Článek Dvacet let s hrami - část 2.

Dvacet let s hrami - část 2.

Ondřej Švára

Ondřej Švára

6. 1. 2012 23:00 1
Reklama

Přelom roku je zpravidla vyhrazen předsevzetím a bilancování. To první necháme na vás a o to druhé jsme se právě postarali. Výsledek čeká pod těmito řádky. V druhém díle retro článku se dozvíte nejen to, co se mezi hráči schumelilo letos. Rovnou jsme zmapovali důležité události za poslední dekádu. Na kontext doby minulé vzpomínáme textem, fotografiemi i videem.

2001

Tištěné herní magazíny se v Česku dostávají za zenit. Sedmdesátitisícové náklady z přelomu tisíciletí se už nikdy nezopakují. Čtenáři objevují internet, kde již existují servery jako Bonusweb či Tiscali.games. Postupně v Česku zbudou pouze dva papírové časopisy.

Microsoft pořádá ve francouzském Cannes pompézní párty u příležitosti vydání jeho první herní konzole Xbox, kterou bude prodávat se zabudovaným pevným diskem a ethernetovým portem. Xbox je pracovní název, ale jelikož tvůrčí tým nedokázal vymyslet nic lepšího, už konzoli zůstává.

Nintendo vydává hned dvě herní zařízení. S GameCube opouští kartridže a s Game Boy Advance navazuje na odkaz nejslavnějšího handheldu. Do loňského roku se ho prodalo 80 milionů kusů.

Budovatelská strategie Moon Tycoon je kompletně v 3D. Polygonová grafika se již nedrží jen akčních a dobrodružných her.

Jeden z nejdůležitějších výrobců arkádových her Midway ohlašuje, že v tomhle byznysu končí a bude se soustředit na hry pro konzole. Arkády definitivně umírají.

Final Fantasy X a Metal Gear Solid předvádějí, jak má vypadat moderní RPG a stealth akce na zánovním Playstationu 2. Halo se stává hlavní značkou Xboxu.

Server Kazaa popularizuje peer-to-peer sdílení dat a  internet se stává místem, kde lze sehnat a nabízet pirátský software vzájemným prohlížením harddisků.

BitTorrent je prvním klientem napsaným pro stejnojmenný protokol,  pro sdílení dat se postupně stane dominantní, než jej nahradí hostingové servery.

Standardní kapacita počítačového harddisku je 40GB.

Sega ohlašuje, že přestává vyrábět herní hardware.

PopCap Games vydávají Bejeweled jako předzvěst toho, co bude v příštích letech znamenat pojem "casual hraní".

Bohemia Interactive vydává Operation Flashpoint: Cold War Crisis. Vojenský simulátor, jehož engine se uplatní i při skutečném vojenském výcviku. Zakázky herních firem pro armádu se ve světě stávají běžným jevem. Američané v této souvislosti dobře znají FPS America´s Army.

2002

Nenápadná topdown akce Grand Theft Auto se s přechodem do 3D stala jednou z nejcennějších herních značek. Vzniká subžánr městské akce, kterou úspěšně naplňuje i česká Mafia.

The Elder Scrolls III: Morrowind je revolučním RPG nejen pro svoji kvalitu, ale také díky přiloženému Construction Setu.

Adventura není mrtvá, vychází první Syberia

Illusion Softworks vydávají Mafii a Blizzard třetí díl RTS Warcraft.

2003

V polovině září je spuštěn Steam, první obchod s digitálními verzemi her bez fyzických nosičů. První distribuovanou hrou je Half Life 2.

Sony ukazuje prototyp handheldu PSP.

V Japonsku se s předstihem před zbytkem světa rozvíjí casual hraní na mobilních telefonech. Lidé si vybírají stovky her s puzzle, s virtuálními mazlíčky i klasickými plošinovkami

Spojení mobilního telefonu a handheldu prozatím selhává. Nokia N-Gage se neprodává dobře, protože se na ní nedá pořádně hrát ani z ní volat. Telefon se stane herní platformou až o pár let později s casual scénou

Eurotel jako první český mobilní operátor spouští neomezené připojení k internetu za paušální poplatek. T-Mobile začal poskytovat stejnou službu o měsíc později. Jaký to má vliv na herní multiplayer asi netřeba vysvětlovat.

PC hry v tržbách již výrazně ztrácejí na ty konzolové. Z celkového objemu si počítačová platforma ukusuje pouhých sedmnáctiprocentní díl. Zlepšení nepřijde.

Vychází první díl Call of Duty. Nese všechny známky opisování od Medal of Honor.

2004

V únoru je spuštěna sociální síť Facebook. Díky spolupráci s firmou Zynga se stává i herní platformou a lídrem v novém oboru takzvaného casual hraní.

Nové způsoby financování MMO her na obzoru. Anarchy Online ustupuje od tradičního předplatného a stává se hrou zdarma s billboardovou reklamou.

Grand Theft Auto: San Andreas vychází na PS2 a po letech se díky 17 milionům prodaným kopiím stane nejúspěšnější hrou platformy.

Vychází Doom 3 a má nejpropracovanější hru světel a stínů v herní historii.

Vychází World of Warcraft. Brzy bude mít přes deset milionů předplatitelů.

Vychází Far Cry jako grafický kompilát těch nejlepších soudobých technologií.

Half-Life 2 ukazuje, že počátek nového tisíciletí bude ve hrách patřit také realistické fyzice.

Nintendo posílá na trh handheld DS s dvěma obrazovkami. Později se stane druhým nejúspěšnějším herním hardwarem historie za PS2. Nintendo DS se stává platformou plnou chytrých portů a zajímavých spin-offů.

2005

Po sedmnácti letech končí britský veletrh ECTS. Štafetu přebírá německý veletrh Games Convention a po něm GamesCom.

Herní konzole marketingově pronikají i do jiných médii. Xbox 360 je oficiálně ohlášen na stanici MTV.  Byl u toho Eliah "Frodo" Wood.

Intel po 37 letech mění své slavné logo se sloganem Intel Inside na Leap ahead (Skok kupředu), které si nikdo nepamatuje.

Umělá inteligence se ve hrách zlepšuje stále spíš jen výjimečně a v individuálních případech. Například v akci Fear od Monolithu.

Koná se první BlizzCon. Nerdovská setkání pořádaná ve jménu jednoho studia nebo hry se stávají koloritem herního průmyslu

Psychonauts jsou velký propadák Tima Shafera. Potvrzuje se, že dobré hry se neprodají, pokud nevypadají jako The Sims nebo Halo.

2006

S Xboxem 360 se naplno rozvíjí fenomén multiplatformity, kdy jedna hra vychází na více systémech současně. Ačkoliv si PC hráči budou stěžovat, že se na jejich hry zapomíná, je to pouze kvalita portů, která je skutečně diskutabilní.

Založen nejznámější upload server RapidShare. Sdílení dat se stává uživatelsky snazší, čehož využívají pirátská fóra, nabízející odkazy k nelegálnímu obsahu.

Hry začínají nejen bavit ale také pomáhat. Základní škola v Západní Virginii kupuje Dance Dance Revolution v boji proti obezitě a Xbox 360 i nové Nintendo Wii se dostávají do domovů důchodců, kde trénují seniory s mentálními a pohybovými poruchami.

Vychází Playstation 3 a sedmá generace konzolí je kompletní. V neobvykle hubené konkurenci přežili jen tři výrobci.

Unreal zapomenut. Epic vydává na Xbox akční hru Gears of War.

2007

Apple představuje pro svůj iPhone operační systém iOS, který se brzy rozšíří i do ostatních mobilních zařízení s nakousnutým jablkem ve znaku. iOS se stává první platformou Applu, která je masově úspěšná také v herním byznysu.

Nintendo se trefuje do černého. Jeho konzole Wii nepotřebuje nejvyšší hardwarový výkon, jiným přístupem k hratelnosti a ovládání oslovuje miliony lidí, kteří by si videohry nekoupili.

Microsoft spouští platformu Games for Windows Live, derivát uživatelského prostředí z Xboxu určeného pro PC.

Rozmach zažívají nové způsoby financování masivně multiplayerových her. Vydavatelství začínají používat především model free-to-play, což je hra zdarma, ve které si klient kupuje dodatečný obsah prostřednictvím takzvaných mikrotransakcích.

E3 se dobrovolně z masové akce mění na uzavřený obchodní summit se zlomkovou návštěvností. Avšak jenom dočasně.

Nintendo vydává Wii Play, další milionářskou sportovní výbavu, která brzy skončí ve skříni.

Na PS3 vychází jedna z prvních her, na kterou je zvědav každý. MotorStorm.

Vychází Stalker: Shadows of Chernobyl, po Tetrisu druhá hra z bývalého sovětského bloku, která si dělá jméno v zahraničí.

2008

Zálohování dat jejich vypalováním na optické disky je překonáno technologií USB a příznivou cenou externích harddisků. V příštích letech se začne koketovat s ukládáním dat ve virtuálním prostoru na internetu. Zastáncem takového řešení bude například Apple se službou iCloud nebo také společnost Onlive, která jako první dokáže realizovat zcela nový způsob hraní her přes vzdálené servery, jenž uživateli posílají do počítače zkomprimovaný obraz a zvuk.

Vychází neobvykle mnoho nových značek. Bohužel všechny včetně Assassin´s Creed, Dead Space, Burnout Paradise, Mass Effect se dle zákona mainstreamu začnou v příštích letech jenom opakovat.

Vydání GTA IV doprovází nejmohutnější hype v herních dějinách, podléhají mu hráči  i novináři. Za první týden se prodá šest milionů kopií. Šílenství z této hry bude překonáno hned za rok s launchem Modern Warfare 2.

Je vydáno Wii Fit jako nejúspěšnější doplněk k herní konzoli historie. Dnes ho má pětadvacet milionů lidí.

Need for Speed: Undercover dokonává momentální zkázu kdysi kvalitní závodní série.

Electronic Arts v záchvatu touhy po originálních námětech vydává Mirror's Edge. Nevyplácí se mu to.

2009

Ortodoxní Židé protestují proti Intelu, který v Izraeli praktikuje pracovní soboty, což je v rozporu s podstatou šabatu. Koncem roku se situace stabilizuje, někteří zaměstnanci ve sváteční den dělají i přesčasy.

Uvedení Call of Duty: Modern Warfare 2 do prodeje se odehrává ve stylu předávání oscarů. V objemu peněz již videoherní průmysl film dávno překonal, teď jej dohání také obřadností. O Call of Duty referuje v hlavním zpravodajském bloku také Česká televize.

Čtveřice zakladatelů serveru na vyhledávání torrentů The Pirate Bay je odsouzena k jednoletému trestu vězení a k náhradě škody mediálním společnostem ve výši zhruba 30 milionů švédských korun. Na softwarové pirátství však kauza nemá žádný vliv.

Studio Ensemble Studios zavírají krám. Další Age of Empires proto vznikne už "jen" jako webová online hra. Je to typický osud značky, o kterou není na konzolích zájem a jako PC singleplayer by si na sebe nevydělala.

Vychází Left 4 Dead 2. Asi jediná od hra Valve, na kterou se lidé zrovna netěšili. Brzy změnili názor.

Bioware zakládá nový RPG svět s Dragon Age: Origins.

2010

Chytrým způsobem, jak v herním byznysu vydělat, je tvorba dodatečného obsahu, který si lidé budou za poplatek stahovat do hlavního titulu z internetu. DLC k**ví nebo zachraňuje hry?

Vývojáři klasických her čelí hrozbě, kterou dříve neznali. Jejich vysokorozpočtovým titulům konkuruje casual hraní, které se díky sociálním sítím jako je facebook stává miliardářským byznysem. Levné hříčky pro webové prohlížeče a dolarové aplikace pro chytré mobilní telefony jsou důvodem k tomu, aby řada známých vývojářů v čele s Richardem Garriottem začala opouštět mainstream a na vlastní pěst vytvářela levné nezávislé hry.

Microsoft prodává Kinect, Playstation své Move. Obě firmy chtějí pohybovým ovládáním zaujmout hráče, kterým dříve uhranulo Wii.

Herní byznys si neví rady s DRM, které jednak obtěžuje poctivé hráče a jednak není velkou výzvou pro hackery. Nejbrutálnější zámky jako StarForce jsou odmítány pro svou polokriminální pověst, zkouší se permanentí připojení k internetu, nebo omezený počet instalací. Nejchytřejší formou se zdá být ochrana v podobě zdeformované grafiky, chybějícího obsahu nebo nesmrtelných protivníků v pirátských kopiích. V tom se daří Čechů, takový typ ochrany byl v RPG Numen či simulátoru Take On Helicopetrs.

Onlive v červnu přechází v USA do ostrého provozu, za rok se rozšíří i do Velké Británie.

Trend velí ovládat hry pohybovými senzory, nebo mít na očích brýle pro plně trojrozměrný obraz.

Další milé překvapení z Ukrajiny - Metro 2033. Velmi nedoceněný titul.

2011

Seznam vystavovaných her pro E3 2011 se stává jasným důkazem úpadku odvahy v mainstreamových studiích. Na veletrhu zcela chybějí nové značky, naprostá většina očekávaných titulů jsou jen svým vlastním pokračováním. Čtěte sami: Battlefield 3, Gears of War 3, Far Cry 3, Modern Warfare 3, Bioshock 3, Ninja Gaiden 3, Arma 3, Uncharted 3, Resistance 3, Mass Effect 3...

Technologie MotionScan naprosto realisticky pohybuje s tvářemi herních postav v L.A. Noire. Od detailně zpracovaných obličejů v Mafii: The City of Lost Heaven jde o největší pokrok.

Akční střílečka Call of Duty se stává svým vlastním žánrem. Díl Modern Warfare utržil po šestnácti dnech od svého vydání jednu miliardu dolarů a předstihl film Avatar, který dosáhl miliardové hranice "až" za sedmnáct dní.

Po vleklém vývoji detektivní akce L.A. Noire krachuje studio Team Bondi a veřejnost čte zprávy o úděsných pracovních podmínkách v mainstreamovém herním studiu. Krach Bondi a dalších hned několika australských studií dokládá úpadek herního průmyslu v zemi protinožců.

Wii Sport se díky 76 milionům kopií stává nejprodávanější hrou historie, což je do značné míry způsobeno, že v mnoha částech světa vyšla jako bundle k Wii . To však nesnižuje patent Nintenda na multimilionářské tituly. Dnes je první jedenáctka historického pořadí celá jeho. První hrou, která není od něj, je až dvanácté Call of Duty: Modern Warfare 2 s jednadvaceti miliony kopiemi.

Nintendo na E3 představuje WiiU. Konzoli, která "není důležitá". to hlavní se skrývá s gamepadu, který se může chovat jako tablet a také interaktivně spolupracuje s obrazem v televizi.

Hry obecně zlevňují. V listopadu se prodalo více her než v tutéž dobu předchozího roku, ale za stejný objem peněz.

Německý Gamescom se stává největším herním veletrhem světa, když ho navštíví 275 tisíc lidí.

Nintendo vydává handheld 3DS. První herní hardware, který je schopen zobrazoval plně trojrozměrnou grafiku bez použití stereoskopických brýlí. Kvůli sebevědomé ceně není o přístroj takový zájem, jaký by si Nintendo představovalo.

Vlna hackerských útoků začíná monstrózní škodou na prolomené sociální síti Playstation Network na během roku je napadena nejméně desítka dalších známých firem a to bez zjevných souvislostí i motivů. Lidé zjišťují, že jejich elektronické účty u firemních sítí nejsou v bezpečí, což je závažný problém, neboť stále více vydavatelů si připoutává své zákazníky registracemi do svého internetového prostředí. Electronic Arts například vyžaduje povinnou instalaci klienta pro svůj obchodní síť Origin.

Sony v Asii prodává nový handheld PS Vita. Stojí se na něj  hodinové fronty. Spekulace o tom že handheld s highendovým výkonem je na trhu zbytečný kvůli smartphonů s casual hříčkami, se jeví jako neopodstatněný.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama