Článek Sportovní manažery – dneska koučuje myš

Sportovní manažery – dneska koučuje myš

Jaromír Möwald

Jaromír Möwald

10. 1. 2007 23:12
Reklama

Těm, kteří se před propocenými dresy, záludnými zákroky soupeřů a údery hlavou do hrudníku schovávají na trenérskou lavičku. Jejich denním chlebem je starání se o své svěřence, snaha udržet ekonomický chod klubu a dosáhnout co nejlepších výsledků. A nemusí k tomu mít ani trenérskou licenci, stačí si stáhnout jeden z mnoha rozličných sportovních manažerů. K výběru toho správného sportovního odvětví by měl budoucím Hlinkům a Brücknerům dopomoci i tento článek, zabývající se všemi možnými freeware manažery.

„To je jen vylepšenej Excel, ne?“

Sportovní simulace jsou v jistém slova smyslu výjimečné hry. Vývojáři nemohou popouštět uzdu fantazii, vše se musí striktně držet reality. Nejde experimentovat s pravidly, hráči nemohou místo hokejky držet banán, místo reálných fotbalistů nemohou na hřišti běhat kočky a psi. Tedy ano, mohou - potom se ale rozlučte s termínem simulace. Sportovní manažery se drží tohoto pravidla pouze částečně. Pohybujete se v „reálném“ prostředí, obklopeni předobrazy skutečných sportovců, ale jen těžko si lze představit, že z trenér z Horní Dolní podá „jen tak z hecu“ nabídku sto tisíc korun za Ronalda z Realu. A právě proto je tak rádi hrajeme. Prodírat se statistikami, hledat v nich toho jednoho vyvoleného, který by pozvedl váš tým ze sestupového bahna. Vyjednávání a posléze handrkování o výhodné smlouvě, prodávání stabilních členů lavičky za těžké peníze a nakupování perspektivních mladíků z rozvojových zemí za šustící dolárky. To vše tvoří denní chleba nás, virtuálních bossů sportovních klubů.

Dneska padesátník na kříž a třicetník pro Pepu...

Nemůžeme začít ničím jiným, než nejrozšířenějším sportem na zeměkouli. Historie fotbalových manažerů sahají daleko k počátkům devadesátých let. Masové rozšíření, zejména díky britské herní scéně však přišlo až v jejich druhé polovině, zejména díky společnosti Sports Interactive (kteří v současnosti pracují na zdokonalování svého majstrštyku Football Manager) a jejímu dílku Championship Manager. Freeware scéna, která v té době samozřejmě nepromlouvala tolik do aktuálního dění v herním odvětví tento žánr teprve objevovala. A je příjemné vědět, že jedním z prvních novodobých Kolumbusů byl český vývojář Petr Vašíček. Ještě pod názvem Victory Soccer Manager započal úspěšnou sérii, kterou od ročníku 99 přejmenoval na Czech Soccer Manager 2002: Final Edition. Vývoj samotného programu sice od roku 2004 dále nepokračuje. Početná komunita okolo tohoto skvostu si však umí poradit a za pomoci mocného nástroje zvaného editor vytváří už třetím rokem aktualizace soupisek. Svět CSM tedy stále žije a dostává vydatné dávky adrenalinu nejen v podobě již zmíněných aktualizací, ale také v podobě online ligy. Uvidíme s čím scéna kolem tohoto nejen v České republice uznávaného fotbalového manažeru vytasí do budoucnosti.

I když CSM vládne freeware scéně ve svém oboru již několik let, samozřejmě se našlo několik vyzyvatelů, kteří chtěli nastolit nové poměry. K těm nejlepším patří rozhodně Road to World Cup 2006. Jak již z názvu vyplývá, o tuhé boje v první moldavské lize tu nepůjde. Zhostíte se funkce trenéra českého národního týmu a máte před sebou jediný úkol, dostat český nároďák na nedávno proběhlé mistrovství světa. Soupisky jsou samozřejmě dnes již neaktuální, přesto se jedná o příjemně zpracovaný produkt, jehož jediným, ale o to závažnějším nedostatkem je zaměření pouze na jednu jedinou soutěž. Stejným problémem trpí také ESM 2002, který je ovšem kvalitou někde zcela jinde. Je zde možnost zahrát si pouze španělskou nejvyšší soutěž, navíc ochuzenou o účast vašeho týmu v evropských pohárech a omezenou na pouhopouhou jednu sezonu. To, spolu s ne příliš vábným grafickým zpracováním a roztodivně generovanými výsledky odsuzuje tuto hru do propadliště dějin.

Zelená je tráva, fotbal to je hra

Pod zajímavým pojmenováním Latte! by málokdo hledal další přírůstek do rodiny fotbalových manažerů. I přes nesporné kvality, k nimž patří poměrně atraktivní grafické zpracování, či oživení manažerské rutiny v podobě po-zápasových rozhovorů, ztroskotává na jedné jednoduché věci. Soupisky jednotlivých týmů, byť poměrně propracované nejsou sestaveny z reálných jmen, takže se z Kollera stává Keller a z Poborského Podhorský. Když k tomu připočteme přítomnost pouze německé Bundesligy a jazykovou bariéru pro všechny německy nemluvící hráče, máme tu hru, která uvízla někde na půli cesty. Poměrně zajímavým nápadem se může pyšnit účastník soutěže Retro Remakes s vše říkajícím názvem: Football Manager. Jeho autor, Kieran Sandwell, oprášil dvacetiletého dědečka všech fotbalových manažerů a krom zpracování Premier League 85/86 návdavkem přidal také ročník 05/06. Nelze mu upřít historickou přesnost a opravdový nostalgický „feeling“. Bohužel „díky“ původnímu ovládání přes numerickou klávesnici, které je sice retro, ale neuvěřitelně krkolomné si neodnesla lepší, než průměrnou známku.

Ve vývoji je samozřejmě celá řada dalších kousků, z kterých jmenujme například ambiciózní Czech Football Manager 2006, který, dle slov samotných autorů, má být „CSM-killer“. Nemůžeme také zapomenout na Best Free Soccer Manager. Již dle názvu lze usuzovat, že tvůrci rozhodně nemíří nízko. A nakonec zmiňme také GPLFM, který je primárně programován pro operační systém Linux. O tom, jestli se dočkají i majitelé Windows Petr Kopečný, který má GPLFM na svědomí, zatím mlčí. Jedno však mají všechny tyto hry společné, svrhnout z trůnu pevně usazené CSM. Uvidíme, zda se dočkáme pořádného zemětřesení, nebo jen hromady myších pšouků.

Když už zamrzlý rybník nestačí...

Ale nejen fotbalem člověk je živ. Nesmíme zapomínat také na fanoušky druhého nejúspěšnějšího sportu u nás, hokeje. Tomuto žánru vévodí již dlouhou dobu nyní komerční Eastside Hockey Manager. Ačkoliv dnes kolem této značky šustí dolary, znamenal EHM průlom v nekonečné záplavě nejrůznějších fotbalů a stal se odrazovým můstkem pro spoustu nezávislých vývojářských týmů, aby zahodili míče a nakoupili hokejky. I přes pokročilé datum vydání se stále jedná o jedničku, dle které se poměřují všechny ostatní pokusy. Pokud snad nevládnete jazykem anglickým, možná vám lépe sedne slovenština v ProHockeyManager. Zhostit se můžete kteréhokoli týmu z předních evropských lig a nechybí samozřejmě ani slavná NHL. K dispozici jsou vám také přednastavené scénáře, ve kterých budete muset plnit roztodivné úkoly, čímž se herní doba prodlužuje o pěkných pár hodin.

Lehce nadprůměrný zážitek slibuje také Hockey Manager 2004. Ten je primárně zaměřen na první a druhou českou nejvyšší hokejovou soutěž. Vyniká hlavně přesnými statistikami a dobře zachycenými atributy hráčů. Bohužel řada zbytečných chyb srazila hodnoceni z kolonky „extratřída“ do kalných vod nezájmu. Zatím jen minimum informací uniklo o připravovaném Czech Hockey Manager. Dle velkohubých prohlášení autorského týmu se nám dostane opravdu výjimečného zážitku. Uvidíme. Pokud vůbec někdy.Zato u LHM 2006 je k dispozici i zajímavě vyhlížející betaverze. Spousta možností, pěkné grafické zpracování, pokud autor zapracuje na již tak dobrém základu, máme se na co těšit. Nesmíme také zapomenout na Elite Hockey Manager od slovenských DespeRadoX. Od ostatních „klasických“ manažerů se liší hlavně označením „online.“ Jinak jde však o klasickou záležitost: staráte se o své věčně upocené ovečky, určujete taktiku do zápasů a přistavujete sedačky na novotu zářícím stadionu.

Ale když já bych chtěl také něco jiného

Fanoušek netknutý hokejem či fotbalem však stále tápe. Najde se něco i pro něj? Není toho moc, ale přeci jen se povedlo najít v našem archivu tyto ohrožené kousky. Prvním z nich je hra na motivy sportu, který se řadí k nejpopulárnějším pouze na severu Evropy. Znalci uhodli, ostatním poradím, že se jedná o League Handball Manager 2005. Přesné soupisky, akurátní statistiky, široká nabídka dostupných lig a chytlavá hratelnost. I když grafická stránka nepatří k přednostem, pro fanoušky házené je přítomnost této hry na disku naprostou nutností. Milovníci rychlých kol si rozhodně přijdou na své v připravovaném manažeru vonícím benzínem a spálenými pneumatikami. World Racing Manager toho slibuje opravdu hodně. Kariéru budete moci rozjet nejen v opěvované Formuli 1, ale také v GP2, sérii IndyCar, nebo Champ Car. Dokončeno je zatím (stav k 17.9.2006) 40%, ale i v takto rané fázi WRM překvapí krom široké nabídky herních možností také grafickým zpracováním, které vypadá z uvolněných screenshotů velice atraktivně. Doufejme, že si autoři nenabalili na svá bedra příliš mnoho a projekt dojde ke zdárnému konci.

Baník, p**o!

A na závěr malá perlička. V Hooligans Manager se nebudete starat o vytrénované fotbalisty s nagelovanými účesy, nýbrž se ocitnete v roli „vypracovaného šéfa“ s pořádně mastnou kšticí. A ne jen tak ledajakého. Postavíte se do role vůdce chuligánů, klubová příslušnost: Baník Ostrava. Určujete počet členů „fanklubu“, které vypravíte na utkání, nakupujete světlice a během utkání určujete co má našlapaný kotel pět za chorál, popřípadě provozovat jinou kratochvíli, třeba začít vytrhávat sedačky. Vše je bráno s neuvěřitelnou nadsázkou a i když je HM pouze hříčkou určenou k pobavení, za vyzkoušení určitě stojí.

Kluci se vážně snažili, já za to nemůžu, že to tam nepadalo...

Jak vidíte, při hledání kvalitního sportovního manažeru se vyplatí zabrousit i na indie scénu. Do budoucna se navíc připravuje spoustu nových projektů, které slibují hráčům hodiny a hodiny poctivé zábavy. Nic na tom nemění ani názory škarohlídů, kteří naše miláčky téměř nerozeznají od tabulkového editoru a nechápou zrychlený tep a hluboký dech při probliknutí hlášky „Baros shoots“ a následné vybuchnutí radostí při odpovědí „What a goal“ či hlava v dlaních. To když se objeví lakonické „But he missed“...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama