Tony Hawk's American Wasteland Článek Tony Hawk‘s American Wasteland - 1. díl

Tony Hawk‘s American Wasteland - 1. díl

David Vlach

David Vlach

29. 3. 2006 22:52
Reklama

Každá z šesti úrovní (+2 navíc pokud máte speciální edici) pro vás má nachystáno deset úkolů. Vždy musíte splnit alespoň část z nich aby se vám otevřela cesta do úrovně další. Na začátku hry si ještě můžete zvolit jenu ze dvou obtížností, ta ve výsledku ovlivní jen první čtyři úkoly v každé úrovni, zbytek zůstává stejný. Pokud ale nejste opravdoví profíci, kteří by určitě neztráceli čas čtením návodu ;), zvolte si obtížnost normal. Pokud je tenhle díl série Tony Hawk váš první, doporučuji nejprve projít alespoň třetinou story modu, protože by vám jinak plnění úkolů mohlo dělat veliké potíže. Hlavně se totiž naučíte nejzákladnější ovládání prkna a triky s ním spojené, jako například transfery, dropy, spiny, rail stall a hlavně revert. Po úspěšném dokončení větší části (50+ úkolů splněno) klasické hry se vám, kromě krátkého filmu, otevřou dvě tajné postavy, za které můžete hrát a to Billie Joe a Boone. Pokud splníte všechny úkoly a najdete všechny gapy, zpřístupní se vám další čtyři postavičky (Master Zen, Hardhat Guy, Downtown Guy, Grafitti Guy).

Skórování a tvorba comb

Čtyři z úkolů v každé úrovni (jsou to ty, co se změní s nastavením sick obtížnosti) se týkají dosažení nějakého bodového výsledku. K tomu bude vždy zapotřebí sloučit několik triků v jeden celek. Systém je to velice jednoduchý, celkové skóre dostaneme tak, že se vynásobí bodová hodnota všech triků počtem napojených triků. Pokud ovšem použijete v jednom combu jeden trik vícekrát jeho hodnota se sníží o deset procent. Nejzákladnějším prvkem při tvorbě bomb je důkladná znalost levelu, protože musíte vědět kam skočit, odkud si najet a čemu se vyhnout. Výběr vhodného zábradlí, či římsy pro dlouhý grind také hodně pomůže. Stejně tak by jste neměli podceňovat lip a stall triky, které dokáží zvednout bodový základ a mimo to rail stall vás zastaví při grindování na místě, takže můžete přesněji seskakovat Existuje několik způsobů jak na sebe navázat různé tipy triků, některé z nich tady popíšu důkladněji.

Manuál

Manuál, je nejzákladnějším prvkem k napojování ostatních triků mezi s sebou, jen za pomoci manuálu a flatland triků můžete na místě udělat několik desítek tisíc bodů. Jakmile budete v manuálu, držte rovnováhu a stiskněte dvakrát rychle za sebou některé s tlačítek, tyto dvojice můžete různě kombinovat, výsledkem pak budou další triky během vašeho manuálu. Tohle se dá praktikovat i u grindování a při lip a stall trikách, ale vždy sledujte pozorně váš balanc, protože bude společně s přibývajícími triky mnohem živější. Pokud jste v manuálu a začínáte ztrácet rychlost, podržte tlačítko pro ollie a nebo zkuste vyskočit a znovu spadnout do manuálu.

Běhání a chození

Pokud během vašeho triku seskočíte z prkna, začne ubíhat čas, během kterého se můžete volně pohybovat po svých, aniž by jste ukončili sérii triků. Nejlepším použitím pro chození je, pokud skočíte do vzduchu na nějakém vysokém skokánku a netrefíte se přesně na místo, které by umožňovalo navázat v combu. Pak stačí jen popoběhnout a buď skočit na skate a hned navázat na manuál nebo skočit přímo na něco, kde můžete začít grindovat. Navíc lze po svých vylézt na spoustu míst, kam jste se dostávali s prknem jen velice obtížně a tak si ulehčit práci.

Revert

Revert je nejdůležitějším prvkem v tvoření pořádných comb. Aby jste totiž mohli po provedení triku na rampě přejít do manuálu, musíte nejprve provést revert (switch). A to těsně před tím než dopadnete zpátky na zem. Tohle načasování je velice důležité a ještě o to těžší, že hned o revertu musíte navázat na manuál. Takže vaše prsty dostanou zabrat (za předpokladu, že hrajete rukama). Revert je nutné používat i pokud chcete navázat manuál na kterýkoliv drop nebo transfer. Zkrátka bez revertu se neobejdete a jeho zvládnutí je klíčové pro celou hru.

Speciální triky a Focus mód

Pokud děláte triky nabíjí se vám ukazatel v horní části obrazovky. Ten můžete využít k předvedení speciálních triků, které si sami navolíte v menu. Pro disciplínu existují jiné druhy speciálů. V e vzduchu je nejlepší používat nejvýše hodnocené The 900 a Indy 900, pro manuál je dobré mít jeden, který vás zastaví a jeden pro pohyblivý manuál. Grindování si také zaslouží více speciálních triků v rukávech, minimálně kvůli tomu, že některé z nich (hlavně ty co se u nich stojí na rukou) dlouho neustojíte a zbytečně si tak zkrátíte dobu comba. Navíc ještě můžete použít focus mód, který zpomaluje čas a vy tak můžete mnohem lépe držet balanc a zadávat kombinace pro triky. Tohle oceníte hlavně pokud máte problémy s revertem a následným manuálem.

Minesota Downtown

Tenhle level je takové zahřívací kolo, ale i tak v sobě ukrývá pár opravdu hodně dobrých míst ke skórování. Prvním z nich je fontána uprostřed náměstí, jejíž přeskočení společně s nějakým trikem a následným dopadnutím do manuálu může vynést několik desítek tisíc. Přeskočit tuto fontánu a předvést při tom trik Indy (vpravo + grab) je dokonce jedním z úkolů. A navíc to lze spojit s posbíráním písmen COMBO, čímž zabijete celé hejno much najednou. Stačí jen chvíli jet po zábradlí, na konci skočit do manuálu a přeskočit přes fontánu. Dalším přemrštěně ohodnoceným místem je zídka naproti červenému koberci, kde se nachází i jedna z bariér, které musíte přeskočit. Přeskočení této překážky s následným dopadem do manuálu a grindovaním po hraně stěny napravo přímo volá po vyzkoušení. Ještě chvíli zůstaneme u červeného koberce, protože i k němu se váže jeden úkol. Při jeho přeskakování musíte provést trik s názvem Hardflip (nahoru + vlevo + flip), tenhle trik trvá docela dlouho, takže to chce pěkný rozjezd a vysoký odraz. Nalézt a posbírat písmena SKATE, také není velký problém. První máte před nosem hned na začátku, dále pak pokračujte kolem náměstí, na autobusové zastávce seberte K a o kus dále A. Jeďte pořád rovně, dejte si trošku větší rozjezd a vyskočte si pro předposlední písmeno. E najdete na korbě nákladního automobilu přímo u vchodu, který vede na střechu budovy. Dalším úkolem je přeskočit všechny bariéry. První máte hned na startovní pozici, druhá je při vjezdu do středu náměstí a třetí pak u výjezdu z náměstí. Čtvrtou z nich můžete najít poblíž písmena T, na trojúhelníkovitém ostrůvku. Poslední je pak na ono dobře ohodnoceném místě u červeného koberce. Poslední co vás ještě čeká, je nalézt tajnou kazetu.Tady budete potřebovat trochu rychlosti a dobré načasování. Nejprve s vydejte k nákladnímu autu, kde bylo písmeno E. Vyskočte po korbě skrz prosklený tunel a vyjeďte až na střechu budovy. Tady pokračujte po plošině na druhou budovu. Odsud se dá mezerou vlevo skočit na střechu dalšího domu, ale aby se vám skok povedl, musíte mít pořádnou rychlost. Nejde ale rozjet se na přímo proti mezeře, protože než k ní dojedete, zase se zpomalíte a nedoskočíte na druhou stranu. Musíte se rozjet kolmo na mezeru a pak rychle zatočit a skočit. Chce to trochu cviku, ale zas tak složité to není. Jakmile budete na druhé straně, můžete si skočit se skokánku pro kazetu.

Na závěr ještě lokace všech bodů k vylepšení vaší postavičky. První je nad rampou, vpravo od startovní pozice. Druhý je na náměstí přímo před obrovským billboardem.Cestou z náměstí směrem k náklaďáku je třetí a čtvrtý je nad bariérou před červeným kobercem. Poslední je nad skokánkem při cestě od červeného koberce zpátky na startovní pozici.

Santa Cruz

Tady už úplní začátečníci můžou pocítit trochu stresu a frustrace, ale pořád se dá všechno poměrně rychle zvládnout. Nejlepším způsobem k dosažení vysokého skóre a comba je grindování po drátech kde se nachází písmena COMBO. Nejprve skočte na zelené zábradlí a z něho na dráty, to vám přidá ještě trošku víc bodů. Teď skákejte z jedno drátu na druhý a zase zpět, tak jak budete potřebovat. Dobré je také použít některý ze speciálních triků aby vám dodal pořádný bodový základ. Co se písmen COMBO týče, jejich posbírání je jen otázkou balancování. Jen na konci drátu musíte odhadnout vhodnou chvíli a skočit na plot, protože drát pak zatáčí a vrací se zpátky. Teď už ale přejděme k dalším úkolům, které musíte splnit. Pokud seskočíte z drátů dolů, a přeskočíte plot před vámi, dostanete se na písek, kde jsou poskládány dřevěné klády. Grindováním po nich se dostanete až ke vstupu na molo, které lze odsud krásně přeskočit. Ve vzduchu pak proveďte jednoduchý trik Kickflip (vlevo + flip). Přistanete na schodech po kterých se dá velice slušně grindovat a hlavně vyskákat přes zábradlí zpátky na dráty. Další velice snadný úkol je přeskočit a předvést Indy přes sedačky ve skate parku. Velice jednoduché. Písmena SKATE jste už asi během projíždění levelu zahlédli, ale pro jistotu je zde všechny zrekapituluji. Ze startovní pozice se otočte, zatočte vlevo a projeďte až do malého parku, tady je nad volejbalovou sítí S. Vyjeďte zpět na ulici a zahněte vpravo. Přímo naproti na lavičce před kinem uvidíte K. O kus dále je vysoko nad ulicí A, stačí se jen rozjet a vyskočit si pro něj. Předposlední písmeno se nachází ve skate parku a E je na zábradlí na molu. Nejtěžším úkolem je asi srazit všechny boty, které visí na drátech. Ze startovní pozice se otočte, rozjeďte se proti skokánku a vyskočte na drát, po kterém grindujte přes celou ulici. Zhruba v půlce skočte na římsu kina a seberte kazetu. Pak zase skočte zpátky pokračujte v grindování po drátě. Přejedete přes první boty a na konci vás to vymrští do výšky. Můžete tak navázat na další drát a po shození druhého páru skočit z něho na sousední drát, kde jsou také jedny boty. Ještě zbývají další dva páry. K předposlednímu z nich se nelépe dostanete tak, že zkusíte vyskákat nebo vylézt na římsu domu naproti kinu (směrem ke skate parku) a pak přeskočíte na drát, který vede kolmo k římse. K posledním botám se dostanete stejným způsobem, akorát musíte na římsu vyskočit z druhé strany a pak skočit na drát který vede rovnoběžně s římsou.

Umístění všech bodů je následující. Po startu si všimněte nízké dlouhé budovy napravo. Vylezte na střechu a odsud ještě o jedno patro výše. Bodík bude směrem mezi touto střechou a rozbitým domkem. Další je na pláži nad jednou dřevěnou kládou. Třetí nejdete ve skate parku, čtvrtý v druhém klasickém parku a poslední je vlevo od startovní pozice.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama