Total Annihilation: Battle Tactics Článek Total Annihilation

Total Annihilation

Jan Horčík

Jan Horčík

19. 2. 2007 23:34 3
Reklama

Pod pojmem realtime strategie si dnes běžný hráč nejspíš představí hry jako Age of Empires, StarCraft nebo Warcraft. Kdo si ale vzpomene na tituly jako Total Annihilation nebo Dark Reign? Klasiky, které se do herních análů možná nezapsaly taky výrazně jako předchozí jmenované, ale zato si našly nenahraditelné místo v srdcích početné komunity hráčů.

Staré dobré časy

Hra Total Annihilation, kterou Chris Taylor dokončil v roce 1997 ještě pod hlavičkou Cavedogu, je dodnes označována za nejlepší RTS všech dob. Průměrná hodnocení na serveru GameRankings se pohybují kolem 90%, ale nechybí ani hodnocení asolutní. Zaslouženě.

Revoluční zpracování, ale také do té doby jen tiše vysnívané herní vlasnosti učinily z toho díla legendu. Taylor, dnes uznávaný herní designér, už tehdy dokázal do žánru přinést prvky, které se staly standardem teprve dnes, a to ještě pouze u těch lepších titulů. Zaměřil se na co nejrealističtější pojetí "války budoucnosti". Válka budoucnosti zde má ve skutečnosti podobu 2. světové války s tím, že přibyly lasery, energetické štíty a podobné sci-fi vychytávky.

Největší a nejpodstatnější vylepšení jsou ale zřetelně vidět v herní mechanice. Těžba surovin byla odsunuta do pozadí a maximálně zjednodušena. Jednotkám jste mohli zadávat waypointy, řadit je do výrobních front, bojovat na zemi, na vodě i ve vzduchu. Po zničených jednotkách zůstávaly na zemi vraky, které bylo možné znovu zpracovat. V tomto ohledu se u dnes recenzované pecky jménem Supreme Commander vlastně nic nezměnilo. I to dokazuje, jak nadčasový koncept už tehdy Taylor stvořil.

Předdefinované klávesové zkratky nabízely hráčům značné urychlení celého ovládání, už tak snadného a intuitivního. Vektorové pojetí grafiky umožňovalo mít na rozlehlých 3D bojištích desítky, ba i stovky řezajících se jednotek najednou. Svou roli při střelbě hrála mimo jiné i nadmořská výška. Stromy hořely. Paráda. Fandové mohli snadno tvořit nové mapy, jednotky i modifikace.

Total Annihilation žije!

I dlouhých deset let po vydání komunita kolem TA stále žije. Fanouškovské stránky jako www.tauniverse.com nebo www.planetannihilation.com se čas od času plní novým obsahem, ať už jsou to jednotky, mapy nebo celé mody. Kdybyste chtěli projít všechny dosud vyšlé modifikace a nový obsah k Total Annihilation, strávili byste tím pěkných pár let. Otevřenost Total Annihilation byla do té doby nevídaná. Cavedog navíc každý týden po vydání hry vydával na webu novou jednotku. Už v základu měla hra kolem 150 jednotek, a každý týden jedna nová? Takhle by se měl o svoji hru starat každý vydavatel.

Většina modifikací pro Total Annihilation vyžaduje datadisk Core Contingency. Ten je dnes, stejně jako samotnou hru, velmi obtížné sehnat (legálně), protože hra už se oficiálně neprodává. Pokud ale opravdu máte zájem, jistě ji seženete na Ebay, ať už samostatně, s Core Contingency, nebo v balení zvaném Commander Pack, kde je vše dohromady, plus navíc druhý datadisk Battle Tactics. Ještě před rokem či dvěma byla hra k vidění u nás v prodejnách Levné knihy za cenu kolem 40 Kč. Chápete, 40 Kč za takovou klasiku?!

Kromě mnoha jiných existuje pro TA například 3D modifikace jménem Spring, která převede celou hru kompletně do 3D. Ve výsledku pak hra vypadá a hraje se skoro jako Supreme Commander. Nebo Star Wars mod, kdy proti sobě stojí místo původních stran Arm a Core Impérium a Rebelové. Z prosince 2006 pochází mod TA:Excess, který kromě mnoha jiných vylepšení přidává zcela novou stranu Guardians of Kadesh, kteří mají k dispozici 65 unikátních jednotek a představují jakýsi mix mezi Protossy ze StarCraftu, Aeony ze Supreme Commandera a Egypťany.

Pokud se mi podařilo vás naladit na nostalgickou vlnu, možná nepohrdnete demoverzí Total Annihilation. Demo (20 MB) chodí pod Windows XP zcela bez problémů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama