tiskovka-sony-rekapitulace
Heavy Rain Článek Tiskovka SONY - rekapitulace

Tiskovka SONY - rekapitulace

Lukáš Grygar

Lukáš Grygar

18. 8. 2009 22:04 13
Reklama

Kolín nad Rýnem se topil ve výhni pozdně odpoledního sluníčka, turisté a íránští demonstranti se choulili ve stínu slavné (a setsakra vysoké) katedrály, a o pár stanic S-Bahn dál se ve skromném koncertním sále kultovního E-Werku schylovalo k události, na kterou se sice všichni těšili, ale málokoho vlastně překvapila. Řeč je pochopitelně o konferenci Sony a dlouho očekávaném představení slim, tedy útlé verze PlayStation 3, o které se lakonicky postaral sám Kaz Hirai.

Přesně po vzoru své starší last-gen sestřičky bude modernizovaná konzole lehčí (o 36 procent), menší (o 33 procent) a spolyká méně energie (o 34 procent), což znamená i menší tepelný výdej. Komu původní verze přišla nadmíru robustní, toho PS3 po dietě jistě nadchne. Design je neméně elegantní (respektive neméně hnusný, pokud jste fanboy z opačné strany barikády), ale štíhlé míry konzoli dle našeho mínění vydatně prospěly. Matnější povrch by měl navíc lépe vzdorovat prstům, zvlhlým od vzrušení z nové killer app. Zaváděcí cena? 299 euro, což je zároveň číslo, na které padá v tuhle chvíli už "stará" (a tlustá) PS3.

Zatímco externě konzole zhubla, útroby jí naopak nabobtnaly. Může se pochlubit 120 GB diskem, který určitě přijde vhod v rámci rozrůstající se služby VidZone a samozřejmě také HOME, vydatně protěžovaného hned zkraje celé konference. Podstatně méně (tj. nic) už bylo řečeno o jednom z háčků dietního procesu: slim verze opět neobsahuje zpětnou kompatibilitu s PS2 tituly, v jejíž návrat někteří hráči doufali poté, co se tiše vytratila s uvedením 80GB verze, dnes už staré, PS3.

A tak si pojďme spravit náladu ke konkrétním titulům, které dostaly na konferenci větší prostor. Srdceryvným emo výstupem na sebe strhnul pozornost David Cage a jeho představení další postavy z psychologického interaktivního filmu Heavy Rain. Slogan "pro lásku cokoliv" sice zní spíš jako z repertoáru Bryane Adamse, ale předváděné video opět potvrdilo, že minimálně produkční hodnoty mají Quantic Dreams posazené hodně vysoko. Jenom se začínáme bát, aby nám toho Cage o hře nevyslepičil až příliš.

Čeho se naopak asi jen tak nenabažíme, je nová elektronická čtečka pro PSP, nabízející i podporu comicsů. Jednoduchý a elegantní způsob, jak mít své oblíbené (nejen) superhrdiny stále po ruce? To zní rozhodně sympaticky. Ještě o chlup sympatičtěji se potom tváří tzv. "minis", cosi na způsob (nekamenovat, prosím) XNA pro PSP a tím pádem prostor pro menší a nezávislé vývojáře, jak dostat své casual tituly do oběhu. 1. října bychom měli mít možnost si vybrat z prvních patnácti her; něco málo předvedených potvrzuje zaměření na jednoduchý design a sváteční hráče.

Ti ostřílenější se jistě těšili na další legraci s tyčemi a svítícími bambulemi (rozuměj: pohybovými ovladači pro PS3), ale tentokrát přišli zkrátka: Sony si své bambuloidní trumfy patrioticky šetří pro Tokyo Game Show. Ach jo! Uvidíme, jestli tohohle "okna" využije Microsoft a nechá nás vyřádit se s Natalem. Zůstaňte na příjmu...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama