Test Samsung Galaxy Note8 a Gear VR
i Zdroj: Hrej.cz
Článek Test Samsung Galaxy Note8 a Gear VR

Test Samsung Galaxy Note8 a Gear VR

Pavel Makal

Pavel Makal

4. 3. 2018 13:48
Reklama

Virtuální realita v uplynulých letech zdomácněla u velkého množství uživatelů a na výběr je několik variant, jak do jejího světa naskočit. Tou nejpřesvědčivější, ale také nejnákladnější, je kombinace výkonného PC a některé z dvojice zařízení HTC Vive nebo Oculus Rift. Majitelé PlayStation 4 pak mohou využít cenově o poznání příznivějšího zařízení PlayStation VR. Dost možná ale doma nemáte dostatečně výkonný počítač, ani vám u televize neleží aktuální generace konzole od Sony. I tak tu pro vás existuje řešení, stačí trochu lepší chytrý telefon. Různých VR headsetů, které jako displej používají právě obrazovku mobilu, je na trhu celá řada. Nám společnost Samsung zapůjčila zařízení Gear VR v kombinaci s telefonem Galaxy Note8. A jak se ukázalo, jedná se slušně fungující partnerství.

TELEFON PRO VELKÉ KLUKY

Nejprve pár slov k samotnému telefonu. Galaxy Note8 je momentálně poslední z řady takzvaných phabletů, tedy telefonů, které se svými rozměry začínají blížit spíše tabletu. Pro mě jakožto dosavadního uživatele iPhone 5S s konzervativní úhlopříčkou displeje 4“ bylo už úvodní vybalení zařízení velkým šokem. Note8 totiž nabízí obrazovku o 2,3 palce větší, do rukou se vám dostává pořízek o rozměrech 162,5 x 74,8 x 8,6 milimetrů a váze necelých 200 gramů. Telefon je zjevně konstruován pro využívání oběma rukama, s trochou cviku ale nakonec i s průměrně dlouhými prsty dokážete ovládnout celý displej.

Displej nabízí dokonce i technologii HDR, kterou si můžete užít třeba při sledování Netflix nebo YouTube.

Ten je doslova a do písmene chloubou celého zařízení. Kapacitní Super Amoled obrazovka nabízí WQHD rozlišení 2960 x 1440p, pro úsporu energie si jej ale můžete snížit na 2220 x 1080p, případně 1480x720p. Recenze na specializovaných webech se předhánějí v superlativech a já mohu jedině souhlasit – opravdu se jedná patrně o nejlepší displej, jaký se kdy na mobilních telefonech objevil. Nabízí dokonce i technologii HDR, kterou si můžete užít třeba při sledování Netflix nebo YouTube. Note8 poskytuje skvělé pozorovací úhly a i na přímém slunci jsem neměl problémy s konzumací libovolného obsahu.

VÝKON NA ROZDÁVÁNÍ

Rozměry a hlavně jemnost displeje ale výrazně prospívají i hraní her. V telefonu tepe procesor Exynos 8895 doplněný o GPU Mali-G71 a 6 GB RAM. Telefon obsahuje interní paměť o velikosti 64 GB, rozšířit ji můžete o mikroSD kartu. Na spodku telefonu naleznete USB-C konektor a také 3,5mm jack. V balení jsou přibalena kvalitní sluchátka AKG. Jejich přítomnost nahrazuje nepříliš přesvědčivý jediný reproduktor. Díky nadstandardnímu výkonu si bez problémů užijete libovolně náročnou hru z Google Play, zkoušel jsem například aktuální akci Shadowgun Legends od tuzemských MadFinger Games a jedná se skutečně o pastvu pro oči. Telefon jsme zkoušeli testovat i s různými typy ovladačů, ať už se jednalo o Stratus XL od Steelseries nebo Trust Bosi, s jehož pomocí si díky praktickému držáčku z mobilu uděláte v zásadě plnohodnotný handheld. Při hraní titulů, jako je Max Payne nebo starších dílů ze série GTA, které jsou na Androidu dostupné, rozměr displeje rozhodně oceníte.

Co se týče výdrže baterky, ta v Note8 má kapacitu 3 300 mAh a při běžném využívání mi na konci pracovního dne nabízela ještě dostatečnou rezervu, a to i v případě, že telefon skoro nedáte z ruky. Delší seance u náročnějších herních titulů samozřejmě baterku ždímou o poznání více. Nabíjení z nuly na sto procent trvá necelé dvě hodiny.

PAN FOTOAPARÁT

Superlativy nelze šetřit ani v případě hodnocení fotoaparátu. Ten hlavní na zadní straně se pyšní hned dvěma objektivy: jeden  širokoúhlý 12Mpx (F/1.7), který doplňuje 12 Mpx teleobjektiv (F/2.4). Přední fotoaparát nabízí 8 megapixelů (F/1,7). Note8 si během našeho testování skvěle poradil i se snímky v horších světelných podmínkách, nabízí také dvojnásobný optický zoom. Samozřejmostí je pak optická stabilizace na obou snímačích.

Využívání S Pen je velmi intuitivní, stylus je příjemně citlivý a dokáže rozpoznat i míru tlaku.

Jak už jsem v článku dříve uvedl, telefon díky svým rozměrům počítá s ovládáním oběma rukama a na pomoc svému uživateli přináší stylus S Pen. Při jeho vytažení z doku se rovnou objeví nabídka možností, jak stylus využít, ať už je to napsání rychlé poznámky přímo na displej nebo do dedikované aplikace, označení zvolené části obrazovky, přeložení označeného textu nebo vytvoření takzvané Live Message, tedy zprávy, kterou si následně můžete uložit ve formě gifu a zaslat ji adresátovi tak, jak jste jste ji napsali. Poradí si i s převodem psaného textu do digitalní podoby. Využívání S Pen je velmi intuitivní, stylus je příjemně citlivý a dokáže rozpoznat i míru tlaku.

Detailní hodnocení Note8 necháme na specializovaných serverech, vytknout se ale z mého pohledu dá jen málo. Vyloženě mě štvalo snad jen poněkud nešťastně umístěné tlačítko virtuálního pomocníka Bixby, které se nachází na levé straně telefonu, těstně pod tlačítkem pro ovládání hlasitosti. Zádrhelem pro velkou část uživatelů může být i cena, Galaxy Note8 se u nás prodává za cenu kolem 27 tisíců korun. Je tedy samozřejmě jen na vás, zda jste takovou částku za mobilní telefon ochotni utratit. My se teď ale nyní ještě podíváme na zoubek možnostem Samsung Gear VR.

VR V MOBILU?

Ve srovnání s ostatními VR zařízeními, které jsem dosud mohl vyzkoušet, má Gear VR jednu nespornou výhodu, a tou je samozřejmě absolutní nenáročnost na počáteční nastavení. Zatímco pro využívání HTC Vive nebo PlayStation VR je zapotřebí poradit si s poměrně komplikovaným systémem kabelů či různých senzorů, v případě Gear VR pouze lehce zasunete telefon do kolébky, upevníte zařízení na hlavu a můžete se vydat do virtuálních světů, aniž byste si z obývacího pokoje na čas udělali kabelové peklo. Na druhou stranu ale samozřejmě nemůžete počítat s výkonem, který nabízejí ty nejdražší a nejnáročnější headsety, srovnání s PS VR je ale o poznání přívětivější. Gear VR je kompatibilní s mobilními telefony Samsung od řady Galaxy S6, Samsung na tomto zařízení spolupracuje se společností Oculus VR, kromě samotného headsetu v balení naleznete i speciální ovladač. Model SM-R323 váží necelých 350 gramů, při použití s Note8 tak máte na hlavě zátěž o hmotnosti něco přes půl kila, což je absolutně snesitelné.

Celý headset je vyroben z plastu, působí ale dostatečně bytelně a během používání jsem neměl strach, že by z něj snad vložený telefon mohl vypadnout. Na pravém boku headsetu se nachází dotyková ovládací ploška, ovladač hlasitosti, tlačítko pro potvrzení a tlačítko Zpět, díky přibalenému ovladači jsem ale tyto prvky prakticky nevyužil. Je trochu škoda, že se v balení nenachází plnohodnotný gamepad. Samotné upevnění na hlavu zajišťují gumové popruhy, headset na obličeji netlačí, je ale, stejně jako v případě ostatních podobných zařízení třeba jej pečlivě umístit na obličej, jinak si dýcháním zamlžíte čočky.

OBSAHU JE DOST, JE VŠAK TŘEBA HLEDAT

Po zapnutí se objevíte ve virtuální knihovně, která nabízí velmi slušné množství obsahu. Spolupráce s Oculem pak přináší výhody v podobě exkluzivních aplikací. Užít si tak můžete například sledování videí ve 360° nebo virtuální kinosál. Nás ale samozřejmě nejvíce zajímaly hry. Jejich nabídka vůbec není špatná, jen se musíte připravit na to, že je třeba prokousat se poměrně velkým množstvím balastu. Samozřejmě i zde naleznete množství titulů zdarma, jejich kvalita a zejména trvanlivost se těm placeným bohužel jen zřídkakdy přibližuje. Pokud jste ochotni do VR investovat (a to pravděpodobně po pořízení tohoto zařízení jste), rozhodně se dá najít celá řada zajímavých kousků.

Zkrátka nepřijdou ani fanoušci hororů, průchod děsivým strašidelným domem v Affected: The Manor je dostatečně sugestivním zážitkem na to, že se jedná o v očích hardcore hráčů „pouhou“ mobilní hru.

Velkým tahákem je samozřejmě Minecraft, který funguje zcela bezproblémově, ponoření do virtuálního kostičkového světa je naprosto bezchybné, a i ovládání je zvládnuto na jedničku. Pokud se vám líbilo Monument Valley, určitě byste měli věnovat pozornost hře Land‘s End od jejích vývojářů. Milovníci akce si nejspíš užijí vesmírnou střílečku End Space, která přináší i působivé technické zpracování. A zkrátka nepřijdou ani fanoušci hororů, průchod děsivým strašidelným domem v Affected: The Manor je dostatečně sugestivním zážitkem na to, že se jedná o v očích hardcore hráčů „pouhou“ mobilní hru. Samozřejmě záleží i na tom, jak VR osobně snášíte. Já sám se nijak netajím tím, že tato technologie není pro mě a při delším užívání pociťuji nevolnost. Určitě vám tedy doporučuji, abyste si Gear VR (a ostatně jakékoli jiné podobné zařízení) před zakoupením vyzkoušeli a otestovali, zda vám jeho využívání nebude činit potíže.

DOBRÁ VOLBA

Samsung Gear VR pořídíte za necelé čtyři tisíce korun, což rozhodně není malá investice, na druhou stranu je to ale jeden z nejdostupnějších vstupních bodů do světa virtuální reality. Kvalitou zobrazení se sice s pokročilejší konkurencí nemůže měřit, přesto je ale vizuální dojem pro ponoření se do virtuálního prostředí zcela dostačující. Jestliže tedy máte doma některý z kompatibilních telefonů od Samsungu a zvažujete, že byste dali VR šanci, určitě byste ve svém seznamu možných adeptů měli Gear VR umístit na přední příčky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama