Článek PS3 na drátě aneb e-Distribution poprvé

PS3 na drátě aneb e-Distribution poprvé

Dalibor Franta

Dalibor Franta

23. 10. 2006 22:52 2
Reklama

Online – to je pojem, který byl, je a velmi pravděpodobně ještě hodně dlouho bude pro většinu nás spojen zejména se stolními počítači. Komunikace bez hranic, nejnovější dema na dosah jediného kliknutí myší, nákupy těch nejexotičtějších komodit z pohodlí domova a k tomu nekonečné množství onlinových her, shareware a indie titulů. Něco o čem se konzolistům nemůže zdát ani v těch nejdivočejších snech s Carmen Electrou…nebo snad ne? Inu jak se to vezme. Pár let starý pokus Sony prolomit onlinové ledy s konzolí PS2 skončil tragickým nezdarem a mnozí tehdy (soudě, že když se to nepodařilo Sony, nepodaří se to nikomu) podobné snahy definitivně odepsali. Microsoft však se svým Xboxem slavil větší úspěchy a ačkoliv byly v porovnání s rozsahem PC skromné coby afgánská vesnička vedle nočního Tokia, podařilo se vypracovat velmi slušnou základnu pro současné aktivity Xboxu 360. Služby jako Xbox Live Marketplace, nebo Xbox Live Arcade, kde mohou uživatelé nakupovat a stahovat co hrdlo ráčí (když za to patřičně zaplatí) prolomily ledy a zasloužily se o to, že si dnes konzoli nové generace bez onlinové podpory dokáže představit jen málokdo.

Xbox Marketplace vs Playstation Store

Sony se však této myšlence poměrně dlouho a usilovně bránilo, na přímé dotazy mlžilo a vůbec se chovalo dost nepatřičně – vzpomínka na fiasko s PS2 byla zřejmě stále příliš čerstvá. Nicméně už počátkem letošního roku bylo jasné, že nějaká ta forma onlinové podpory se na PS3 přece jenom objeví a že se bude do velké míry podobat tomu, co mnozí znají právě z Xboxu. Jasné obrysy se však začaly rýsovat teprve nedávno. Okénko do světa online otevře Sony na PS3 pomocí služby zvané PlayStation Network a inspiraci u americké konkurence skutečně nezapře. Služba se skládá z uživatelského rozhraní, jehož prostřednictvím může majitel konzole surfovat po internetu, komunikovat s přáteli z kontakt listu, stahovat dema, nakupovat hudbu (PlayStation Store) a hlavně – stahovat nízkorozpočtové, originální hry za zanedbatelný peníz (e-Distribution). Podobnost s konkurenční službou Live Arcade jistě není čistě náhodná.

Sony však připravilo několik místy kosmetických, místy podstatných změn. Do kategorie kosmetických bychom tak mohli zařadit zejména lepší a přehlednější interface jednotlivých služeb (uživatelé PSP poznají raz dva), možnost založit si na jednom přístroji několik uživatelských účtů a v neposlední řadě také využít služeb vlastního browseru s podporou všech důležitých funkcí, nezbytných pro brouzdání po internetu. Při komunikaci s ostatními uživateli bude dokonce možné využít EyeToy, takže nám zde vyrůstá decentní konkurence webovým kamerám. Podstatnou změnou pak bude bezplatný přístup ke všem vymoženostem služby PlayStation Network! Platit se bude pouze za stahovaná data (onlinové hraní by mělo být zadarmo) – tedy žádný cenově odstupňovaný rozsah přístupu k jednotlivým službám, jak je tomu na Xboxu 360. PlayStation Network bude k dispozici okamžitě a bezplatně.

Xbox Live Arcade vs e-Distribution

Co však naši pozornost přitahuje nejvíce je služba e-Distribution - Sony obdoba Xbox Live Arcade. Na rozdíl od Microsoftu se totiž nebude Sony spoléhat výhradně na samostatně financované (tudíž z velké míry nízkorozpočtové) projekty, ale bude se na jejich vývoji také finančně podílet. A co víc, vedle finanční podpory bude vyvíjet také své vlastní hry. Jasný impuls, že Sony nehodlá s potenciálem e-Distribution plýtvat na levné a nevýrazné šunty. Můžeme se proto těšit na některé opravdu kvalitní kousky, které budou navíc dostupné za velmi přijatelnou cenu. Jak se nechal slyšet Phil Harrison na Sony Gamer´s Day, stažení hry přes e-Distribution nepřesáhne pěkných baťovských 14.99 dolarů.

Navíc – díky tomu, že uživatelský účet PlayStation Network není vázán na konzoli (tzn. Na svůj účet se můžete přihlásit na libovolné PS3) budou si moci hráči již zaplacenou hru stáhnout doslova kdekoliv. Online tabulky a žebříčky s nejlepším skóre jsou samozřejmostí. Jak se ukázalo na Sony Gamer´s Day před několika málo dny, budou prvosledové tituly pro e-Distribution z kategorie skutečně luxusních. Troufáme si říct, že se mezi najde několik, které by mohly z fleku konkurovat nejednomu AAA titulu. Právě proto jsme se rozhodli věnovat těmto hrám větší pozornost, nehledě na to, že se hříčky z e-Distribution stanou možná první hrou, kterou si mnozí z nás PS3 stáhnou. Příště se podíváme na zoubek nejlépe vypadajícím titulům: flOw, Blast Factor a Criminal Crackdown. Těšte se…

prvníl díl právě čtete
druhý díl je zde
třetí díl vyjde během následujících dní

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama