Broken Sword: The Angel of Death Článek Tropické hry

Tropické hry

Martin Klekner

Martin Klekner

10. 8. 2007 22:00 8
Reklama

Počasí letošního léta si z nás (jako už každoročně) tropí žerty, a tak zatímco jeden den se pečeme v nesnesitelných tropických vedrech, hned ten další dorazí průtrže mračen, bouřky a vichřice. A právě pro ty z vás, kterým už rozmary matičky přírody lezou na nervy, jsme připravili dvojici článků, jež dosyta uspokojí všechny teplo- a zimomily. Nemáte dostatek finančních prostředků, abyste se vydali na výlet do své vysněné země? Nemáte čas, příležitosti, či náladu zabývat se složitými přípravami a balením? A konečně, hřeje se vám doma vaše milé PC? Odpověď je nasnadě - kam byste chodili, když celý svět přijde za vámi, na obrazovky vašich monitorů...

Horká akční nota

Tropické hry
i Zdroj: Hrej.cz
Na poli FPS má vítězství v souboji o nejžhavějšího kandidáta již předem v kapse Far Cry. To samozřejmě neznamená, že by byla nouze o konkurenci, ani po dlouhých dvou letech však tento přelomový titul neztrácí nic ze své přitažlivosti. Sandbox hratelnost, otevřené herní prostředí, báječná akce, spousta dopravních prostředků a hlavně prosluněné pláže souostroví Mikronésie - lidé z Cryteku zkrátka uměli a umí. Nejsou však zdaleka jediní: hned v závěsu se tlačí Boiling Point, který kromě kolumbijské džungle nabízí i lákavou kombinaci několika žánrů (FPS, RPG a adventury), to vše okořeněno latinskoamerickou říznou notou a bojem o záchranu unesené dcery. Škoda jen slabší grafické stránky, kterou však bohatě vynahrazuje závratně nízká cena. Ze starších titulů se pak určitě vyplatí sáhnout po válečném Medal of Honor: Pacific Assault, jenž je vhodný nejen pro příznivce dobývání tichomořských ostrovů, ale zároveň i pro ty, kteří holdují rychlé a strhující akci. Stačí přivřít oči nad několika technickými problémy a máte ideální dovolenou, kterou pokazí snad jen občasné „Banzaaaai!“ z nedalekého křoví. Pro hráče se speciálními nároky je tu pak český Vietcong (kde se však zapotíte častěji, než je zdrávo) a multiplayerový Battlefield 2, plný zafáčovaných Arabů a blízkovýchodních bojů uprostřed vyprahlých pouští.

V oblasti 3rd person akcí se z jihoamerického ostrova San Esperito hlásí agent CIA Rico Rodriguez a s ním i velmi ambiciózní Just Cause. Škoda jen mírně zanedbané UI a technických nedostatků, jinak by totiž šlo o téměř bezchybný, pestrými barvami zalitý akční zážitek, připomínající GTA z prostředí Karibiku. Nejen Latinská Amerika však nabízí atraktivní prostředí - takový Prince of Persia: Two Thrones nás již potřetí zavede do žhavých písků orientu, aby ve svém zoufalém tažení proti vládcům času vybojoval i souboj zdaleka nejtěžší: sám se sebou. A kdo by snad radši sáhl po nějakém urbanističtějším prostředí, rozhodně by se měl zamyslet nad koupí starých osvědčených GTA: Vice City, jež vám za solidní cenu nabídnou hodiny skvělé zábavy ve společnosti krásných dívek, záplavy koktejlů a havajských košilí. Máte rádi Mexiko? Pak nesmíte minout oba díly tatické střílečky z dílen Toma Clancyho, nazvané Ghost Recon: Advanced Warfighter. El Matador od českých Plastic Reality pravda trpí mnoha nedostatky, nouze kolumbijskou exotiku však není jedním z nich. No, a ty, kdo v prostředí deštných pralesů raději objevují bájné poklady a vykrádají starobylé kobky, určitě uspokojí nejnovější díl série Tomb Raider...

Trocha exotické strategie

Tropické hry
i Zdroj: Hrej.cz
Při vyslovení pojmu „strategie z tropického prostředí“ si většina z nás okamžitě představí legendární Tropico. Skvěle namíchaný drink mikro a makromanagementu, opečovávání bezstarostných turistů, vládnutí domorodému obyvatelstvu a budování prosperujícího státu se dodnes řadí mezi to nejlepší, co budovatelský žánr nabízí. Na léta, která již uplynula od data vydání se přitom zhola nehledí, v obchodech je ostatně k dispozici i o něco mladší, tematicky odlišný druhý díl.

Pohodové slunné počasí bylo vždy spíše doménou pro budovatele než pro válečné stratégy, a tak se přímo nabízí hned několik dalších alternativ: výtečný Caesar IV pro hráče, kterým ke štěstí stačí italská pobřeží a slunné pláně; skvělé ANNO 1701 pro dobyvatele Nového světa a Immortal Cities: Children of the Nile, určené všem stavitelům tíhnoucím ke starému Egyptu.

I generálové si nicméně přijdou na své. Proč jen hloupě polehávat na pláží, když vám celé Středomoří může ležet u nohou v Rome, třetím dílu věhlasné série Total War? Překvapivě povedenou strategii / simulaci Pacific Storm jistě ocení všichni sluníčkem osmahlí mořští vlci, k dispozici je i obsáhlý datadisk Allies. V honbě za poklady pak můžete strávit velice příjemné chvilky u remaku nezapomenutelného bukanýrského počinu Sid Meier’s Pirates!, který vám dá neobyčejnou volnost v terorizování celého Karibiku. Dvojice RTS z antického prostředí, Rise&Fall a Ancient Wars: Sparta, potěší především fanoušky starého Řecka a Říma, milovníci prehistorie zase nesmí minout Paraworld, který kromě kouzelných tropických krajin nabízí i nespočet dinosauřích výrostků!

Dobrodružství na každém kroku

Tropické hry
i Zdroj: Hrej.cz
Žánr RPG má bohužel jistý nešvar - velice rád se zašívá do smrdutých kobek a slunce, pláže, exotika mu moc neříkají. Skutečně zářnou výjimkou se tak v poslední době stal snad jedině Titan Quest od THQ. V epickém dobrodružství ze starověkého světa řecké mytologie vám půjde po krku nespočet bájných stvoření, od kentaurů, hyder a kostlivců, až po samotné Titány. Snad jedinou další volbou je pak The Fall: Last Days of Gaia, který si kladl za úkol navázat na odkaz série Fallout a s několika drobnými zaškobrtnutími se mu to i vcelku povedlo. Slunce a vyprahlých pouští je ve hře víc než dost, na druhou stranu nevíme jistě, zda-li by byl tento postapokalyptický svět tím nejlepším místem pro dovolenou...

Pravých point&click adventur z tropického prostředí je v dnešní době jako šafránu, pamětníci si však jistě vybaví mnohé klasiky svého žánru, často i původem z českých kotlin. Honza Majer alias „velkej frajer“ a jeho Horké léto se v naším malé zemičce stalo legendou, neméně známé jsou třeba i kousky od LucasArts - za všechny třeba série Monkey Island. Co naplat, tyto doby už jsou ztraceny v nenávratnu a nám nezbývá než vybírat z novodobých titulů nebo emulovat (v případě Horkého léta je nicméně k dispozici ne zcela přímé pokračování nazvané Žhavé léto 3 ½). Situace naštěstí není tak tragická, neboť se stále najde pár kvalitních letních kousků, mezi nimiž se zvláště vyjímá p&c Runaway a zvláště její druhý díl, Želví sen. Lákavé dobrodružství odehrávající se na slunných plážích Havaje by si rozhodně neměl nechat utéct žádný příznivce kvalitních příběhů, hra se navíc pyšní dvojicí velice sympatických hrdinů.

No, a co by byl adventurní žánr bez dvou nesmazatelných ikon, George Stobbarta a Nicole Collard? Nejnovější díl Broken Sword s podtitulem The Angel of Death již pravda postrádá kvality těch předchozích, zato nás však i tentokrát spolehlivě protáhne po všech exotických koutech světa a nabídne přitom dobrodružství, na něž se nezapomíná. Podobně laděný Ankh, zasazený do starověkého Egypta, jasně ukáže, jak ošemetné je zahrávat si s mumiemi starých faraonů. Kdo naopak podlehl kouzlu knihy Ostrov pokladů od R.L.Stevensona, ten by neměl přehlédnout adventuru Návrat na Ostrov pokladů, která pravda není z nejobtížnějších, pro deštivé dny je však víc než ideální.

A pro ty ostatní...

Toho nejtropičtějšího zážitku, jaký lze najít na poli automobilových závodů, docílíte pravděpodobně pořízením jedné z mnoha rally her, které často obsahují adrenalinové tratě v žáru afrických písků. Právem jim všem vévodí nedávno vydaný Colin McRae: DIRT - ten kromě mnoha jiných možností nabízí i závodění dakarového typu. Horké vody Pacifiku můžete pozorovat z patřičné výšky ve dvou povedených leteckých simulátorech, akčním Heroes of the Pacific a postarším Pacific Fighters. No, a ti, kteří se ze všeho nejraději potápějí, jistě nepohrdnou hrou na kapitána ponorky ve čtvrtém pokračování věhlasného Silent Hunteru.

Možností, jak se u počítačových her doopravdy zahřát, užít si virtuální dovolenou na exotických místech a prosluněnou pohodu nezkalenou útrapami skutečného cestování a rozmary počasí, je doopravdy mnoho. A pokud nad místy, kde to doopravdy pálí, ohrnete nos, možná vás zaujme druhý díl našeho tématu, kde se naopak podíváme na ty nejmrazivější, zasněžené a ledové hry...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama