invaze-2007-nejlepsi-hry-roku
Článek Invaze 2007 - nejlepší hry roku

Invaze 2007 - nejlepší hry roku

Redakce Hrej.cz

Redakce Hrej.cz

13. 3. 2008 23:00 55
Reklama

PlayStation 2

Podle všech předpokladů (i selského rozumu) byl loňský rok posledním, v němž na PS2 vycházely skutečně velké, tříáčkové hity. To sice neznamená, že sedm a půl roku stará konzole Sony patří už definitivně do starého železa, ale její uživatelé se budou muset spokojit s různě „pokoutně“ získanými novinkami, jako jsou porty z PSP (Ratchet & Clank Size Matters, Silent Hill Origins), druhořadými verzemi velkých výročních sérií (Need For Speed, FIFA), opožděnými exotickými podivnostmi (Odin Sphere, Wild Arms 5) a s budgetovkami z produkce velmi diskutabilních vydavatelů typu Ignition nebo Oxygen. Zkrátka a dobře už žádný megahit formátu God Of War II šitý na míru formátu.

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz
Ale aby bylo jasno – PS2 je stále velice silná platforma, pokud jde o finance, které může generovat vydavatelům, a nabídku, kterou může poskytnout vlažnějším hráčům toužícím po co nejlevnějších (platinovky) a nejdůvěrněji známých (licence, série) titulech. Sama Sony v posledních měsících provozuje politiku dětských her, jako jsou tituly Buzz Junior, a snaží se odlákat pozornost náročnějších zákazníků směrem k PS3. Ostatní vydavatelé však mohou s dobře vybraným titulem udělat terno, jak dokazuje příklad Guitar Hero III.

Největší sláva zcela podle očekávání patří druhému God Of War, zatímco za největší překvapení lze považovat stříbrné umístění GTA: Liberty City Stories, poněkud slabšího portu již beztak nepříliš mimořádné odbočky v rámci superpopulární série GTA.

Hra roku pro PlayStation 2

1. God of War II (5197 bodů)
2. GTA: Vice City Stories (3873 bodů)
3. Tomb Raider: Anniversary (3023 bodů)

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz

PlayStation 3

Na konci roku 2006 (a v Evropě v březnu 2007) absolvovala PlayStation 3 jeden z nejstrastiplnějších launchů konzolové historie. Sony si mohla značně ulehčit život, kdyby vypustila z architektury blu-ray mechaniku, která způsobila nejen značné zpoždění v uvedení konzole na trh, ale byla také příčinou její nestandardně vysoké startovací ceny. Zhruba v polovině minulého roku jste si mohli všimnout, že se z PS3 stal oblíbený fackovací panák značné části internetových médií. Kauze PS3 nepomohly ani problematické porty Xbox 360 her, četná zpoždění v uvedení očekávaných her a PR vítězství Microsoftu na poli získávání exkluzivních titulů (či eliminace exkluzivity u sérií tradičně spojovaných se značkou PlayStation, jako například Grand Theft Auto nebo Devil May Cry).

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz
Až teprve docela nedávno se hysterická atmosféra kolem PS3 začala uklidňovat. Souvisí to s mnoha faktory. Sony v průběhu roku 2007 dvakrát snížila doporučenou cenu konzole (až se levnější verze dostala na úroveň Xbox 360 Premium), po zklamání z her, jako Lair nebo Heavenly Sword, byly na trh konečně uvedeny špičkové first-party tituly (Ratchet, Uncharted) a - což se nám zdá v tuto chvíli jako nejvýznamnější - ukázalo se, že vabank hra Sony s blu-ray formátem přinesla ovoce v podobě definitivního vítězství ve válce o diskové HD video. To všechno dohromady značně vylepšilo pošramocenou image PS3 a učinilo z konzole stroj, který si pořizuje stále více lidí. Na konci roku 2007 se začala PS3 prodávat v kontinentální Evropě rychleji než konkurence od Microsoftu a soudě podle posledních oficiálních čísel, obrací se začátkem roku 2008 trend i v posledních baštách Xboxu 360, na anglosaských trzích, jako jsou Austrálie, Velká Británie, a dokonce i USA. Právě teď se ocitáme v okamžiku, kdy se na základě minulého roku dělají předpovědi o budoucnosti velmi obtížně. Bude rok 2008 skutečně rokem Sony, nebo Microsoft vrátí úder? A jak se vyvine situace s Wii?

Při pohledu na výsledky vašeho hlasování překvapí skutečnost, že nejlépe hodnocený exkluzivní PS3 titul se umístil až na 3. pozici. Vítězné tažení multiformátových hitů, jako jsou Assassin’s Creed a Call Of Duty 4, jako by podporovalo oblíbenou tezi o klesajícím významu singleformátových hitů.

Hra roku pro PlayStation 3

1. Assassin's Creed (4227 bodů)
2. Call of Duty 4: Modern Warfare (4070 bodů)
3. Motorstorm (1814 bodů)

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz

Xbox 360

Všichni se patrně shodneme, že Xbox 360 měl co do herní kvality vynikající rok. Sdílí nejen mimořádně úspěšné multiformátové tituly s PS3, ale také se těšil konzistentně skvělé úrovni first-party exkluzivních her připravovaných ve studiích Microsoftu. To se projevilo v úžasných prodejních výsledcích na poli softwaru, kdy například největší světový vydavatel, Electronic Arts, uvádí, že hrubou polovinu všech prodejů loňského roku v jeho výsledcích činí tituly právě na Xboxu 360. Když se však podíváme na věc z širší perspektivy, situace Microsoftu už tak bezvadná není. Podle údajů, které zveřejnila sama mateřská firma, je jasné, že se v roce 2007 celosvětově prodalo méně konzolí než v roce 2006. To je rozhodně varovný signál, prodeje by v rámci životního cyklu úspěšné konzole měly v prvních třech až čtyřech letech stabilně narůstat.

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz
Kde hledat příčinu? Především na agresivní cenovou politiku Sony reagoval Microsoft jen neochotně a nepatrně. Zatímco cena PS3 klesla v průběhu roku 2007 o celých 200 dolarů, u Xboxu 360 Premium redukce činila pouze 50 dolarů. Také je třeba vzít v potaz fakt, že zatímco v roce 2006 měl Xbox sólovou jízdu, o rok později musel čelit hned dvěma konkurentům, přičemž přinejmenším Wii od Nintenda se ukázalo být překvapivě silným soupeřem. Nintendo během doby kratší než dvanáct měsíců dotáhlo náskok Microsoftu a od té doby si týden co týden posiluje pozici jedničky této generace. Dalším velmi závažným argumentem hrajícím v neprospěch Microsoftu je jednostranné žánrové zaměření špičkových titulů. Přetlak stříleček doplňovaných tu a tam akcemi jiného typu, závody a tvrdými RPG vytváří image hardcorové konzole, která středně pokročilého zákazníka spíše děsí. Tady opět kapitalizuje zejména Wii, ale také PS3, která sice v této zárodečné fázi také nepřekypuje nějakou obrovskou pestrostí, ale díky tradici PS2 vzbuzuje mezi „lidem“ větší důvěru. A když už je řeč o vyděšených zákaznících, vzpomeňme také na fiasko s „červeným kruhem smrti“. I čtenáři mainstreamových novin dnes vnímají Xbox 360 jako extrémně nespolehlivý přístroj, jehož osudem je dříve nebo později skončit v servisu. Aby to nebylo všechno jenom pochmurné, dodejme, že služba Live si po celý rok 2007 udržela pověst zdaleka nejlepšího online prostředí a je stále vnímána jako konkurencí nedostižitelná.

Hra roku pro Xbox 360

1. Assassin's Creed (4270 bodů)
2. Call of Duty 4: Modern Warfare (3271 bodů)
3. BioShock (2982 bodů)

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz

Wii

Pohádkový úspěch! Kdybyste se před dvěma lety zeptali kteréhokoli z analytiků, nevsadil by na comeback Nintenda nikdo z nich ani zlámanou grešli. Opravdu, takovéto věci se ve světě spotřební elektroniky často nestávají. Z absolutního vrcholu na konci osmdesátých let na samé dno, kdy se zcela vážně mluvilo o hardwarovém konci kjótského mastodonta, a odtud po několika prozíravých rozhodnutích zpátky na špičku. Nintendo se vykašlalo na technologické závody a přesně rozpoznalo příležitost k úderu na masový trh. Fenomenálně úspěšné DS posloužilo jako modelový příklad a Wii jenom potvrdilo 100% správné směřování firemní politiky.

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz
Přebytek nekvalitních titulů, které v roce 2007 hyzdily průměr formátu, trápí opravdu jenom novináře, pro Nintendo to byla jedna velká oslavná party. Sice levná, ale přesto nedotovaná konzole vydělává penízky a firma nestačí ani pokrývat poptávku. Po více než roce od uvedení naprosto nevídaná věc. A omezená, leč superúspěšná kolekce hitů pro hráče v tradičním slova smyslu i „příležitostné zelenáče“ jenom posiluje hospodářské výsledky firmy. Jak jinak si vysvětlit, že co do hodnoty akcií se Nintendo během roku 2007 vyšplhalo mezi všemi japonskými firmami na druhou pozici (za první Toyotu)?

Hra roku pro Wii

1. Resident Evil 4 (3432 bodů)
2. The Legend of Zelda: Twilight Princess (3163 bodů)
3. Super Mario Galaxy (2906 bodů)

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz

DS

Uplynulý rok byl v krátké historii handheldu Nintendo DS zatím nejúspěšnější. S téměř třiceti miliony prodaných kousků byl dokonce nejúspěšnější v historii jakéhokoli herního formátu. A pokud na jaře ještě někdo pochyboval, zda se DSko dostane co do počtu uživatelů na roveň historicky nejmasivnějších platforem, jako jsou Game Boy nebo PlayStation 2, v zimě bylo již devět z deseti analytiků přesvědčeno, že právě tento malý, na první pohled nenápadný kousek bude za pár let s odhadovanou bází kolem 130 - 140 milionů absolutní jedničkou. DSko mělo rokem 2007 naprosto hladkou vítěznou šňůru – žádné poruchy jako u Xboxu 360, žádné problémy s pokrýváním poptávky jako u Wii, žádná cenová bariéra jako u PS3 a - to především - žádné výpadky v kvalitním herním softwaru jako u přímé konkurence PSP.

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz
Ano, mnozí předpokládali, že vstupem Sony na handheldové kolbiště končí jasná dominance Nintenda, která neohroženě trvala celých 15 let a zaručila firmě přežití, kdy se jí v oblasti domácích konzolí dařilo tuze špatně. PSP je sice platným hráčem a s 30 miliony prodaných přístrojů již nelze o jeho úspěšnosti pochybovat, když ale přijde na to nejdůležitější, tedy hry, je, pokud jde o prodeje, týden co týden, měsíc co měsíc zadupáváno DSkem do země. Multimilionové hity se tady řadí jeden za druhým, zatímco u multimediálně zaměřeného PSP jsou naprostou výjimkou. Aby bylo jasno, výrobci hardwaru tradičně vydělávají na tantiémách z prodeje her. DS je prostě pro Nintendo zlatým dolem, který každým dnem posiluje jeho neohrozitelnou pozici na trhu.

Hra roku pro DS

1. Final Fantasy III (4110 bodů)
2. The Legend of Zelda: Phantom Hourglass (3141 bodů)
3. Contra 4 (2576 bodů)

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz

PSP

Nenechte se zmást. Jestliže přežívá názor o neúspěšnosti PSP, je to dáno pouze a jen relativním srovnáním s naprosto neuvěřitelným, nepředvídatelným výkonem DS. Podle všech ostatních hledisek lze PSP naopak považovat za skutečně životaschopnou platformu. Sony se podařilo to, na čem mnozí předchozí snaživci, ať už to byly Atari, SNK, nebo Sega, ztroskotali, a to zakotvit na trhu a de facto zrušit handheldový monopol Nintenda. Jistě, pánové tam nahoře určitě snili o výstupu z nuly na první příčku hitparády, ale musí být spokojeni se zapuštěním kořenů a na vyšší mety mohou teď v relativním klidu pomýšlet v dalších kolech "handheldové války". Jakkoli je ale nutné vyzdvihnout ozdravnou kúru PSP v roce 2007 (hubená verze konzole byla uvedena v létě a trvale "naboostovala" prodeje hardwaru), formát přece jenom trápí jedna závažná nemoc. Lidé kupují málo her.

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz
Existují různé teorie, proč tomu tak je. Pirátská hypotéza se nám nezdá být moc pravděpodobná. Možná to bude ve způsobu propagování přístroje, který Sony sama prezentuje jako "vše v jednom", "multimediální švýcarský nožík". Lidi na tom tolik sledují postahované seriály a rodinné fotografie, že jim na hraní už nezbývá čas. Fundamentálním problémem PSP je ale nedostatek skutečně originálních her, které by takříkajíc "udělaly" platformu. Ne neprávem je PSP stále vnímáno jako kapesní verze domácí konzole na úrovni PS2, kam míří většina portů. Říkáte LocoRoco? Na to vám kdejaký vydavatel řekne, jo, moc pěkná hra, ale nikdo ji nekupoval. Je to jakási krize identity, která přetrvává od launche a dob, kdy mateřská firma věrozvěstovala UMD coby filmový formát budoucnosti. Kde jsou ty časy...

Nicméně rok 2007 byl pro PSP do určité míry v pozitivním smyslu zlomový. Byl to rok, kdy díky firmwarovým updatům začala tahle věc víc komunikovat se sítí a PS3 a velmi názorně ukazovat, v čem tkví její síla. Když vidíte jednoduché transakce přes PS Store a pohodlnou funkci Remote Play v akci, pak musíte o nákupu PSP docela vážně uvažovat. A do toho Sony valí jednu přídavnou funkci za druhou - počínaje RSS čtečkou přes IP telefonii Skype po GPS modul.

Hra roku pro PSP

1. Metal Gear Solid: Portable Ops (3471 bodů)
2. Burnout Dominator (3157 bodů)
3. Silent Hill Origins (2686 bodů)

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz

PC

Podle jedněch je PC jako herní platforma v krizi, podle druhých se nachází ve fázi dosti dramatického přerodu, kdy vydavatelé a vývojáři hledají ideální model publikování svých výtvorů. Tahle debata se vede prakticky pokaždé, když nastupuje nová generace konzolí. Pamatujeme si na podobné úvahy v dobách, kdy začala žebříčkům dominovat PS2, i v dřívějších cyklech. Písíčko to vždycky nějak přežilo a zvláště v pozdní fázi života konzolí, kdy jejich hardware již vykazoval jasné známky zastarávání, znovu k sobě přitahovalo onen typ hráče, který touží po nejvyšší technologické kvalitě. Současnost je ale každopádně, zejména z hlediska vysokorozpočtových AAA her, na písíčku poněkud pochmurná. Xbox 360 i PS3 nabízí srovnatelnou grafiku za zlomek ceny a z hlediska vydavatelů také mnohem bezpečnější, pirátstvím méně dotčené prostředí. Pokud jste jako majitelé nadupaných herních počítačů nervózní z toho, že musíte čekat na Assassina, Mass Effect nebo Devil May Cry 4, že ani nevíte, zda si někdy zahrajete Grand Theft Auto IV, pak si položte otázku, zda s tím nemá něco do činění bezstarostný život hráče vypalujícího ilegální kopie, který si podle střízlivých odhadů třeba v Česku užívá až 80 % všech PC gamerů.

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz
Tváří v tvář situaci tak vydavatelé hledají jiné způsoby, jak zkombinovat myšlenku produkování her s rozumným podnikáním. A tady přichází ke slovu velká "temná hmota" PC her, tedy byznys, který není sledován v prodejních žebříčcích a o jehož velikosti máme jen mlhavé představy. Řeč je například o perzistentních online světech, kam mají přístup pouze předplatitelé. Nejen World Of WarCraft, ale i řada dalších, třeba menších projektů v roce 2007 krásně prosperovala. Potenciálně ještě významnější může být model digitální distribuce spíše jednodušších her zacílených na méně náruživé, leč mnohem ochotněji platící publikum. Například distribuce Big Fish Games vykazuje denně stovky tisíc downloadů, zatímco produkty firem jako PopCap nebo MumboJumbo jsou brány každým dnem vážněji. Podle našeho názoru není PC hraní vůbec v žádné krizi. Pouze se už postupně přesouvá ze starého modelu, kterému dominovaly vysokorozpočtové hardcore tituly, směrem k roztříštěnému, mainstreamovému portfoliu.

Hra roku pro PC

1. Call of Duty 4: Modern Warfare (8285 bodů)
2. Crysis (7150 bodů)
3. BioShock (4797 bodů)

Invaze 2007 - nejlepší hry roku
i Zdroj: Hrej.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama