Článek Do Prahy zavítal Vint Cerf

Do Prahy zavítal Vint Cerf

Jan Rylich

Jan Rylich

3. 5. 2007 22:29 10
Reklama

Je to tak. Ve čtvrtek 5. dubna se stala věc, ze které jistě zaplesalo srdce každého milovníka Sítě sítí – do Prahy totiž zavítal Vint Cerf, jedna z nejvýznamnějších a nejznámějších osobností internetu. Jeho přednáška se konala na Českém vysokém učení technickém (částečně se to trefilo i do oslav výročí 300 let ČVUT), a proběhla ve spolupráci se společností Google, CESNET a serverem iDnes.cz.

Od zmiňované přednášky již uplynula nějaká doba, a kdo se o návštěvu Vinta Cerfa zajímal, jistě si už nějaký ten článek nebo reportáž přečetl. Nicméně pokud tato událost někomu čirou náhodou unikla (a nebo by chtěl ještě informační nášup), pak je na správném místě. Ale začneme od začátku, respektive od Cerfa.

Vinton Gray Cerf (* 23. 7. 1943, USA) je považován za jednoho ze zakladatelů sítě internet. V 70. letech vytvořil společně s kolegou Robertem Kahnem protokoly TCP/IP, na kterých internet funguje dodnes. Dokonce se tvrdí, že jeho jméno dalo za vznik i termínu „surfovat“ (protože Cerf se vyslovuje víceméně stejně jako anglické slovo „surf“). Jedná se pravděpodobně jen o pouhý mýtus, ale je to přinejmenším zajímavé…

Vint Cerf se ovšem internetu věnuje i nadále, a je stále velice aktivní. Od roku 1999 je členem představenstva ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a v současnosti i jeho předsedou. Společně s NASA zase pracuje na projektu meziplanetárního internetu, který by měl umožnit vznik komunikačního standardu pracujícího pomocí rádia či laseru na obrovské vzdálenosti. Od roku 2005 je zaměstnán ve společnosti Google, a to na pozici viceprezidenta a „internetového evangelisty“ (Chief Internet Evangelist) – asi proto, že se snaží šířit ‚poslání Sítě‘ a pomáhá vyvíjet nové standardy, technologie a aplikace.

Na první pohled to skoro vypadalo, že prezentace bude spíše marketingovou akcí společnosti Google než přednáškou pro veřejnost (ostatně jejich logo zabíralo téměř celou stěnu za hovořícím V. Cerfem), ale naštěstí tomu tak nebylo. Tedy ano, jedním z cílů jeho návštěvy byla propagace Google (která například od konce minulého roku spustila lokalizovanou stránku www.google.cz) a také hledání případných nových spolupracovníků, ale kromě toho se posluchači dozvěděli i celou řadu dalších zajímavých informací.

Prvním větším tématem byly protokoly a IP adresy, respektive jejich blížící se nedostatek (žádný strach, pár let nám ještě zbývá). Současný protokol IPv4 podporuje 232 adres, což je cca 4,3 miliard – a vzhledem k tomu, že tyto adresy nemusejí mít jen počítače, ale například i přenosná zařízení (mobily, PDA) a podobně, není to tak obrovské číslo, jak se v době jeho vzniku mohlo zdát. Řešením bude nový protokol IPv6, který má adresy 128bitové (tedy 2128, tedy hodně), což by mohlo nějakou chvíli vydržet (a bude jich dost i na zmiňovaný meziplanetární internet).

Další věcí byly současné trendy internetu a problém asymetrie připojení. Čím dál více se totiž objevuje uživateli vytvářený obsah (od blogů až po videa), a zde je asymetrie, tedy mnohem vyšší downstream než upstream, už docela problém. Stahování velkých souborů už uživatelům nečiní obtíže, ale něco někam uploadovat trvá dlouho, i když má člověk „rychlé připojení“. Pro zajištění optimálního využívání celosvětové sítě by bylo dobré, kdyby se obě rychlosti co nejdříve vyrovnaly, nebo se k sobě alespoň podstatně více přiblížily.

Vývoj internetu (a ICT technologií obecně) jde neustále kupředu. S tím ale souvisí i všelijaké otázky copyrightu a podobně. Velká debata je například kolem velkolepého projektu indexování knih, na kterém společnost Google pracuje. Jak zmínil i Vint Cerf, Google provádí pouze indexaci, a zpřístupnění samotného obsahu už je výhradně na majitelích práv. Většina knihovníků projekt Google Books schvaluje, protože se jedná alespoň o zárodek možného světového knižního archivu (byť v rukou soukromé korporace); většina vydavatelů a část autorů ovšem příliš nadšená není, a tak se Google občas potýká s různými žalobami.

Internet je v současné době již velice rozšířený (u nás s ním pracuje necelá polovina populace), a stal se svým způsobem „obrazem společnosti“, což přináší své výhody i nevýhody. Na několika diskusích jsem například v souvislosti s akcí Březen, měsíc internetu četl komentáře od některých uživatelů, kterým se „mainstreamoví“ uživatelé nelíbí a vzpomínají na dřevní doby, kdy tam bylo jen pár vědců a nadšenců. Jistě, množství lidí si s sebou přineslo i řadu nepříjemných věcí – tisíce hloupých osobních stránek, spam, internetovou kriminalitu, nebo třeba tuny vulgárních či primitivních výkřiků v diskusních fórech. Ovšem i to je vývoj. Bylo by bláhové snažit se uživatele nějak filtrovat, nebo se pokoušet internet uzavřít. Naopak se můžeme poučit a zjistit, jaká ta společnost vlastně je.

Vint Cerf se samozřejmě dotkl i jiných témat (např. projekt InterPlaNet, technologie a osoby se zdravotním postižením atd.), a na závěr proběhla diskuse (respektive zodpovězení několika dotazů); každopádně jak jsem již zmínil na začátku, podrobnějších článků je celá řada (například článek na Lupě či rozhovor na Technetu), a nemá cenu všechno opakovat. Každopádně kdo na přednášce nebyl, a nesledoval ani streamování po internetu, tomu velmi vřele doporučuji stáhnout si záznam. Trvá zhruba hodinu a půl (a má cca 350 MB), ale zato se dozvíte plno různých zajímavostí. Například že většina zaměstnanců Google je mladší 26ti let a Vint Cerf se alespoň maskuje kšiltovkou s našitými vlasy; nebo že díky protokolu IPv6 může mít svojí adresu i oblečení, a nebude problém najít přes internet třeba svoji ztracenou ponožku… :)

Mimochodem, před časem jsem četl článek Co dělá Děda Internetu a kromě jiného jsem tam objevil zajímavý obrázek (převzatý z tohoto blogu), který mi potvrdil, co už jsem nějakou chvíli tušil. Totiž že Vint Cerf je až nebezpečně podobný Architektovi z Matrixu! Osud? Záměr? Náhoda? Inu, kdo ví…

Do Prahy zavítal Vint Cerf
i Zdroj: Hrej.cz

Zdroj obrazové dokumentace: CESNET

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama