Článek Tetris tisíckrát jinak

Tetris tisíckrát jinak

Josef Řezníček

Josef Řezníček

18. 3. 2007 23:46 14
Reklama

Píše se rok 1984. V Rusku vládne pohádková hvězda s berlou Mrazilkou a nad největší zemí světa se začíná smrákat. Stalin už je sice pod drnem a země se vzpamatovává z hospodářského a společenského kolapsu, ale na jeho místo nastupuje levicově naladěný Michal Gorbačov, který si nárokuje větší prezidentské pravomoci a nenápadně tak na svého předchůdce navazuje.

V této tajuplné atmosféře vzniká jeden z největších budoucích hitů freeware scény. Alexej Pažitnov totiž právě vymyslel nenápadnou hru Tetris, při jejímž vývoji se nechal inspirovat jednoduchou stolní hrou Pentomino, v níž má hráč za úkol z různých nepravidelných tvarů složit cílový obrazec, povětšinou čtverec či obdélník. I když z výtvoru moskevská akademie věd neměla velkou radost a vyčítala pracovníkovi nekázeň při výzkumu, přesto později musela nad jeho dílem smeknout klobouk. Tetris se zanedlouho dostal mezi herní společnost nejen jako počítačová hra, ale především jako verze pro video konzole. Popularita rostla a tak se nyní se s principem, který Alexej tehdy realizoval, můžeme setkat i v mobilních telefonech, kapesních počítačích a všech dalších moderních multimediálních přístrojích. Již v roce 1989 společnost Nintendo získala svolení a začala titul vydávat pro svoje Game Boye. Pak šlo vše téměř samo…

Kouzelný úspěch Tetrisu

Mnozí si jistě kladou otázku, co vedlo k onomu tetrisovému šílenství před koncem posledního tisíciletí. Jedna možná odpověď by mohla mohl být, že společnost s rozvojem stolních počítačů potřebovala kromě psaní dokumentů a počítání na nevzhledné kalkulačce i něco navíc. Virtuálních her tehdy mnoho nebylo a tetris měl výbornou hratelnost, jednoduchá pravidla, cvičil logické myšlení a sloužil k odreagování se nejbohatší smetánce, která počítače nejen v České republice po revoluci vlastnila. Pak stačilo již jen strčit do koule na vrcholu kopce a ta se skutálela až do údolí k městečku, které obývala lidská moderní společnost. Cestou se na ní nabalila poměrně velká reklama a díky malé konkurenci ihned uspěla.

Cílem hráče v Tetrisu je logicky skládat padající tvary do sebe tak, abych vytvořily co nejvíce souvislých vodorovných řad bez mezer na hracím plánku. Za každý řádek jsou hráči přičteny body. Čím více linií najednou uzavře, tím výrazněji vzroste skóre. Novější variace se od této prvotní definice více či méně odlišují. Ostatně pojďme se na Tetris podívat konkrétněji.

Náš skromný archiv

Kdybychom chtěli do naší databáze na plných hrách vložit všechny klony dnes popisované klasiky, museli bychom najmout stovky, možná tisíce externích autorů, aby nám s každodenním recenzováním pomohli. Remaků vznikl totiž tak obrovský počet, že pravděpodobně nikdo na světě přesně neví, kolik jich skutečně je. Proto si zde uvedeme alespoň některé z těch zajímavějších. Začali bychom asi tituly, které se poměrně věrně drží svého originálu.

Jedním z horkých klasických kandidátů by mohla být gameska jménem Hacker, v níž se nebudeme učit, jak se lze nabourat do cizího počítače, ale ve které si užijeme pěknou dávku padajících kostiček a hranolů, typických pro „tetrisoidní žánr“. Na obrazovce uvidíme podobu klasického GameBoye, možná i díky jehož podpoře se hra dostala až k nám.

Kreativním a profesionálním provedením se může pyšnit další úspěšný titul Gravytris 2007, který je rozšířen o mnoho herních variací, multiplayer, skvělé grafické efekty, přitažlivý zvuk, variabilní obtížnost a absenci obyčejně nutné instalace.

Pro více hráčů je pak stvořen TetriNET, jenž ihned svým názvem naznačuje výborné síťové možnosti propojení více počítačů. Až šest hráčů vytvoří libovolné týmy a společně bojují proti ostatním. Okolo tohoto klonu se vytvořila obzvlášť veliká komunita poloprofesionálních hráčů a je čest si s nimi „zatetrisovat“.

Odvážnější kousky

Od při zemi se držících titulů se pomalu dostáváme k oněm originalitám, které se od obyčejného konceptu liší svými novými neotřelými prvky. První zmiňovaný by mohl být titul Vertrix 2. Jedná se o neuvěřitelně rozsáhlé dílo s možností turnaje, výběru charakteru a s množstvím variabilních bonusů. Za úkol ale máme nově poskládat tři stejnobarevné předměty, za něž získáváme body a bonusy, které škodí našemu protivníkovi při jeho snažení.

Kdo si teď říká, že zná i mnohem odlišnější typy tetris klonů, nechť zaostří na Towers. Cílem je v něm postavit kamennou věž a užít při tom padajících tvarů. Díky 3D provedení nabývá gameska nových rozměrů, což razantně zvyšuje hratelnost.

Za zmínku pak zajisté stojí i graficky pestrý ColumnsX, Crystal Cubes v neobvyklém 3D prostředí, hrátky s lektvary jménem Magic Drop či tetrisový radar Pi: Mind Encircled.

Mobilní Tetris na PC

Kdo vlastní zejména starší modely mobilních telefonů od společnosti Siemens a zabrousil někdy náhodou do složky her, zajisté v ní objevil variaci na tetris. Jako první se mi na modelu ME 45 zobrazila gameska Stack Attack, s níž se firma dlouho reprezentovala a pochlubila nejednomu obyvateli naší planety. V počítačovém provedení můžeme mluvit o titulu Worker od týmu Hudysoft, který vlastně kopíruje v mobilním zařízení použitý herní princip.

Galerie propadáků

Ke konci tématu, věnujícímu se velikému fenoménu herní scény, mi dovolte uveřejnit pár méně povedených kousků, které se autorům tak trochu vymkly z rukou. Zde je k vidění náš „The Worst Top 5 List“:
Byte Size- neatraktivní vzhled se pojí s tuctovostí
Eraser Tetris- tuctová verze klasiky
Expertris- skládání vnitřku počítače
GlueTris- lepící se tetris
Tetris- suchá variace pro DOS

Láskyplné pouto

Prostor pro toto téma není nekonečný, a tak nedojde na dalších asi pět desítek titulů, které v databázi Hrej máme. Na závěr tedy pouze zkonstatuji, že indie scéna je přímo přeplněná Tetris klony a je jen na nás, zda k nim najdeme ono tolik důležité láskyplné pouto či nikoliv. Věřím, že nejen každý počítačový pamětník si z dnešního menu vybere ten správný hlavní chod pro příjemné chvilky s kostičkami.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama