Star Wars: The Old Republic Článek The Old Republic: rok poté

The Old Republic: rok poté

Ondřej Novotný

Ondřej Novotný

5. 1. 2013 23:28 3
Reklama

Takřka před rokem, v jedné ne až tak vzdálené galaxii, byla spuštěna MMORPG Star Wars: The Old Republic. Hra to byla nepochybně dobrá, taky však byla hodně ambiciózní, čemuž se nelze divit, když do jejího vývoje nacpali tvůrci z Bioware neskutečných 200 milionů dolarů. Ambice se však nepovedlo tak úplně naplnit: navzdory počátečnímu nadšení začali vesmír Staré republiky hráči brzy opouštět, což se vývojařům pochopitelně vůbec nelíbilo. Patrně i proto přišli dříve, než se očekávalo, s modelem free-to-play, díky němuž si jejich obří dílo nyní může zahrát zcela každý. Je to však až takové lákadlo, jak se na první pohled zdá?

Bohužel ne. Hráči se nyní dělí na tři skupiny: předplatitele, bývalé předplatitele (tzv. preferred players) a "neplatiče". Podle toho se liší jejich herní možnosti, přičemž nejvíce ostrouhají ti, kteří neplatí vůbec nic. To je pochopitelné. Zarážející je však míra omezení, kterou na "neplatiče" tvrůci uvalili. Hráči využívající free-to-play modelu mají k dispozici celý herní svět a všechny příběhové linky pro osm povolání, což je jistě velkorysá nabídka. Jenže podmínky, za jakých se v tomto prostředí mohou pohybovat, od hraní spíše odrazují, případně výrazně nutí si jistým finančním příspěvkem hraní ulehčit.

Tak třeba: F2P hráči mohou mít sprint až od 15. levelu, což jsou sice podmínky, za nichž hra původně startovala pro všechny, nicméně se ukázaly vzhledem k velikosti map tak otravnými, že autoři povolili sprint hned od začátku. Mohou si volit pouze ze tří ras, na obrazovce můžou mít maximálně dva panely pro skilly (což je na vyšších levelech hodně otravné) a mohou nést u sebe nejvíce 200 tisíc kreditů. To poslední nemusí být zas takový problém, jelikož F2P hráči si u všech obchodníků připlatí, takže nějaké kredity navíc je moc trápit nemusí. "Neplatiči" si navíc užijí jen 5 PvP a 3 flashpointy (týmové příběhové mise) týdně.

Některá omezení jsou však vyloženě otravná. Jak F2P, tak bývalí předplatitelé nyní mají možnost jen pěti oživení po smrti v terénu, další si musí dokupovat. Pokud tak neučiní, zůstane jim po smrti pouze možnost teleportu do nejbližší základny, což může znamenat klidně půlhodinovou až hodinovou ztrátu, třeba když zemřete na konci vyčištěného dungeonu. Další velkou nepříjemností je pomalejší získávání zkušeností, které přitom ani pro předplatitele nenabíhají závratnou rychlostí; a nutí tak hráče dělat celou řadu nudných vedlejších úkolů.

Takže: hrát, nebo nehrát? To záleží na každém z vás. Pozitivem jistě zůstává, že servery jsou nyní mnohem živější, což jednak dělá hru věrohodnější, jednak se teď lépe hledají party na skupinové úkoly. Zpřístupnění obrovského obsahu zcela zdarma je na první pohled atraktivní možností, kterou však využijte jen v případě, že máte buď vůli investovat do hry pár dolarů a trochu si usnadnit herní život, nebo hromadu volného času, abyste se prokousali na vyšší úrovně i s pomalejším tempem získávání zkušeností.

Fanoušek: Hře uškodila obrovská očekávání

Při příležitosti ročního fungování Star Wars: The Old Republic jsme také oslovili Lukáše "Ariese" Janečka, administrátora české fansite SW-TOR.cz. Jak on vidí dnešní podobu hry?

Kdy jste začal hrát The Old Republic a stále ho hrajete? Jak často?

TOR jsem začal hrát krátce už v betě, díky asi týdennímu novinářskému přístupu od české Electronic Arts. Pak jsem hrál v open betě a Early Access před vydáním. Od té doby hraji víceméně pořád, přes "měřič" nahraji minimálně 20 hodin týdně.

Jaké byly vaše první dojmy ze hry a jak byste je srovnal se současnými?
Výborné. Nadabování všech misí a hlavní postavy mě absolutně uchvátilo, stejně jako se to BioWare povedlo v prvním Mass Effectu, který tak trochu otřásl kořeny herního průmyslu. Stejně tak jako příběh a brzké zjištění, že Light Side volba nemusí být vždy tak ideální, jak by se zdálo. Hru pořád považuji za velice dobrou a pořád se k ní vracím, čili se moje dojmy nijak nezměnily. Pořád mám před sebou několik příběhů jednotlivých postav.

Jedním z hlavních kladů TOR měl být propracovaný příběh. Nebyla to ale jen iluze? Nepřebíjí odlišný zážitek za každé z osmi povolání fakt, že se příběh odvíjí dost pomalu a je třeba ho odkrývat přes desítky stereotypních úkolů?
Určitě to iluze není. Nikdo totiž hráče nenutí do jiných misí, než jsou ty "hlavní" příběhové.

Nenutí? Bez vedlejších misí na ně nenasbírají dost zkušeností.
Ano, určitě je to komplikovanější. Postava má většinu hlavních misí obtížnostně level nebo dva nad svým aktuálním, podle toho jak moc se věnuje PvP, vesmírným misím a flashpointům mezi nimi. Ale já se aktuálně pokouším hrát Bounty Hunterku čistě přes její Class Story a PvP Warzóny a hrát to jde krásně, i když je levelování a postup zdlouhavější.

Hrál jste dřív i jiné onlinovky, např. World of Warcraft, a jak byste TOR s nimi srovnal?
Jako asi každý člověk, který se okolo počítačových her mihl, jsem strávil pár let ve World of Warcraft na neoficiálním serveru, a nějaký čas také v korejských "grindovačkách". Srovnání s WoW obecně rád nemám, protože to vede k názoru, že WoW je první a jediné MMO a ostatní ho jenom trapně kopírují, a přitom lidé kritizují takové věci jako UI (user interface), které je na stejném principu jako v single-playerových hrách starších než WoW, nebo dokonce celou ideu MMO světa, který je také starší než WoW. Tak trochu se to blíží k debatám, jestli cokoliv elektronického s kulatými rohy je od Apple :). V prospěch WoW určitě hraje jeho dlouhá doba vývoje na základě podnětů od komunity (hra je již skoro 9 let venku). V prospěch TOR naopak hraje příběh a dabování, které se snad každému vryje pod kůži, a už mu bude v dalších hrách bez toho chybět, stejně jako se to povedlo Mass Effectu.

TOR přešel na podzim na F2P model. Čím to, že autoři museli takto - de facto - uznat neúspěch hry?
Je otázkou, jestli je F2P přiznání neúspěchu. F2P je model, se kterým se v následujících letech budeme setkávat častěji a častěji, hlavně kvůli stále většímu nástupu mobilních platforem. Někteří představitelé herního průmyslu, například z EA, tvrdí, že během příštích pěti let bude F2P tvořit více než polovinu trhu. Například Generals 2 budou jako F2P rovnou začínat, nebo MMOFPS Planetside 2 také začalo rovnou jako F2P.

Přesto hra po skvělém startu poněkud zbrzdila. Co ji srazilo?
Hře jednoznačně uškodilo množství "zlých jazyků", kteří celý obsah proběhli za týden a začali všude šířit, jak je hra prázdná. Tím značně otrávili další hráče, a dále to pokračovalo jako příslovečná sněhová koule. Ale ruku na srdce, kdo čekal, že hra bude mít po vydání množství obsahu stejné jako mělo WoW po 8 letech na základě ohlasů komunity, tak je s prominutím blb. Hře určitě také nepomohlo vyjádření představitelů EA na konferencích pro investory (které hra samozřejmě z 95% nezajímá), ze kterých si hodně lidí udělalo závěr, že hru po vydání tzv. "hodili pod vlak". Osobně mám dojem, že podpora po vydání neodpovídala té před vydáním, což byla velká chyba, protože hráči měli obrovská očekávání.

Jakou věštíte hře budoucnost?
Hře má na jaře vyjít první datadisk, Rise of the Hutt Cartel, čili uvidíme, jak se ten povede. Ale myslím si, že F2P hře neuškodilo tak, jak mnozí čekali, a dodalo hře novou krev. Věřím, že tu s námi ještě několik let bude, protože prostředí Star Wars je obrovské a jeho možnosti v podstatě neomezené.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama