, obchodního ředitele a v neposlední řadě i jednoho z prvních programátorů firmy. „Vždycky jsem měl tvůrčí náturu,“ přiznává se smíchem Jon, „jakmile jsem se něčeho chytil, musel jsem za tím jít až do úplného vyčerpání. Jako hodně ostatních nováčků jsem tehdy měl víc začátečnického nadšení než opravdových zkušeností.“. Bylo to na jaře 1994, kdy zjistil, že ho vlastně vůbec neláká studium na prestižní Brownově universitě na Rhode Island; co nevidět následovaly první krůčky ve vlastním podnikání.

Příběh vývoje firmy je typickým příkladem toho, jak se úplní zelenáči dokáží vypracovat ze dna na vrchol. „Bůhví proč, každý programátor chtěl tenkrát programovat počítačové hry," vzpomíná Monsarrat, „nápad vytvořit si svoji vlastní tak vyplynul celkem přirozeně z dobového trendu.“ Nápadů bylo víc než dost, tehdy však poprvé zasáhla náhoda, která Jonathana přivedla do klubu The MIT Assassin’s Guild provozujícího LARP (Live-Action Role Playing). „A tehdy mě to napadlo - co takhle převést intenzivní 3D zážitek na online pole?" A tak nevědomky položil první stavební kámen toho, co se později stalo Asheron’s Call (dále AC).

Cyberspace, Inc. se čtyřmi členy - Jonem Monsarratem, Jeremy Gaffneyem, Kevinem Langevinem a Timothy Millerem - bylo prvotní formou toho, z čeho později vzniklo Turbine. Od prvních pokusů na poli 3D grafického softwaru v jediné malé místnosti s jedním laptopem, přes programování vlastního 3D enginu v malém domě Jonathanovy matky, přejmenování firmy na Second Nature Interactive a konečně Turbine Entertainment Software, až po shánění distributora po všech možných amerických herních výstavách; vždy autory provázelo jejich neutuchající nadšení a víra v úspěch. „Měl jsem vlastně obrovské štěstí v neštěstí - jednoho jarního dne roku 1995 mě ošklivě srazilo auto a dostal jsem slušný balík od pojišťovny. Teprve díky těmto penězům jsme se vlastně pořádně odrazili ode dna a mohli si dovolit vejít do skutečného podnikání.“

Turbine, Inc. - profil
i Zdroj: Hrej.cz

Legenda přichází

V roce 1996 se firma nastěhovala do vlastní kanceláře v Providence, aby se vzápětí přesunula do regionu Westwood státu Massachusetts, kde pracovalo množství zkušených programátorů. Brzy se rozrostla na 30 lidí, dnem i nocí pracujících na AC. Výsledky, které se rozhodli prezentovat, okamžitě upoutaly širokou veřejnost i distributory. Příběh neúnavných zelenáčů tak skončil o rok později obrovským úspěchem; smlouva od společnosti Microsoft se stala splněným snem všech, kteří se na projektu od začátku podíleli. V roce 1999, pět let od zrodu myšlenky, se AC konečně dostalo na trhy.

AC spolu s několika málo dalšími definovalo svůj žánr. Stačily necelé dva roky na to, aby se postupně propracovalo na vrcholy herních žebříčků s více než 120 000 aktivními účty. Originální a neokoukaný svět, který zavrhl klasická stvoření typu skřeti či elfové, uchvátil každého na první pohled, grafická stránka neměla konkurenci a neustálá péče autorů o vlastní dítko (z tradičních měsíčních „Events“, které přidávaly nové questy, monstra, zbraně atd., by si měli někteří dnešní vývojáři vzít příklad) vynesly AC čestné místo v síni slávy RPG onlinovek. Počet účtů se dnes pohybuje okolo „pouhých“ 10 tisíc, vezmeme-li však v potaz rok vydání, jedná se i tak o úctyhodné číslo.

Vzhůru do nového tisíciletí

Prodejní úspěchy AC popohnaly Turbine k vývoji druhého dílu, který byl bohatě financován Microsoftem jako černý kůň na MMO poli. Firmu již tvořil jen zlomek původní sestavy zaměstnanců, všichni však stále chtěli ukázat, že onlinovky dělat umí. Již první screenshoty vzbudily v hráčích nepokryté nadšení - grafická stránka uchvátila jak překrásnými scenériemi, tak i nespočtem drobných detailů (vlnící se tráva). Hra byla na světlo světa vypuštěna již v listopadu 2002 - a setkala se s rozporuplnými reakcemi.

Zatímco od kritiky si vysloužila poměrně vysoká hodnocení, početní příznivci prvního dílu dávali najevo velkou nespokojenost - herní systém se na hony lišil od toho, co znali z minula. Autoři navíc podcenili mnoho zdánlivě nedůležitých drobností; např. levelování bylo příliš rychlé, a tak se brzy po pláních Derethu prohánělo příliš mnoho hráčů na maximálním 50. levelu. Zjednodušená hratelnost, bugy, nestabilita, nevyváženost a mnoho dalšího - to vše znamenalo, že tisíce uživatelů opustily AC2 dřív, než byl v roce 2003 vydán finální patch, opravující většinu největších chyb. Následoval již jen trpký konec: poté, co se projekt stal prodělečným, byly všechny servery v roce 2005 s konečnou platností uzavřeny.

Turbine, Inc. - profil
i Zdroj: Hrej.cz

V Turbine si však nezoufali - ve vývoji byla již další žhavá novinka, MMORPG Dungeons & Dragons Online, financovaná Atari. Hra založená na nejnovějších D&D pravidlech verze 3.5 dosáhla gold stavu již v březnu 2006, opět se setkala s poměrně pozitivními hodnoceními od kritiků a opět lehce propadla u herní veřejnosti. Titul se zaměřoval na úzké publikum vyznávající klasické role-playing dobrodružství a trestuhodně opomíjel oblíbené PvP. I tentokrát se navíc objevily chyby v podobě nevyváženého systému levelování, mírné nestability a relativně krátké hrací doby. Hra se nesetkala s fiaskem, které potkalo AC2, o slávě prvního dílu AC si však mohla nechat jenom zdát...

Pohádky je konec...?

A tím se již pomalu dostáváme do současnosti. Na 150 lidí se od roku 1994 vystřídalo pod taktovkou Turbine a valná většina starých známých byla v poslední době nahrazena novými tvářemi. Zakladatelé Monsarrat, Gaffney, Langevine a Miller už dávno opustili herní průmysl a působí jen jako konzultanti pro nejnovější vyvíjené tituly. Ani hořká příchuť dvou kasovních neúspěchů však společnost neodradila od úmyslu vytvářet i nadále skvělé onlinové hry - důkazem toho budiž vydání vysoce očekávaného titulu Lord of the Rings Online. A právě touto pozitivní notou bude vhodné ukončit náš dnešní výlet do herní historie a popřát přitom autorům hodně štěstí do budoucna!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama