Článek Mise Invaders: úspěšně probíhá

Mise Invaders: úspěšně probíhá

Luke

Luke

25. 1. 2006 23:57 1
Reklama

Horečka herního čtvrtstoletí

Sto tisíc prodaných kusů. Obchody se zeleninou konvertované na herní doupata. Nedostatek sto-jenovek v Japonsku a následné trojnásobné zvýšení produkce mincí. Tak vypadalo Japonsko roku 1978 po uvedení herního automatu Space Invaders. Později téhož roku vydělával ve Spojených státech jeden automat 300-400 dolarů týdně. Byly to zlaté herní časy.

O dvacet osm let později

Mise Invaders: úspěšně probíhá
i Zdroj: Hrej.cz

Poklidná Ženeva. Lidé spěchající do práce jsou jednoho rána konfrontováni s ohromnou mozaikovou podobiznou Space Invadera, pod nímž se skví nápis Invaded! Dobyto! To samé se objevuje nenadále v dalších evropských metropolích, ve Spojených státech, v Jižní Americe a samozřejmě v Japonsku. Dohromady v pětadvaceti zemích. Invaze totiž začala trochu jinak, než jsme si ji představovali: jejími strůjci jsou sprejeři, graffitáři a skejťáci, kteří se zapojili do projektu Space-invaders.com. Urbanistická propaganda komerčního produktu není nic nového pod sluncem – podle šuškandy firma Sony dokonce v amerických městech zaplatila sprejery, aby vytvářeli karikatury hráčů s platformou PSP – krok, ke kterému se nikdo ze Sony nehlásí, protože je nelegální. Space Invaders na zdech ale mnohem více, než jako reklama, fungují coby mimetická informace předávaná v průběhu několika generací. Řada z nás původní hru nikdy nehrála (máte šanci to napravit zde(http://www.neave.com/games/invaders/), přesto klasický tvar Invadera chápe jako součást moderní historie. Sprejeři, kteří vytvářejí podobizny Invaderů v evropských městech proto operují s faktem, že i starší generace rozliší, o co jde.

Space Invaders vymyslel Space Invader!

Mise Invaders: úspěšně probíhá
i Zdroj: Hrej.cz

Nápad napadnout Zemi pošel z hlavy Francouze s uměleckou přezdívkou Space Invader. Nevěnuje se tagování rohů domů nebo velkým sprejovaným nápisům, ale mozaikám. Tvar ze hry pro něj byl důležitou součástí uměleckého zaměření, ze kterého pošla celosvětová mánie a nová odrůda street-artu. Nedávno pojmenoval svůj styl rubikubismem. Invader se věnuje stylovým mozaikám již jedenáct let a tvrdí, že kolem osmdesáti procent jeho děl je stále netknutých. Kromě zmíněných mozaik se věnuje dalším pravoúhlým motivům: jeho rubikubistická Mona Lisa zaznamenala ve světě velký úspěch. V současnosti se jako módní umělec prosadil již natolik, že je akceptován jako jeden z lidí, kteří umí využít popkulturu na současné mapě světa – přestal být lokálním, stal se globálním.

Invaderovská turistika

Mise Invaders: úspěšně probíhá
i Zdroj: Hrej.cz

Místa, kde se Invadeři nalézají jsou pestrá: například dálniční most, ze kterého figurky útočí na projíždějící auta. Slavný nápis Hollwood v Los Angeles zdobí celých patnáct invaderů (musíte jít až k nápisu, abyste je našli) a v celém městě jich je přes stovku. Nebo „oficiální“ panel před pařížskou galerií Louvre, či nejnovější instalace: ohromná Rubikova kostka, ve které je vyskládána podoba Invadera. Lokací je tolik, že byla založena speciální „invaderovská turistika“ a na internetu jsou mapy měst se symboly v místech, kde je možné vetřelce spatřit. Stejně jako v případě hry probíhá invaze v několika vlnách – díky pozorným úřadům jsou mozaiky často rychle odstraněny a je čas na „vyskládání“ nového útoku. Z toho důvodu také autoři vystupují na internetu pod přezdívkami a na fotkách mívají zakostičkované obličeje. V samotné Praze se objevila řada Invaderů: na Hlavním nádraží, na Václavském náměstí, na Letné… Lukáš Grygar se dokonce postaral o mamutího Invadera, bohužel namalovaného křídou. O jeho zrušení se postaral déšť. No, pro příště už Lukáš ví, jakou techniku má používat.

Internetová prezentace Space-invaders.com celého dlouhoběžícího projektu ukrývá kromě neuvěřitelných fotek invaze z celého světa také mapky a videa a obchod, kde si můžete zakoupit předražené tématické výrobky. Pozoruhodná galerie ukazuje, jak vypadaly jednotlivé výstavy rubikubismu – a samozřejmě, na každé z nich Space Invaders hrál první housle. Na celé hnutí vás na Hrej.cz upozorňujeme z prostého důvodu: líbí se nám, když náš (stále) izolovaný herní rybník provalí někde hráze a dá o sobe vědět v úplně jiné formě, než jakou by kdokoliv čekal.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama