Článek Test gamepadů SteelSeries a Trust

Test gamepadů SteelSeries a Trust

Pavel Makal

Pavel Makal

6. 6. 2018 08:00 3
Reklama

Dávno neplatí, že by se hráči na PC spoléhali jen na klávesnici a myš. I na této platformě pro celou řadu žánrů zdomácněly gamepady a troufám si odhadovat, že většinovou pozici obhajují ty z dílen Microsoftu. Nám se ale nyní do rukou dostala poměrně nesourodá trojice jiných ovladačů, které kromě hraní na PC nabízejí využití i na jiných platformách. Pokud jste tedy například nadšenými hráči na mobilních platformách, určitě byste si tenhle test měli projít.

STEELSERIES STRATUS XL

Prvním pánem na holení je SteelSeries Stratus XL v provedení pro Windows a Android. Krátkým pátráním po internetu jsme zjistili, že je dostupná i varianta podporující zařízení Apple TV a nemůžeme se ubránit lítosti nad tím, že SteelSeries nenabízí jeden ultimátní gamepad pro všechny platformy. Stratus XL se nicméně na obalu chlubí podporou rozličných VR zařízení, jako je Oculus Rift, HTC Vive a dokonce i mobilní Gear VR od Samsungu.

Od pohledu vás zaujme poctivé zpracování a použití kvalitních materiálů, díky čemuž ovladač nepůsobí lacině.

Hned po vybalení gamepadu vám na mysli vytane zmiňovaný ovladač pro Xbox One. I Stratus XL se pyšní bytelným a poněkud masivním zpracováním, které dobře padne do ruky. Od pohledu vás zaujme poctivé zpracování a použití kvalitních materiálů, díky čemuž ovladač nepůsobí lacině. Analogové páčky jsou příjemně responzivní, stejně jako tlačítka. Potěší poměrně robustní D-pad, na druhou stranu bych ocenil, kdyby tlačítka suplující „Start“ a „Select“ byly umístěny trochu výše nad analogovými páčkami. Ty jsou oproti Xboxovému ovladači umístěny po vzoru ovladačů DualShock pěkně vedle sebe, záleží tedy jen na vás, jaké rozložení preferujete. Příjemné jsou i bumpery a triggery, které fungují bez jakýchkoli zvuků. Vibrace byste tu hledali marně.

Test gamepadů SteelSeries a Trust
i Zdroj: Hrej.cz

Přední strana také obsahuje malý indikátor, který vám jednak může zobrazit stav baterky, jednak pořadí, ve kterém byly gamepady zapojeny, pokud hrajete ve více hráčích. Stratus XL funguje na dvě AA baterie, gamepad ale můžete připojit i přes kabel. Standardně nabízí bezdrátové připojení přes Bluetooth, bohuže v balení nenajdete žádný bluetooth dongle, pokud tedy vaše PC nemá zabudovaný BT vysílač, budete muset učinit ještě jednu doplňkovou investici. Steelseries poskytuje svůj vlastní konfigurační software, díky němuž si můžete vytvořit několik herních profilů, nastavit citlivost a podobně. Bohužel po vydání Anniversary updatu Windows 10 došlo k potížím s párováním zařízení. Na starších operačních systémech nebo na Windows 10 před zmíněným updatem funguje ovladač velmi dobře. Dle dostupných informací je chyba na straně Microsoftu a SteelSeries se tento problém pokouší řešit, do té doby je ale velké skupině hráčů nezbývá než se spolehnout na kabelové připojení.

Ovladač lze doporučit především v případě, že využijete jeho podporu více platforem.

Jak už jsem ale zmiňoval, Stratus XL využijete i při hraní na zařízeních s operačním systémem Android. Gamepad jsem testoval na phabletu Samsung Galaxy Note8 a tabletu GalaxyTab S2. Na obou zařízeních proběhlo párování zcela bez problému a během několika okamžiků jsem se mohl pustit do hraní mobilních verzí Maxe Payna a GTA III. Stejně dobře gamepad fungoval i při testu s GearVR.

Stratus XL se u nás dá pořídit za cenu kolem 1200 korun. Ovladač lze doporučit především v případě, že využijete jeho podporu více platforem, i při využívání pouze na PC se však jedná o velmi rozumnou alternativu k tradičnímu Xbox Controlleru. Nezbývá než doufat, že dojde o opravě oné nepříjemné chyby s BT konektivitou.

TRUST GXT BOSI

Dalším kouskem, který jsme podrobili testu, je Trust GXT BOSI. Už při vybalení z krabice je jasně patrné, že jde o levnější zařízení, než je SteelSeries Stratus XL. Lehký plast sice možná nevzbuzuje mnoho důvěry, bylo by ale liché odepsat tento gamepad hned na začátku. I on se totiž velmi příjemně drží a dobře sedí v rukou, a to zejména díky robustnímu tvaru. Rozložení analogových páček připomíná Xbox Controller, stejně jako tlačítka ABXY. Kromě nich na gamepadu naleznete čtveřici systémových tlačítek Start, Back, Home a Info. D-pad bohužel nedosahuje kvalit toho ze Stratus XL a při testování se často stávalo, že reagoval na jiný než stisknutý směr. Pochvalu si nicméně zaslouží hezky přístupné bumpery, které se tisknou lépe než ty na slovutném Xbox One Controlleru, a také příjemné a responzivní triggery.

BOSI obsahuje praktický držák, díky němuž si můžete na samotný gamepad přichytit svůj telefon a vytvořit tak v zásadě plnohodnotný handheld.

Balení BOSI obsahuje bluetooth dongle, i tento ovladač ale můžete připojit kabelem. Kabel budete ostatně používat i na napájení, tento gamepad obsahuje integrovaný akumulátor. Stejně jako Stratus XL i Trust GXT Bosi se chlubí využitím nejen s PC, ale i se zařízeními s operačním systémem Android. Párování s PC probíhalo zcela bezproblémově, musím ale přiznat, že největším lákadlem pro mě v případě tohoto gamepadu byla právě podpora mobilních zařízení. BOSI totiž obsahuje praktický držák, díky němuž si můžete na samotný gamepad přichytit svůj telefon a vytvořit tak v zásadě plnohodnotný handheld. I tentokrát jsem zařízení testoval ve spojení se Samsung Galaxy Note8 a musím říct, že se jednalo o velmi příjemný zážitek. Držák působí spolehlivě, ani na okamžik jsem neměl dojem, že by mi telefon mohl vypadnout. Pokud neplánujete pořízení žádného handheldu, ale přesto byste si své oblíbené mobilní hry rádi zahráli bez omezení, která zákonitě přináší dotykové ovládání, je BOSI určitě velmi zajímavou volbou.

Test gamepadů SteelSeries a Trust
i Zdroj: Hrej.cz

Jak už jsem zmínil, Trust při návrhu tohoto zařízení myslel spíše na zákazníky, kteří nemají takové nároky na design nebo použití kvalitních materiálů a rádi by nějakou tu korunu ušetřili, přesto ale chtějí ovladač, který nabídne něco navíc. Za cenu kolem 850 korun dostanete zajímavé zařízení, které svůj hlavní potenciál ukazuje především při hraní na telefonu.

TRUST GXT NOMAD

Posledním dnes hodnoceným gamepadem je Trust GXT Nomad. Ten jako jediný nenabízí bezdrátové připojení a spoléhá se na dvoumetrový kabel. Jako jediný z prezentované trojice ale nabízí vibrace. K zařízení s Androidem tenhle kousek nepřipojíte, kromě PC ale podporuje i starou PlayStation 3. Přiznám se, že jak zpracováním, tak i designem působí jako zařízení z minulé generace konzolí. A není divu, jeho tvar výrazně připomíná ovladač pro Xbox 360, včetně asymetricky umístěných analogů.

Trochu zamrzí zmíněná absence bezdrátového režimu a také poněkud hlučnější bumpery a triggery.

Příjemným prvkem jsou protiskluzové plochy na držácích gamepadu, pokud jste někdy měli v ruce původní předobraz, asi budete souhlasit, že se z ergonomického hlediska jedná o jeden z nejvydařenějších návrhů. Trochu zamrzí zmíněná absence bezdrátového režimu a také poněkud hlučnější bumpery a triggery.  Na druhou stranu, pokud ještě pořád z jakéhokoli důvodu hrajete na PlayStation 3 a nevyhovuje vám přibalený DualShock 3 (čemuž bychom se vůbec nedivili), dokáže vám Trust GXT Nomad nabídnout zvýšené uživatelské pohodlí a třeba takový průchod Demon’s Souls by při použití tohoto ovladače rozhodně byl mnohem příjemnějším zážitkem.

Test gamepadů SteelSeries a Trust
i Zdroj: Hrej.cz

Trust GXT Nomad pořídíte za cenu kolem 700 korun a jedná se tak o tu nejlevnější variantu z prezentované trojice. Podobně jako v případě BOSI od stejné značky cílí tento gamepad spíše na nenáročné hráče a plusové body získává za kompatibilitu jak s Windows 7, 8 a 10, tak s PlayStation 3. V zásadě se tak dá říct, že všechny tři hodnocená zařízení si navzájem nekonkurují, protože si kladou za cíl zaujmout jiné skupiny hráčů. Stratus XL působí jako o poznání luxusnější kus hardware pro moderní a zapálené hráče, kteří rádi hrají jak na PC, tak i na mobilu, BOSI může oslovit fanoušky hraní na cestách Nomad zase nenáročné publikum, které kromě PC pořád využívá starou generaci konzolí. Záleží už jen na tom, do jaké kategorie se počítáte vy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama